(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je zult verbaasd (kunnen) zijn als je weet hoeveel van de hedendaagse medicijnen – zowel die op recept als de vrij verkrijgbare – niet goed met elkaar samengaan. De consequenties kunnen ernstig zijn als je verkeerd combineert.

Cannabis + medicijnen/drugs kunnen 3 effecten sorteren

Zo moeten veel mensen met een hartaandoening ver weg blijven van alledaagse medicatie zoals aspirines, Ibuprofen of bepaalde antibiotica, afhankelijk van welke medicijnen je krijgt voorgeschreven.

Ook cannabis – waarin meer dan 400 chemische stoffen voorkomen in de vorm van cannabinoïden, terpenen en flavonoïden – heeft dus bijna zeker interactie met zowel farmaceutische medicijnen als andere soorten drugs. Wanneer twee soorten drugs (medicijnen inbegrepen) samenkomen gebeurt er doorgaans 1 van de volgende 3 dingen:

  • Het additieve effect: het bedoelde effect van elke drug wordt onafhankelijk van elkaar geproduceerd, maar de effecten van de drugs worden wel ‘bij elkaar gevoegd’
  • Het synergetische effect: wanneer 2 drugs samenvloeien om een sterker effect te creëren dan ze zouden doen als ze afzonderlijk worden ingenomen
  • Het antagonistisch effect: wanneer 1 of beide drugs minder effectief werken, of negatief reageren op elkaar

Combineren met wiet moet je (ook) leren

Nou ja, je begrijpt dat je beter niet zomaar zonder nadenken alles met cannabis combineert. Drugs-interactie kan invloed hebben op de lever, nieren en het spijsverteringskanaal en het kan uiteraard tegengestelde reacties uitlokken in het lichaam. Het lastige daarbij is dat cannabis niet één algemeen effect sorteert zoals farmaceutische medicatie wel doet. Mensen reageren anders op cannabis en verschillende soorten wiet hebben weer verschillende chemische samenstellingen.

Uit onderzoeken en tests komt wel een en ander naar voren wat we kunnen leren. Zo weten we dat je lichaam THC beter opneemt als je van tevoren alcohol hebt geconsumeerd. Bij amfetamines zoals MDMA kan cannabis juist de effecten afzwakken. Ook de high van cocaïne kan door wiet verminderd worden. De combinatie codeïne en cannabis kan een verdovende en euforische buzz opleveren. Wiet kan de hallucinaties van LSD versterken, of als je enige tijd na de trip blowt opnieuw oproepen!

Een verdomd interessante video kortom, voor eigenlijk wel iedereen:

(advertentie)