(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Iedereen kan zijn eigen stekken maken maar dan moet je wel met een goede moederplant beginnen. Vandaag vervolgen we ons stekkenavontuur met de stekruimte. Verse stekken vereisen namelijk een eigen onderkomen, met eigenschappen waaraan een standaard groeiruimte helaas niet voldoet.

Je kunt stekken snijden van een mooie moederplant, of de takken die je bij het dieven snoeit als stek gebruiken. Je kunt zelfs een stek nemen van een bloeiende wietplant als je wil, maar waar laat je die vervolgens? Juist, in de stekruimte! Laten we eens kijken waar die aan moet voldoen.

Hoge luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is erg belangrijk voor vers gesneden stekken. Aangezien ze nog geen wortels hebben, kunnen ze ook nog geen water opnemen en moeten we er dus voor zorgen dat ze zo min mogelijk vocht verliezen. Dat doe je door de luchtvochtigheid in je stekruimte tussen de 70 en 80% te houden. In een propagator of minikas kun je dit makkelijk bewerkstelligen. Een luchtvochtigheids- of hygrometer is daarbij geen overbodige luxe, zeker als je van plan bent om vaker stekken te trekken. Meten is per slot van rekening weten.

Heb je geen propagator, dan kun je een enkele stek ook zo vochtig houden. Foto: mikeledray, Shutterstock

Ook stekjes moeten van verse lucht worden voorzien maar ze zouden te veel vocht verliezen als je ze in de wind van een ventilator zet. Zelfs de luchtgaten van je propagator openen, kan er al voor zorgen dat de luchtvochtigheid te laag wordt. Eén of twee keer per dag even de propagator openen en je stekken met wat water besproeien, is daarom voldoende tijdens de eerste dagen nadat je de stek van de moederplant knipte.

Licht

Stekken hebben uiteraard ook licht nodig maar niet te veel. Een jonge stek zal wederom erg veel vocht kwijtraken onder een hete HPS kweeklamp. HPS kweeklampen zijn dan ook niet heel geschikt om stekken onder te zetten. Fluorescente lampen zoals spaarlampen en TL/T5 lampen zijn wel geschikt, en ook led kweeklampen zijn goed te gebruiken voor stekken. Zorg dan wel voor de juiste lichtkleur, dus geen rood bloeilicht maar koel blauw groeilicht.

Plaats je lamp niet in de propagator maar erboven. De hoge luchtvochtigheid van 70 tot 80% in de stekkas zorgt gegarandeerd voor kortsluiting!

Warmte

Net als mensen, gedijen stekken ook goed bij een aangename temperatuur. Maar wederom is subtiliteit hierbij geboden. Het zijn met name de wortels van je stekken die wel een beetje warmte kunnen gebruiken. Bij een temperatuur van 20 graden zullen stekken ook wortelen maar het gaat een stuk sneller bij 25 graden. Een warmtemat onder de propagator is dus niet absoluut noodzakelijk maar het helpt wel.

T-Neon lampen, spaarlampen en TL/T5 balken zijn uitstekende lichtbronnen voor stekken.

Water

Hoewel pas gesneden stekken nog geen wortels hebben om water mee op te kunnen nemen, dien je ze wel in vochtige stekgrond of steenwolpluggen te stoppen. Er zijn allerlei soorten stekpluggen op de markt die je prima kunt gebruiken, informeer bij de kweekwinkel over de verschillende mogelijkheden. Een potje met wat aarde werkt trouwens ook gewoon. Een vochtig medium stimuleert de groei van de wortels maar opnieuw: maak het niet te gortig.

Maak het medium waar je de stekken in zet dus niet zeiknat maar gewoon lekker vochtig. Zorg er ook voor dat de pH- waarde van het water rond de 6 ligt. Maar wellicht lopen we daarmee wat vooruit op de zaken. Morgen gaan we verder met What the stek!? deel #3, waarin we de materialen bespreken die je nodig hebt bij het maken van wietstekken.

[Openingsfoto: Dani Jordan, Shutterstock]
(advertentie)