(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We weten het, je opbrengst kan per definitie altijd beter. Maar als je nou het gevoel hebt dat je aanzienlijk minder wiet oogst dan er in jouw kweekruimte mogelijk zou moeten zijn, let dan even op. We vertellen je namelijk zo’n beetje alles wat je kunt doen om opbrengsten binnen te vergroten. 

Veel, zo niet de meeste thuiskwekers, vinden dat hun opbrengst beter kan. En dat is ook zo want er zijn ook veel kwekers die wel dikke oogsten halen met dezelfde kweeklamp en apparatuur. Vaak is er dan ook een beperkende factor, die ervoor zorgt dat de oogst tegenvalt. En dat is zonde, want een binnentuin kost tijd, geld en energie en moet zichzelf natuurlijk wel terugverdienen.

Dus. Voortaan meer wiet oogsten?

 

Kweek dan commerciëlere wietsoorten

Hoeveel wiet je maximaal in je kweekruimte kunt oogsten, hangt namelijk voor een groot deel af van de wietsoort die je kweekt. Sommige wietsoorten hebben een speciaal effect, of een bijzondere smaak en andere strains staan bekend om hun dikke zware toppen en grote opbrengsten. Ga daarom voor de beste opbrengers als kwantiteit belangrijk voor je is.

big bud

Sommige wietsoorten zoals deze Big Bud, leveren eenmaal meer wiet op dan andere.

Gebruik dan plantenvoeding voor cannabis

Pokon gebruiken was misschien nog wel leuk toen je eerste wietplantje op je zestiende voor het raam groeide. Maar wil je serieus genoeg wiet kweken voor dagelijks gebruik, dan red je het daar niet mee. Gebruik daarom plantenvoeding die speciaal op cannabisplanten is afgestemd.

Kweek dan het goede aantal wietplanten

Tja, wat is een goed aantal wietplanten, vraag je je af. Dat hangt een beetje van het formaat van je kweekruimte af. Is je kweekruimte vierkant, zoals de CNNBS kweekkast, dan doen vier wietplanten het vaak beter dan vijf. Hoewel slechts vijf planten gedoogd worden, kun je in het algemeen sneller en meer wiet oogsten met wat meer kleine wietplanten dan enkele joekels.

Gebruik dan de juiste (vierkante) potten

En dan doelen we eigenlijk niet zozeer op het type pot, als wel de maat ervan. Probeer het kweekoppervlak zo goed mogelijk te benutten. Kweek je bijvoorbeeld vier planten op 60 bij 60 centimeter, kies dan vier vierkante potten van 30 bij 30 centimeter. Vierkante potten zijn beter dan ronde omdat ze het oppervlak beter vullen, en de wortels erin niet in de rondte cirkelen.

Je kweekt meer wiet met vierkante potten en een goed gevulde kweekkast.

Overweeg dan hydrologisch te kweken

Wietplanten groeien aanzienlijk sneller in hydrosystemen dan in aarde, en leveren vaak ook meer wiet op. Hierdoor kun je dus sneller en waarschijnlijk ook meer wiet oogsten wanneer je hydrologisch kweekt in plaats van op aarde. Omdat een kweekronde eerder klaar is, kun je ook meer kweekrondes per jaar draaien, en dat scheelt helemaal veel!

Laat wietplanten dan precies groot genoeg worden

Het klinkt logisch en dat is het ook. Je oogst alleen maximaal wanneer je hele kweektent of kast gevuld is. Te kleine wietplanten en je loopt opbrengst mis, te grote wietplanten en je oogst komt in het geding door een tekort aan ruimte. Laat je wietplanten dus groot genoeg worden om jouw kweekruimte te vullen maar zorg dat ze niet zó groot worden dat je ruimte te kort komt.

Gebruik dan meer licht…

Wat hamburgers, chips en te veel bier met jouw buik doen, doet licht met jouw wiettoppen. Licht is eten voor wietplanten, daar worden toppen dikker en zwaarder van. Kies dus zorgvuldig een (LED, HPS of CMH) kweeklamp en maximaliseer lichtintensiteit waar het kan. Let wel op dat het niet te heet wordt in je kweekruimte want dan loop je ook weer opbrengst mis.

Bloei rood licht wiet

Bloeiende wietplanten hebben graag wat meer rood licht. Foto: Test@ment

…en bloei met de juiste lichtkleur

We blijven nog even bij de keuze voor een kweeklamp. Bloeiende wietplanten doen het namelijk aanzienlijk beter met een wat roder lichtspectrum, en groeiende wietplanten hebben liever blauw licht. Blauw licht zorgt tijdens de groeifase voor mooie grote bladeren en korte internodes. Rood licht geeft bloeiende wietplanten de kracht om mooie toppen te ontwikkelen. Er zijn aparte groeilampen zoals CFL’s (spaarlampen, TL’s en T5 lampen) en kweeklampen voor de bloeifase (HPS, CMH, LED) maar er bestaan ook LED-kweeklampen met een aparte groei- en bloeistand. Laat goedkope Chinese LED-kweeklampen liever links liggen.

Train je wietplanten dan

Als je je wietplanten niet traint, zullen ze de vorm van een kerstboom aannemen, en dit is binnen niet het meest efficient. De hoofdtop krijgt dan het meeste licht en wordt inderdaad heel dik en groot maar de rest van de toppen worden aanzienlijk minder groot. Gebruik low en high stress training om een egaal bladerdek te kweken, zodat alle toppen evenveel (maximaal) licht krijgen.

Dief dan laag groeiende toppen

In een kweekruimte binnen komt al het licht altijd van boven, en krijgen de onderste toppen vaak onvoldoende licht om goed te ontwikkelen. Leer hoe je deze lager groeiende toppen kunt wegdieven, zodat de meest potentiële toppen boven, beter zullen groeien.

meer wiet oogst niet te vroeg

Oogst niet te vroeg! Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Oogst dan niet te vroeg

Je eerste kweekavonturen kunnen soms erg lang duren. Het is verleidelijk om je wiettoppen dan te vroeg te oogsten, en dit kost je aanzienlijk aan opbrengst. Toppen worden meestal namelijk nog aanzienlijk dikker in de allerlaatste weken. Tel het aantal bloeiweken (zoals de zadenbank dat aangeeft) pas vanaf het moment dat je bloeiharen ziet, en leer hoe je kunt zien wanneer een top klaar is om geoogst te worden.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertentie)