(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een goed gelukte SCROG – zeg maar een ‘rek vol groen’ – is een lust voor het oog. Maar vooral ook een geweldige manier om met enkele of zelfs maar één wietplant een hele kweekkast of -tent te vullen. Het vergt alleen wat oefening en timing om een SCROG goed vol te laten groeien. Deze stap voor stap instructie helpt je op weg!

Het is een interessante kweektechniek maar vraagt wel wat ervaring, dat scroggen. Hoe hoog hang je bijvoorbeeld het scrogrek en wanneer stop je met scroggen en laat je je wietplanten tot bloei komen? Een stap voor stap handleiding maakt het een stuk inzichtelijker, dachten wij zo. Maar eerst dit: wat is scroggen eigenlijk?

SCROG

Het woord scrog staat voor SCReen Of Green, oftewel rek vol groen, en dat zegt op zich al best veel. Scroggen is namelijk een manier om met slechts één of enkele wietplanten een hele oppervlakte te vullen met toppen. Dit wordt gedaan met behulp van een horizontaal geplaatst rek, waarlangs je de plant(en) laat groeien. Dat is in vogelvlucht wat scroggen inhoudt, maar in de praktijk is de techniek minder simpel dan het in theorie lijkt. Er komt een hoop plantentraining, geduld en timing bij kijken. Laten we beginnen met het belangrijkste onderdeel van je scrog, namelijk het rek zelf.

Stap 1: het scrog-rek

Er is geen scrog zonder scrogrek. De eerste stap is dan ook om er een te maken. Je kunt kippengaas gebruiken of tuingaas, maar je kunt ook zelf een rek weven door een lijst te maken van hout en dat met draad of touw in vierkante mazen van ongeveer 5 bij 5 centimeter te verdelen.

Een mooi scrogrek, klaar voor de komst van een volle toppenzee!

Het scrogrek dient horizontaal boven je plant(en) geplaatst te worden, en wel op een vaste hoogte. Welke hoogte dat is hangt een beetje van de wietsoort af die je wil gaan scroggen. Voor een indica of indica dominante soort is dat ongeveer 20 centimeter boven de potten. Bij hybrides zoals AK47 plaats je het rek op zo’n 30 centimeter boven de potten en bij sativa’s mag het scrogrek wel 40 centimeter boven de potten. De beste wietsoorten om te scroggen zijn overigens indica’s en indica dominante hybrides.

De afstand tussen de potten en het rek is de ruimte waarin je plant kan groeien tot er een en ander aan zijtakken gevormd worden. Het is het beste wanneer de zijtakken van je plant niet ver onder het rek uit de hoofdstam groeien. Als dat niet het geval is maak je dan niet al teveel zorgen, je zult je planten toch moeten trainen.

Stap 2: de plant(en)

Met het scrogrek op de juiste hoogte kun je je richten op de plant. Laat een zaadje ontkiemen en opgroeien tot het tijd is om te verpotten. Kies een eindpot op maat; wanneer je maar één plant kweekt die bijvoorbeeld één vierkante meter aan oppervlak moet vullen, moet je geen kleine pot nemen. Een pot van minimaal 30 liter is dan wel vereist. Zet je vier planten op een vierkante meter, dan kun je dat bijvoorbeeld met potten van 15 tot 20 liter doen. Hoe groter de pot hoe groter de plant.

Blijf planten scroggen en weven tot de tweede week van de bloeifase

Het is de bedoeling om de planten horizontaal onder het scrogrek te laten groeien, tot ze twee weken in bloei staan. Vanaf dat moment houdt het trainen op, en laat je de toppen de hoogte in groeien. Probeer om de hoofdtoppen (van de hoofdstam en de zijtakken) van de buitenkant naar het midden van het rek te laten groeien waar ze het meeste licht opvangen. Dit zal lang net bij iedere tak lukken, maar dit zou wel je streven moeten zijn.

Stap 3: het bladerdek

Wanneer de plant(en) gaan bloeien zal het bladerdek behoorlijk dichtbegroeid zijn. Schutbladeren zitten in de weg en lucht kan niet goed langs de toppen blazen. Dit werkt schimmels in de hand en kan licht tegenhouden. Wanneer de toppen door het rek omhoog beginnen te groeien stop je de bladeren onder het rek zodat ze geen licht tegenhouden.

Een megascrog, kun je je voorstellen dat dit maar één wietplant is?

Wanneer de boel te dichtbegroeid is met bladeren kun je een deel van de bladeren voor de helft afknippen zodat er meer licht op de toppen valt. Door de bladeren niet meteen helemaal weg te halen, leveren ze nog steeds energie voor de plant. Ook levert het aanzienlijk minder stress voor de plant op. Ongeveer een week nadat je de helft van een blad geknipt hebt kun je ook de andere helft zonder stress verwijderen.

Sommige kwekers laten alle bladeren zitten, maar een deel weghalen kan een hoop schelen voor meer licht, meer lucht en minder kans op schimmels. Onthoud alleen dat je niet te veel tegelijk weghaalt en dat er genoeg bladeren moeten overblijven voor de energieomzetting.

Stap 4: de stammen

Wanneer zich toppen vormen is het bladerdek als het goed is zo vol en dichtbegroeid dat er geen licht meer onder het scrogrek valt. Eventuele topjes en takjes die hier nog groeien zullen dan ook niet uitgroeien tot mooie toppen. Tegelijkertijd verbruiken ze wel energie en dus mogen ze weg, dieven heet dat. Haal alle takken en bladeren die geen licht opvangen daarom maar gewoon weg.

Waar geen licht valt hoeft ook geen top of blad te groeien

Zo, als je alle stappen goed doorlopen hebt kan het bijna niet anders of je kijkt nu ook tegen een zee van wiettoppen ofwel een Scrog aan…

(advertentie)