(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In onze zomerrubriek deze keer een typisch voorbeeld van Hollandse huisvlijt. Ofwel wietplanten op de zolderkamer in een doorsnee rijtjeshuis!

In Nederland worden elke dag 8 wietkwekerijen opgerold

Afhankelijk van aan welke kant van de oorlog (war on drugs) je staat, kan je het positief of negatief zien. Wij gaan voor de positieve insteek: in het hele land rolde de politie in 2020 precies 2.894 wietkwekerijen op, ofwel 8 wiethokken per dag gemiddeld.

Dat zijn er minder dan in 2019 en ook toen al waren het er minder dan in 2018. Of dat betekent dat er minder wiet geteeld wordt in de Nederlandse huizen wagen we te betwijfelen, eerder is het zo dat de opsporingscapaciteit van de blauwhemden onder druk staat (lees; effe geen tijd vandaag).

1 op de 7 wiethokken ligt in Brabant

Traditiegetrouw is de provincie Noord-Brabant koploper met het aantal ontmantelde plantages. Ongeveer één op de zeven kwekerijen was vorig jaar in Brabant, zodat de geuzennaam ‘Wietschuur van Europa’ toch maar mooi eer wordt aangedaan. Onze zomerfoto van deze keer is daar een typisch voorbeeld van.

Vorige dinsdag rukte de smerissen in het dorp Boekel uit naar een rijtjeshuis aan De Kastanjes aldaar. Maar van gepofte kastanjes was hier geen sprake, wel van onze geliefde groente/fruit/medicijn cannabis. Nog steeds is de zolder de favoriete ruimte voor de bijklussende binnentuin-liefhebber in ons land, al schijnt een uitgegraven kruipruimte ook in zwang te raken.

190 wietplanten, wat is de (theoretische) straf?

In het Brabantse Boekel ontdekten de dienders op zolder 190 wietplanten. Niet echt klein en voor eigen consumptie wellicht, maar ook weer niet supergroot natuurlijk. Dit aantal is volgens de richtlijnen van het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS), waarin alle afdelingen strafrecht van de rechtbanken en gerechtshoven verenigd zijn, goed voor een “straf” van 120 uur werkstraf + 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

Niet direct iets om van wakker te liggen, maar zoals jullie weten wordt er dan ook vooral ‘kaalgeplukt’ door justitie. Ze pakken je waardevolle spullen af, inclusief sieraden, auto’s en boten en je krijgt een geldboete ter waarde van de oogst (en eventueel vermenigvuldigd met het geschatte aantal oogsten). En dat tikt natuurlijk wel aan, soms. Bovendien loop je gerede kans om via het zogeheten Damocles-beleid uit je huurhuis te worden geknikkerd, iets wat trouwens al bij 5 en soms zelfs 1 plantje mogelijk is in dit fantastische land. Als je een koophuis hebt kan je ook zomaar drie maanden dakloos worden gemaakt…

Zomer in Nederwietland

‘De kwekerij is direct geruimd en alle spullen die met de kwekerij te maken hadden (assimilatielampen, transformatoren, afzuiginstallatie e.d.) zijn vernietigd’, meldt de Politie Boekel op Facebook nog over hun klusje. De foto dan maar van zo’n zolderkwekerij in Nederwietland anno 2021:

(advertenties)