(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat leven we toch in een fantastisch landje hier. Niet altijd en niet overal natuurlijk (zeker niet als vreedzame wietteler), maar soms wel zoals in dit geval uit Heerhugowaard. Wellicht tot zijn eigen stomme verbazing trapten zowel de rechter als de aanklager in het ‘ik-weet-niet-wat-er-in-mijn-containerbox-is-gebeurd’-verhaal van een 45-jarige man die met 8 kilo wiet gesnaaid was.

Vormfoutje zeker weer?

Voor één wietplant word je soms al je huurhuis uitgedonderd in dit land, laat staan als je er meer dan 5 kweekt – de rapen zijn dan bijzonder gaar zogezegd. Maar wat schetst onze verbazing als we op de site van Heerhugowaard Centraal het artikel ‘VRIJSPRAAK VOOR HEERHUGOWAARDER MET OPSLAGBOX VOL MET HENNEP EN LAMPEN‘ zien?! Is er hier weer eens sprake van een roemrucht vormfout, op zijn Bill Cosby’s zeg maar?

Nee, van een vormfout is geen sprake in het geval van de 45-jarige mannelijke inwoner uit het Noord-Hollandse Heerhugowaard. Eerst maar eens de knetterharde feiten die de kerel überhaupt in de rechtbank van Alkmaar deden belanden, begin deze week.

Container vol Opiumwet overtredingen

Daarvoor moeten we naar goed Nederlands justitieel gebruik een eind terug in de tijd reizen: naar 23 april 2019 om precies te zijn, naar een coronavrije containerbox die op naam staat van onze verdachte. Op die onzalige 23ste april ruim twee jaar geleden viel zomaar de politie binnen in de box. En dat deden ze beslist niet zonder enige aanleiding.

In de container lagen immers: dik 8 kilo wiet, dik 1 kilo gruis plus ‘lampen, koolstoffilters, groeimiddelen en materialen die worden gebruikt bij hennepteelt’, zo weet het lokale Heerhugowaard Centraal ons te vertellen. Kortom de hele mikmak die je nodig hebt – en gezien de aanwezige kilo’s eindproduct ook succesvol gepraktiseerd – voor een wietkwekerij!

Kweenie

Dat zal dan wel effe afzien worden in de rechtbank voor die gast, denk je dan als onnozele thuisteler met zijn onnozele vijf gedoogde wietplantjes die hem/haar desalniettemin flink gezeik kunnen opleveren tot aan gedwongen huisuitzetting aan toe. Maar nee hoor.

Hier komt de verklaring van de verdachte over het hoe en waarom van alle wietplantage essentials inclusief ruim 9 kilo wiet destijds in zijn opslagruimte. Die ruimte had de Noord-Hollander immers uitsluitend gehuurd voor een verhuizing. Dat duurt geen eeuwen (hopelijk) en dus stond de box alweer snel leeg nadat het verhuizen zogezegd gepiept was.

Gepiept was ook het geheugen van de verdachte; hij kon zich echt niet herinneren aan welke ‘bekende uit de Vietnamese gemeenschap’ hij de sleutel van zijn – nog immer door hemzelf gehuurde – opslagruimte had gegeven. Aldus wist onze beklaagde man van niks, laat staan over een illegale (soft)drugsoperatie, meneer de edelachtbare.

CNNBS stuurde zijn beste rechtbanktekenaar op pad voor een portret van de geluksvogel uit Heerhugowaard…

Ongelooflijk

Maar zeg nu even zelf: hoe vaak in jouw leven kom jij weg met zo’n slappe cliché-verklaring als jij jezelf zwaar in de rats hebt gewerkt? En er bovenop ook nog eens een berg fout materiaal op tafel van jouw beoordelaar – pak ‘m beet een professionele rechter in Nederland – ligt?

Inderdaad, vaker niet dan wel.

Dat de advocaat van de 45-jarige met het rammelende geheugen pleit voor vrijspraak, is begrijpelijk. Bedoel, wat voor advocaat is het anders als ie niet voor het (theoretisch) hoogst haalbare gaat? Dan nu het ongelooflijke deel.

Ook de officier van justitie vraagt om vrijspraak!

Het kan altijd gekker in Neder(wiet)land

Er zou volgens de openbaar aanklager ‘onvoldoende bewijs’ zijn voor de betrokkenheid van de huurder voor de verboden zaken die nodig zijn voor het laten draaien van een wiethok, alsook voor de negen kilo wiet in meneer de verdachte z’n containerbox.

Welja. Je vraagt je af waarom er dan eigenlijk überhaupt een rechtszaak plaatsvindt. Is dat niet domweg verspilling van tijd, belastinggeld en menselijke arbeid? Zeker, maar zo werkt het systeem hier simpelweg niet. En om het toch al reeds ongelooflijke nog 1 laatste stap op te voeren: óók de rechter spreekt de Heerhugowaarder VRIJ. En eveneens wegens gebrek aan bewijs.

Man man, heel benieuwd waar die 9 kilo wiet zijn gebleven…
[illustratie: Julian Bohorquez]
(advertentie)