(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je moet natuurlijk helemaal niks, maar een wietplant vindt het wel fijn als ze de juiste pH waarde (zuurtegraad) rond haar wortels heeft en als je de EC waarde (concentratie voedingswater) niet te hoog laat oplopen. Ze zal je belonen met een betere opbrengst.

pH waarde

Een pH waarde geeft aan hoe zuur of basisch iets is. Elk medium, of dat nu aarde of steenwol of iets anders is, zal een bepaalde pH waarde hebben. Wietplanten kunnen hun voedingsstoffen het beste opnemen bij een pH waarde die ligt tussen de 5,8 en 6,3. Een pH waarde die lager of hoger dan deze waardes is maakt het voor de plant moeilijker om sommige stoffen op te nemen. Als je er een klein beetje naast zit is het geen ramp, maar als je de pH waarde wel goed houdt zal je wietplant veel beter presteren.

Een medische marihuana kweker meet de pH waarde

Een medische marihuana kweker meet de pH waarde

Om ervoor te zorgen dat de pH waarde goed is is het belangrijk om je voedingswater te meten met een pH meter. Met een zure oplossing (pH-) en een basische oplossing (pH+) breng je, nadat je voeding hebt toegevoegd, met behulp van je pH meter de pH op de juiste waarde. In de praktijk heb je bijna nooit pH+ nodig, dat komt omdat kraanwater van zichzelf doorgaans wat te basisch is voor wietplanten.

EC waarde

Met een EC meter meet je het aantal deeltjes in je voedingswater. Hieraan kun je aflezen hoe sterk je voedingsoplossing is. Hoe meer voedingsstoffen in het water zitten, hoe hoger de EC waarde is. Een lichte voedingsoplossing heeft een EC waarde van ongeveer 1. Een maximale EC waarde is ongeveer 1,8. Begin een cyclus altijd met een milde voedingsoplossing en verhoog dit geleidelijk. Kweekschema’s van voedingsleveranciers kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste EC waarde. Met een EC meter kun je, je plant veel nauwkeuriger voeden omdat je precies weet hoe geconcentreerd je voedingswater is.

Op zich meet de EC water niet alleen voeding, maar alle deeltjes in het water. Kraanwater kan in sommige gevallen van zichzelf al een EC waarde van 0,5 of zelfs 1,0 hebben. Meet dus eerst de EC waarde van je water eens en houdt rekening met de waarde waar je mee start. Aan water met een EC van 1,0 moet je bijvoorbeeld tot 2,3 voeding toevoegen om een voedingsconcentratie van 1,3 te krijgen.

EC

Dit kraanwater heeft zelf al een EC waarde van 0,6

Wie op aarde kweekt hoeft zich minder zorgen over de pH en EC waardes te maken. Dit komt door de bufferende werking van aarde. Maar ook op aarde helpt het om goed te meten. Als je meer controle overje wietplanten wil hebben dan moet je gaan meten, want meten is tenslotte weten. Houdt alle waardes zo constant mogelijk en voer de hoeveelheid voeding langzaam op.

(advertenties)