(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Organisch wiet kweken is met voorsprong de makkelijkste manier van wiet kweken. Het sluit ook bijzonder goed aan bij de hobbymatige kleinschaligheid van de kweek voor eigen gebruik. En de biologische kwaliteit is ook nog eens top shelf! Reden genoeg dus om je pH- en EC-meter te verruilen voor aarde, een bodemleven en biologische plantenvoeding.

Iedereen die regelmatig van wiet geniet, doet er wat ons betreft goed aan om dat zelf te kweken. Niet alleen is dat leuk om te doen en een stuk goedkoper dan cannabis kopen in de coffeeshop. Het is ook nog eens een stuk gezonder want alleen door wiet zelf te kweken, weet je zeker dat er geen rare bestrijdingsmiddelen op zitten. In onze eigen CNNBS kweekkast bijvoorbeeld, kan iedereen kleinschalig en veilig wiet kweken voor eigen gebruik, en de organische teelt leent zich daar perfect voor.

Wie wietplanten in aarde kweekt is al halverwege op weg naar een organische kweek. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Zoals moeder natuur het doet

Wanneer je plannen hebt om je eigen wiet te gaan kweken, en je je verdiept in de mogelijke kweekmethoden, kom je als beginner snel uit bij de teelt op aarde. Aarde heeft namelijk een zogenaamde bufferende werking, die kweken een stuk gemakkelijker maakt. Perfect voor beginners!

Toch is wiet kweken op aarde niet automatisch biologisch of organisch. Minerale plantenvoeding uit flessen degradeert de gebruikte aarde namelijk tot een bijna levenloos medium. En dat is jammer, want als je toch al op aarde kweekt, waarom zou je dat dan niet goed doen? Door de aarde een bodemleven te geven en puur organische meststoffen te gebruiken, hoef je niets te meten en krijgen wietplanten altijd precies genoeg voeding. Het lijkt tegenwoordig dat organisch kweken een soort trend, of iets nieuws is. Maar in feite is de biologische teelt de manier waarop moeder natuur het zelf ook doet.

Biologische bescherming

In de natuur krijgen wilde gewassen niet snel met insectenplagen te maken. Natuurlijk worden vruchten hier en daar wel aangevreten door insecten. Maar er heerst een natuurlijk evenwicht waarbij planten onder meer beschermd worden door het bodemleven. Schimmels die in een symbiose leven met de plantenwortels beschermen deze tegen slechte schimmels. Goede bodembacteriën doen hetzelfde en breken organische voeding en dode plantenresten af, tot voor de plant opneembare voeding.

Een natuurlijke bodem wemelt van het leven. Dat beschermt en voedt planten met precies de juiste hoeveelheid voeding. Foto: mirbasar, Shutterstock

Minerale plantenvoeding is eigenlijk bedoeld voor de kweek op inerte (levenloze) bodems zoals steenwol of kleikorrels. In aarde zorgt het ervoor dat het bodemleven dood gaat en je dus eigenlijk niet langer biologisch wiet kweekt. De bescherming valt weg en te veel of te weinig minerale voeding zorgt ervoor dat planten overvoed of ondervoed raken.

Wanneer je op aarde kweekt, doe het dan goed en gebruik organische voeding en introduceer een bodemleven. Nuttige bacteriën en schimmels kun je tegenwoordig gemakkelijk online bestellen en aan je aarde toevoegen. Je hoeft dan niet langer de pH-waarde en de EC-waarde te meten en je planten krijgen precies wat ze nodig hebben, en meer!

Vollediger dieet

Minerale plantenvoeding bevat slechts ongeveer 17 voedingsstoffen die de fabrikant in het flesje heeft gestopt. Maar wanneer bodembacteriën biologische plantenvoeding en organisch materiaal (in essentie is dat hetzelfde) afbreken, komen er veel meer verschillende macro- en micronutriënten vrij.

Je zult zien dat planten er gezonder uitzien en verbrande bladpunten door te veel voeding tot het verleden behoren. Om deze reden is spoelen bij de biologische teelt ook niet echt nodig, de plant neemt alleen op wat nodig is en geen druppel meer.

Minerale plantenvoeding voedt planten maar doodt het bodemleven. Foto: Hemerocallis, Shutterstock

Gemakkelijk zelf biologische wiet kweken

Ten onrechte denken kwekers dat 100% biologisch kweken moeilijk is, terwijl het tegenovergestelde waar is. Men denkt dat je zelf compost moet maken en daar thee van moet trekken, of met allerlei ongedierte moet leren leven. Compost kun je gewoon in kant en klare zakken kopen en thee hoef je daar echt niet van te trekken. Hoewel compostthee trouwens wel zeer goed is voor wietplanten, kun je ook volstaan met een goede biologische aarde, een bodemleven uit een potje en een puur biologische plantenvoeding. Ook compostthee kun je tegenwoordig trouwens bijna kant-en-klaar kopen.

Planten groeien op een biologische wijze misschien iets langzamer dan die van een wietkweker die steenwol als medium gebruikt, en zijn planten tot het uiterste drijft met minerale voeding. De smaak van biologische wiet is volgens de meeste liefhebbers beter en de planten een stuk gezonder. Bovendien heb je als kweker voor eigen gebruik geen haast en gaat het je als het goed is toch voornamelijk om de beste kwaliteit. En de opbrengst? Die is in veel gevallen ook een stuk meer dan die van een beginner die met minerale voeding aan de gang gaat.

Bio boodschappenlijstje

[Openingsfoto: DisobeyArt, Shutterstock]
(advertentie)