(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er zijn veel wegen die naar Rome leiden maar er is maar één snelste route. De meest bekende wietsoorten kun je ook bij vele winkels en zadenbedrijven kopen, maar ook daar is er maar één die de originele wietsoort produceert. En precies die moet je dus hebben als je originele wietsoorten wil kweken.

Dikwijls ontvangt onze Lieve Muna lezersvragen over de echtheid van wietzaden. Kwekers die bijvoorbeeld Amnesia, Silver Haze of AK-47 zaden kopen maar waaruit na het ontkiemen een heel ander soort wietplant lijkt te komen. En misschien zullen er aan zulke planten best wel lekkere wiettoppen komen hoor, maar een originele Amnesia, Silver Haze of AK-47 zal het waarschijnlijk niet zijn. Wat het dan wél voor wietsoorten zijn, en of het bijvoorbeeld überhaupt wel een Amnesia, Silver Haze of AK-47 kruising betreft, daar kun je in zo’n geval eigenlijk alleen maar naar raden.

Waarom zou je het origineel kopen?

Je kúnt je natuurlijk afvragen waarom je originele Silver Haze wietzaden zou moeten kopen, als er aan de imitatie ook lekkere wiet groeit.
Maar vraag jezelf dan maar eens af waarom je überhaupt een Amnesia, Sour Diesel of AK-47 moet hebben? Sommige wietsoorten zijn nu eenmaal beter, lekkerder of smakelijker dan anderen en niet voor niets gewild. Alleen de meest bijzondere wietsoorten groeien uit tot de gewilde juweeltjes die we kennen als White Widow, Northern Lights of onze eigen wietsoorten Sneeze en Mohammed (binnenkort weer verkrijgbaar). Deze zijn namelijk zorgvuldig door zadenbedrijven veredeld, zodat je verzekerd bent van kiemkrachtige zaden en wietplanten met de beloofde eigenschappen. Helaas worden deze zaden en wietsoorten vanwege de populariteit dus ook vaak gekopieerd.

Zadenbedrijven investeren veel tijd en geld om hun wietsoorten stabiel te maken zodat uit ieder zaadje een plant groeit die aan de gewilde eigenschappen van de soort voldoet. Juist om gemakkelijke kopieën te voorkomen is er vaak maar één specifieke moeder- en vaderplant die samen de gewenste zaden opleveren. Maar aangezien populaire wietsoorten nu eenmaal beter verkopen, komen namaak wietzaden toch op de markt.

Weet wat je kweekt

Zulke namaak wietzaden kunnen overigens best goede wiet opleveren als je geluk hebt. Je bent er echter totaal niet zeker van wat je precies kweekt. Als je als patiënt veel baat hebt bij bepaalde eigenschappen van een specifieke soort, dan kun je er alleen van op aan dat je volgende plant ook die eigenschappen bezit als je het origineel aanschaft. Maakt men bijvoorbeeld een Silver Haze na door twee originele Silver Haze planten te kruisen, dan zal het nageslacht een keur aan verschillende planten met uiteenlopende eigenschappen laten voortbrengen.

AK-47: alleen Serious Seeds produceert de originele zaden van deze klassieker.

Buiten het feit dat je van namaak wietsoorten totaal niet weet wat je eigenlijk kweekt (en je dus ook je wiet niet als zodanig aan een coffeeshop kunt slijten), stimuleer je de verkoop van namaak wietsoorten ook nog eens. De echte zadenmakers die eer in hun werk hebben, kunnen door de namaakzaden wellicht niet overleven en stoppen met het ontwikkelen van nieuwe genetica.

Waar koop je originele wietzaden?

Wanneer je er zeker van wil zijn dat je alleen originele wietsoorten kweekt, koop de volgende klassieke wietsoorten dan alleen bij de producerende zadenbedrijven (of wederverkopers die aangeven dat de zaden van deze zadenbedrijven afkomstig zijn). Koop ook gerust huismerk zaden of zaden met namen die lijken op die van de originele genetica, maar wees je ervan bewust dat je planten dan anders kunnen uitpakken dan je verwacht.

Hieronder een lijst met originele wietsoorten en links naar de originele zadenbedrijven die ze produceren. De lijst is uiteraard lang niet volledig want er zijn honderden originele wietsoorten. Staat een soort er niet tussen, zoek dan zelf eerst even uit welk zadenbedrijf de wietsoort voor het eerst heeft ontwikkeld. Google, online forums en diverse cannabis Facebook groepen zijn daarbij je beste vriend.

Originele kruisingen

Uiteraard is dit slechts een kleine greep klassiekers uit de vele honderden zaden en wietsoorten die Nederland rijk is. Naast imitatie wietsoorten zijn er ook een vele kruisingen op basis van originele strains, die gewoon als nieuwe kruising onder een nieuwe naam verkocht worden. Hier is op zich niets mis mee, op deze manier ontstaan ook weer nieuwe wietsoorten, die op hun beurt tot klassiekers kunnen uitgroeien.

Holy Grail Kush is een van de betere Kush soorten in de lage landen.

Niet alle populaire soorten zijn overigens in Nederland als zaad verkrijgbaar. Sommige Amerikaanse soorten zijn daar alleen als stekken te koop. Als zulke soorten heel erg populair worden, dan worden er meestal wel zaden van gemaakt, maar dat is dan toch niet helemáál hetzelfde. Kleine genetische verschillen zullen er bij zaden namelijk altijd zijn. Zelfs als je de originele zaadjes hebt gebruikt.

[Openingsfoto: Dougie Jones, Shutterstock]
(advertentie)