(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Met de wereldwijde markt voor medicinale en recreatieve cannabis zijn miljarden gemoeid. Zadenbedrijven en wetenschappers zouden dan ook graag een polyploïde wietsoort maken, die meer wiet oplevert of meer cannabinoïden bevat. Onderzoek ernaar is in volle gang, en wellicht kun je over een paar jaar al gefeminiseerde polyploïde wietzaden bestellen…

Polyploïde wietplanten zijn wietplanten met een mutatie aan de chromosomen. Mogelijkerwijs leveren zulke wietplanten zwaardere oogsten en een sterker effect, dus logischerwijs zijn zadenbedrijven geïnteresseerd in de mutatie.

Polyploïde cannabis?

Om te begrijpen wat polyploïde cannabis is, beginnen we bij de chromosomen. Een chromosoom bestaat uit DNA. Het bevat een deel van, of al het genetisch materiaal van een organisme. Mensen hebben (23) chromosoom-paren, van iedere ouder wordt één van ieder chromosoom doorgegeven. Dit wordt diploïde genoemd. Cannabis is ook een diploïde organisme, maar als er drie of meer chromosomen per set (in plaats van twee) voorkomen, dan heeft de plant polyploïde eigenschappen.

Dutch Passion doet onderzoek in een laboratorium

Net als mensen zijn wietplanten gewoonlijk diploïde. De normale situatie is dat chromosomen per paar voorkomen, van iedere ouder wordt één chromosoom doorgegeven. Dominante eigenschappen komen tot uiting, en dit is de basis voor veredeling van wietsoorten. Er wordt echter ook professioneel onderzoek gedaan naar wat polyploïde wietplanten te bieden hebben. Er wordt hierbij gekeken naar de verschillen tussen normale en polyploïde wietplanten, tijdens de bloeifase. De focus ligt hierbij op aspecten zoals de groeisnelheid, het gehalte aan cannabinoïden, terpenen en natuurlijk ook het oogstgewicht.

Polyploïde wietzaden?

Polyploïde wietzaden worden misschien wel de grootste ontdekking sinds gefeminiseerde wietzaden. Maar het zal vele jaren van onderzoek en laboratoriumwerk kosten om stabiele polyploïde wietzaden te creëren waar je als kweker iets aan hebt. Er kleven namelijk zowel voor- als nadelen aan polyploïde wietplanten. Eén van de redenen voor de grote interesse is om planten te kunnen maken die uitbundiger groeien. Dit zou opbrengsten en de potentie van cannabis kunnen vergroten. De extra chromosomen zorgen mogelijk voor verschillen in groeisnelheid en het gehalte aan cannabinoïden.

Cannabis is tegenwoordig goed voor miljarden aan inkomsten, en er is een grote recreatieve en medicinale markt. Iedere methode om opbrengsten te verbeteren heeft de serieuze interesse van grote partijen. Waarschijnlijk hebben de grootste cannabis-producenten nog het meest te winnen; zelfs kleine verbeteringen in opbrengst of potentie, kunnen direct miljoenen opleveren.

Maar als polyploïde zaden tegen betaalbare prijzen kunnen worden gemaakt, worden ze ook voor thuiskwekers interessant. De meeste van deze kleine kwekers proberen namelijk zo’n hoog mogelijke opbrengst te kweken met een minimaal aantal planten. Een opbrengstverhogende mutatie zal voor hen dus net zo aantrekkelijk zijn als voor professionele producenten.

Reageerbuisjes met experimentele wietplantjes

Zijn polyploïde wietzaden al te koop?

Er wordt al een tijd, doorlopend onderzoek naar de creatie van stabiele polyploïde wietzaden gedaan. Als daar een doorbraak in komt, is het zeer waarschijnlijk dat er in de komende jaren polyploïde cannabiszaden zullen komen.

Onderzoekers hopen dat poliploïde wietzaden, planten opleveren die meer wiet kunnen opbrengen, en ook meer cannabinoïden bevatten. Als dat het geval is, kunnen gefeminiseerde polyploïde wietzaden weleens de nieuwe standaard worden. Hoewel men voorzichtig is, en de productie voor zulke zaden in het begin op kleine schaal zal zijn, zullen kwekers van over de hele wereld geïnteresseerd zijn.

Revolutie in wietzaden?

In den beginne bestonden alleen reguliere wietzaden, waar ongeveer evenveel mannelijke als vrouwelijke planten uit groeiden. In de jaren ’90 bracht Dutch-Passion als een van de eerste zadenbanken ook gefeminiseerde wietzaden op de markt. Deze nieuwe zaden werden revolutionair genoemd, en tegenwoordig zijn gefeminiseerde wietzaden de standaard voor de meeste thuistelers.

In recentere tijden zijn automatisch bloeiende wietzaden in opkomst gekomen. Deze zaden maken het kweken makkelijker en sneller voor veel kwekers. En ook de ontwikkeling van CBD-rijke wietsoorten neemt een vlucht, met name onder kwekers van medicinale cannabis. Selectie en veredeling van wietsoorten zal binnenkort leiden tot nieuwe soorten met meer van specifieke cannabinoïden als THC-V en CBG.

Zadenproducenten investeren flink om alle mogelijkheden van onze geliefde wietplant te benutten. En mogelijk zorgen polyploïde wietzaden binnenkort voor de volgende revolutie in de cannabiswereld. Naarmate de medicinale en recreatieve markten wereldwijd groeien, groeit ook de wetenschappelijke interesse in polyploïde cannabissoorten. Dit onderzoeksrapport geeft je enige technische achtergrondinformatie over het onderwerp, en het boek ‘Polyploïde Review’ kun je hier gratis online lezen.

Is polyploïde wiet genetisch gemodificeerd?

Nee. Veredeling is een totaal andere technologie als genetisch aanpassen. Tot nu toe heeft nog niemand genetisch gemodificeerde cannabis gemaakt. De ontwikkeling van een polyploïde wietsoort gebeurt met een compleet andere aanpak. Een genetisch gemodificeerde plantensoort maken, houdt in dat het DNA wordt aangepast met peperdure, high tech laboratoriumtechnieken. Dit is niet met cannabis gedaan maar wel met voedselgewassen om die bijvoorbeeld beter bestand te maken tegen droogte, ongedierte of schimmels.

Is polyploïde wiet natuurlijk?

Polyploïde organismen komen van nature voor. Granen zijn een goed voorbeeld van natuurlijke polyploïdie. Ze worden al duizenden jaren door mensen geteeld, wat geresulteerd heeft in diploïde, tetraploïde en hexaploïde planten. Durumtarwe of harde tarwe is een tarwesoort met een grote en harde korrel, én een tetraploïde gewas, als gevolg van hybridisatie van twee diploïde grassoorten. De planten hebben twee chromosomensets van de ene ouder, en nog twee chromosomensets  van de andere ouderplant. Polyploïde plantensoorten zijn niet gevaarlijker dan andere plantensoorten.

Polyploïdie opwekken

Een methode om planten polyploïde te maken is met de stof colchicine. Deze giftige stof zit in krokusbollen en wordt gebruikt tegen jicht. Het kan worden opgelost in water en gebruikt om wietzaden in te laten weken om polyploïdie op te wekken. Het kan ook worden gebruikt als een gel, om groeiende wietplanten mee te behandelen. Het werkt doordat het voorkomt dat chromosomen scheiden tijdens de celdeling. Het resultaat is dat de helft van de cellen geen chromosomen bevatten terwijl de andere helft het dubbele aantal chromosomen bevat. Maar het opwekken van polyploïdie is één ding. Maar daarmee heb je nog geen stabiele nieuwe wietsoort waarmee je van polyploïde eigenschappen kunt profiteren.

[Dit artikel is uit het Engels vertaald door CNNBS, en verscheen eerder op het blog van Dutch Passion]
(advertenties)