(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een kleine drie maanden heb je je eigen wietplanten met veel zorg grootgebracht in afwachting van de oogst. De oogst zelf is natuurlijk een verdiende beloning maar het oogsten kan een tijdrovend klusje zijn. En laten we maar eerlijk zijn, oogsten is niet het allerleukste karweitje. Maar goed, met wat handige oogsttips valt het allemaal best mee.

Waar het bij het kweken van wiet voornamelijk op een gezonde portie geduld aankomt, komt het bij het oogsten vooral op ouderwets handwerk aan. Sommige wietsoorten vragen wat meer werk bij het knippen omdat ze simpelweg meer bladeren in de toppen hebben.

Oogsten in etappes

Wie zijn oogst in een aparte ruimte kan onderbrengen, kan overwegen om in etappes te oogsten. Zo kun je het werk over een paar avonden verdelen en hoef je het niet af te raffelen. Een goed geknipte top heeft al snel een betere bag appeal zoals dat heet. En met die beter looks ook gewoon meer waarde. Je hoeft echt geen volledig ingerichte droogruimte te hebben want zodra alles geknipt is kan alles in je kweekruimte drogen. Je kunt een grote kartonnen doos aansluiten op de luchtinlaat van je kweekruimte en die gebruiken als droogruimte voor je toppen, of simpelweg een kartonnen doos in je kweekruimte zetten als je daar plek voor hebt.

deelsoogsten

Oogst in etappes om het werk over meerdere dagen te verspreiden

Het in etappes oogsten heeft daarnaast nog een voordeel. Je kunt de meest rijpe toppen namelijk vast oogsten terwijl de rest nog wat verder kan afrijpen. Ook kun je experimenteren met het verschil in effect van een wat vroeger geoogste top en een die je wat langer laat staan.

Wanneer oogsten

De beste manier om te bepalen of de oogstbare periode is aangebroken is door de trichomen onder een microscoop te bekijken. Trichomen zijn de glazige harskristallen op de wiet zoals je wel zal weten. De staat waarin de trichomen zich bevinden is een goede indicator voor de rijpheid van je wiet. In het kort komt het erop neer dat de trichomen naarmate ze rijpen van kleur veranderen.

shutterstock_302705267

Kijk voordat je gaat oogsten met een microscoop of je wiet rijp genoeg is. Foto: Christian Weber, Shutterstock.com

  • Zijn de meeste trichomen nog helder transparant van kleur, dan kun je beter nog even wachten met oogsten, je wiet is dan nog niet rijp genoeg. Zou je wel oogsten dan geeft je wiet verhoudingsgewijs een wat actiever effect.
  • Zijn de trichomen troebel en wittig van kleur (melkachtig) dan is de potentie het grootst. Wanneer de meeste trichomen er wit uitzien kun je beginnen met de oogst.
  • Wanneer de trichomen bruin van kleur geworden zijn, (amberkleurig) dan zijn ze over hun beste oogstperiode heen. Een paar amberkleurige trichomen zijn geen probleem en geven een wat lomer effect.
  • De meeste kwekers oogsten wanneer ongeveer 30 tot 50% van de trichomen amberkleurig zijn, maar het is niet aan te raden om te wachten tot het merendeel van de trichomen amberkleurig zijn. In etappes oogsten geeft je de mogelijkheid om het perfecte oogstmoment voor iedere afzonderlijke top te bepalen.

Knippen

Bij het knippen zelf kun je het jezelf gemakkelijker maken door schoonmaakalcohol en wat tissues bij de hand te houden. Een scherpe puntige schaar maakt het knippen ook makkelijker. De schaar zal al snel plakkerig worden van de hars waardoor het lijkt of je een lederen riem aan het knippen bent in plaats van wiet. Met een doekje met alcohol kun je je schaar tussentijds schoonvegen zodat hij weer lekker soepel knipt. Er zijn ook speciale doekjes verkrijgbaar, deze heten Can-A-Wipes.

scharen

Een scherpe puntige schaar knipt het lekkerst

Knippen gaat het gemakkelijkste wanneer je het per tak doet. Knip eerst alle grote schutbladeren weg, deze bevatten weinig tot geen THC en kun je weggooien. Een groot dienblad op je kniptafel is handig om ze mee op te vangen. Wanneer de schutbladeren zijn verwijderd is je top (tak) al een stuk hanteerbaarder.

Blaadjes met THC

Je kunt ervoor kiezen om de takken nu eerst te laten drogen of meteen helemaal schoon te knippen. De meeste kwekers vinden dat laatste (vers knippen) het gemakkelijkste, maar er zijn er ook die zweren bij het naderhand knippen. Door naderhand verder te knippen droogt de top wat langzamer, wat weer beter is voor de smaak en de geur van de wiet. Ook zijn de blaadjes dan broos en droog, waardoor je ze makkelijk van de top afbreekt, in plaats van echt te knippen. Kies wat je zelf het gemakkelijkst vind, of experimenteer wat met beide knipmethodes.

thc

Dit soort blaadjes gooi je niet weg, je kunt er nog goede hasj van maken of mee koken. Je kunt ze zelfs gewoon verdampen

Als je de wiet vers knipt, neem je weer een schoon dienblad om de met THC gesuikerde blaadjes in op te vangen. Dit knipafval bevat meestal veel hars en is dus prima te gebruiken om hasj van te maken of mee te koken. Je kunt ze ook laten drogen en zo in de verdamper gebruiken. Knip de blaadjes zo dicht mogelijk bij de top maar wees voorzichtig met de top zelf. Breek hem niet open en knip geen stukjes van de top zelf af, dat zou zonde zijn! Sommige blaadjes (de wat grotere) kun je bij het steeltje afknippen, begin met deze blaadjes en knip daarna de blaadjes waarvan alleen de puntjes uit de top steken.

Maak je niet al te veel zorgen als je toppen er na het knippen nog niet perfect uitzien. Na het drogen zijn ook de laatste restjes van de blaadjes ingedroogd en geslonken.

drogen

Drogen

Na het knippen moet je je toppen te drogen hangen. Laat de toppen zoveel mogelijk aan de takken zitten en hang deze in hun geheel ondersteboven op in je droogruimte. Als je een waslijntje spant kun je de toppen daar gemakkelijk aan ophangen. Voor de kleinste topjes is het handig om een droogrekje te hebben, deze zijn te koop bij de meeste kweekwinkels. Afhankelijk van het formaat zijn wiettoppen na een dag of tien droog genoeg om te curen. Of dit zo is kun je testen door een paar takken door te buigen. Breken ze hierbij met een duidelijk hoorbare knak, dan is de wiet droog genoeg en kun je gaan curen.

Oogst ze!

[Openingsfoto: OSSOBUKO, Shutterstock.com]
(advertentie)