(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Rosin is een heerlijk en bovendien veilig te maken cannabisconcentraat, daar mag je gerust wat meer van maken. Sterker nog, als je de smaak eenmaal te pakken hebt, kun je er geen genoeg van krijgen. Speciale Rosin persen zijn kostbaar, maar met een lijmklem en (herbruikbare) koffiefilters maak je ook een onsje meer.

Rosin maak je met de rosin tech. Een methode waarbij je een beetje wiet in een stuk bakpapier perst tussen een stijltang. De druk en de hitte zorgen ervoor dat het concentraat zo uit de top druppelt, waarna je vrijwel direct kunt dabben.

Geen oplosmiddel nodig

Er komt geen oplosmiddel kijken bij de techniek en dus wordt rosin gezien als de meest veilige oplossing om je eigen dabs te maken. Zowel voor de maker ervan die geen licht ontvlambare oplosmiddelen hoeft te laten indampen, als voor degene die het dabt en niet langer bang hoeft te zijn dat hij residuen van het oplosmiddel binnenkrijgt.

Rosin begon als een simpele methode om zelf thuis een klein beetje concentraat te maken, maar is in Amerika ook opgepikt door professionele bedrijven. Die maken inmiddels ook op grote schaal rosin met industriële hittepersen. Nu kun je als fervent liefhebber natuurlijk sparen voor zo’n pers, maar met een paar simpele hulpmiddelen als een lijmklem en koffiefilters pers je ook thuis een onsje meer.

Rosin

Lijmklem en koffiefilters

Wie de techniek op YouTube filmpjes heeft afgekeken en de stijltang ter hand neemt, komt er al snel achter dat het met wiet en een stijltang persen nogal wat oefening vergt. Er gaan een hoop topjes doorheen voor je het goed en wel onder de knie hebt.

Rosin persen uit hasj of kief gaat echter een stuk makkelijker. Omdat kief en hasj al geconcentreerde producten zijn, is de opbrengst en de voldoening een stuk beter. En met een beetje hulp van wat extra perskracht en een filter om je kief bij elkaar te houden gaat het helemaal lekker.

Benodigdheden

  • Een stijltang. Hoe breder de hitte-elementen hoe beter, goedkope modellen kunnen soms breken onder de druk van de lijmklem.
  • Een lijmklem. Neem een zogenaamde snelspan lijmklem, een simpel maar effectief model kost ongeveer een tientje bij de bouwmarkt.
  • Koffiefilters. Bedoeld om de kief bij elkaar te houden tijdens het persen. Knip vierkante stukken van ongeveer 8 bij 8 centimeter. Ongebleekte filters zijn het best, aangezien die niet met chemische middelen behandeld zijn. Herbruikbare koffiefilters zijn wat duurder, maar je kunt ze vaker gebruiken.
  • Bakpapier. Kies bakpapier en geen waxpapier, elk merk is goed.
  • Kief of hasj. Rosin persen gaat veel beter wanneer je met een geconcentreerd product als kief of hasj begint. In coffeeshops kun je vaak heel goedkoop hasj kopen. Kief maak je voordelig van knipafval.
  • Pollenpers. Kant en klaar te koop, of zelf te maken van een stuk PVC buis en een stuk hout om mee te stampen. Losse kief in poedervorm is lastiger om mee te werken.

Wanneer je met kief gaat werken, pers ze dan eerst even samen tot schijfjes. Als je hiervoor een pollenpers hebt gebruik je die. Anders kun je een stuk PVC buis afzagen van een centimeter of 6. Vul deze met de kief en stamp het samen met een stuk hout dat net iets smaller is dan je PVC buis. Wat je over houdt is in feite een stuk hasj ter grote van een dikke 1 of 2-euromunt.

Samengeperste kief

 

Omdat je de kief al hebt samengeperst, past er veel meer van op een kleine oppervlakte zoals de hitte-elementen van je stijltang. Omdat het vast zit, zul je ook niets verliezen aan de zijkant en gaat er minder verloren. Als je met hasj begint kun je het persen uiteraard gewoon overslaan.

Neem nu een van de op maat geknipte stukken koffiefilter en vouw die om het stuk hasj heen. Je kunt het een tweede keer vouwen, maar hoe meer papier je gebruikt, hoe meer hasjolie hierin zal achterblijven. Het werkt het best als je het extra papier zoveel mogelijk wegknipt.

Neem nu een stuk bakpapier van ongeveer 10 bij 10 centimeter en vouw dat dubbel. In het midden leg je je hasj in het filterpapier tegen de vouw aan. Dit pakketje ga je straks persen, dus zet de stijltang vast aan om hem op temperatuur te laten komen.

Snelspan lijmklem

Temperatuur, druk en tijd

De beste temperatuur ligt ergens tussen de 100 en 150 graden Celsius, maar niet alle stijltangen zijn zo nauwkeurig in te stellen. Begin met een lagere temperatuur en voer die op als je ziet dat er niet genoeg rosin uitkomt. Hoe lager de temperatuur, hoe meer smaakstoffen er behouden blijven, maar hoe meer druk er nodig is om de rosin eruit te persen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de tijd dat je perst; hoe langer je perst, hoe meer rosin, maar hoe meer smaak er ook verloren gaat en hoe donkerder je concentraat wordt. Het is dus een kwestie van de juiste balans vinden tussen druk, temperatuur en tijd van persen. Pers je hasj een paar keer op een schoon stuk bakpapier en begin voorzichtig, dan krijg je verschillende kwaliteiten rosin.

Persen

Wanneer de stijltang op temperatuur is, kun je gaan persen. Plaats het pakketje tussen de hitte-elementen van de tang en knijp hem dicht. Gebruik de snelspan lijmklem voor extra druk, maar span hem nog niet direct helemaal aan. Wanneer je het hoort sissen, verhoog je de druk en in ongeveer een halve minuut is het klaar. Open de klem en de stijltang en kijk wat je oogst is. Je kunt hetzelfde stukje hasj nog een of twee keer persen op een hetere temperatuur en onder meer druk tot er niets meer uit komt.

Dab smakelijk!

 

Je kunt je concentraat direct dabben, maar laat het even een paar minuten afkoelen en hard worden. Dat maakt het makkelijker om met een dabber te verzamelen.

[Openingsbeeld rosin: goobafish, Shutterstock]
(advertenties)