(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eén laagje sneeuw en de mensen op TV beginnen al over een elfstedentocht. Een tikkie voorbarig misschien maar feit is wel dat ons een koude periode te wachten staat. En helaas houden wietplanten daar niet zo van. Ze verkleumen en stoppen met groeien als het te koud word. 

Niets zo veranderlijk als het klimaat in de lage landen. Hadden we net onze HPS lampen aan de wilgen gehangen en met LED’s vervangen, blijkt dat klimaatsverandering ook in de winter voor extremen zorgt. Gelukkig hoeven we niet meteen terug te grijpen naar energie slurpende HPS kweeklampen als het even vriest buiten. Ook met LED kun je het warm genoeg houden voor je wietplanten in wintertijd.

Wietplanten hebben het niet zo op de winter. Daarom laten ze zich ’s winters sowieso alleen binnen kweken, maar ook daar kan het te koud worden. Wanneer het kwik namelijk tot onder de 15 graden daalt, groeien de meeste wietplanten nauwelijks meer. Ze kunnen dan gemakkelijk ten prooi vallen aan schimmels, en helemaal op plaatsen waar ook de lucht vochtig is. In niet, of slecht geïsoleerde zolders en kelders daalt de temperatuur snel wanneer het buiten koud wordt.

TIP: Een voordelige min-max thermo-/hygrometer meet en bewaart de hoogste en laagste temperatuur en luchtvochtigheid in je kweekruimte. Gebruik er een om te controleren hoe heet en koud het maximaal wordt in je kweekkast of -tent. 

Verwarm de luchtwegen

Lucht is ontzettend belangrijk wanneer het over temperatuur gaat. Niet alleen om in de zomer je kweekruimte te koelen, maar dus ook om ervoor te zorgen dat het in de winter niet te koud wordt voor je wietplanten. Zomers kun je voor aanvoer van lucht gewoon een raam op een kier zetten maar ’s winters zorgt zo’n open raam vaak voor een te lage temperatuur. Dan moet je op een slimmere manier aan verse lucht komen.

 

Sluit daarom in de winter een flexibele slang aan op de ínlaat van je kweekruimte en zuig verse lucht aan vanuit een andere verwarmde ruimte van je huis. Wanneer het een kleine kweekruimte zoals een tent of een kast betreft kun je de gebruikte lucht gewoon in dezelfde kamer uitblazen om de temperatuur nog verder omhoog te krijgen.

Dag = nacht, nacht = dag

Wanneer je kweekruimte wél warm genoeg blijft (minimaal 21 graden) als je kweeklamp aan staat en het alleen ’s nachts te koud wordt, dan kun je proberen om het dag- en nachtritme om te draaien. Laat je kweeklampen aan staan tijdens de koude uren ’s nachts, en zet je planten overdag in het donker. Soms is dit al genoeg om je wietplanten dag en nacht warm genoeg te houden. Gebruik deze methode alleen als de temperatuur niet onder de 21 graden zakt, als de lampen uit staan.

Isoleer!

Het klinkt simpel maar het isoleren van de ruimte waarin je kweekt helpt enorm! Nou kun je daar subsidie voor aanvragen en het groots aanpakken. Maar wie toch op zolder of in een kelder kweekt, kan ook een snelle tent om zijn kweekruimte aanbrengen met isolatiefolie. Het gaat er namelijk vooral om dat je een laag stilstaande lucht om de kweekruimte heen creëert en dit kan makkelijk en snel met een tentje van isolatiefolie.

Denk, vooral wanneer je de kelder als kweekruimte gebruikt, ook aan de vloer. Zet je wietplanten niet direct op de koude vloer, maar bijvoorbeeld op een dikke laag piepschuim. Breng ze op zijn minst, in ieder geval een centimeter of tien van de grond.

Steenwol is niet alleen een goede bodem voor wietplanten, het isoleert ook uitstekend! Foto: Bilanol, Shutterstock

Verwarmen

In onverwarmde kelders en op zolders, kun je er vaak niet omheen om bij te verwarmen met een kacheltje. Kleine elektrische ventilatorkachels met een thermostaat slaan alleen aan wanneer het beneden een bepaalde temperatuur komt en zijn wat dat betreft ideaal. Ze zijn soms echter te klein om een hele kelder of zolder mee te verwarmen. Isoleer in zo’n geval een kleine ruimte om je kweektent of kast heen door een soort tent te maken van isolatiefolie (zie isoleren) en zet de kachel in deze extra ruimte. Sluit een stuk luchtslang aan op de uitblaas van je kweektent en blaas gebruikte lucht buiten deze ‘isolatietent’ uit.

Autoflowers

Wanneer je het tijdens de donkere periode maar niet warm genoeg kunt krijgen in je kweektent, overweeg dan eens om in de winter autoflowers te kweken. Die hebben namelijk geen donkere periode nodig. En omdat LED kweeklampen in de regel toch iets minder stroom verbruiken dan HPS kweeklampen, kan dat misschien best. Over de potentie van autoflowers hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken, en de opbrengst ook niet. Er valt tegenwoordig ook een hoop te kiezen als het om autoflowers gaat, en ze zijn lekker snel klaar.

[Openingsfoto: Tsareva.pro, Shutterstock]
(advertentie)