(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niets zo veranderlijk als de temperatuur van de Lage Landen. Heb je net je HPS kweeklamp vervangen voor een dure led omdat het te heet werd in je kweekruimte, blijken je wietplanten in de winter te verkleumen van de kou. Wacht nog even met terughangen van de HPS, want ook met LED kunnen je planten er warmpjes bijstaan in de winter.

Het is eigenlijk altijd schipperen met het weer in de lage landen. Zomers wordt het in menig kweekruimte met HPS lampen te heet, en ’s winters genereren LED’s te weinig warmte en stagneert de groei. Toch hoef je in de winter niet per se terug te grijpen naar HPS kweeklampen, om het warm genoeg te houden voor je wietplanten.

Wietplanten hebben het niet zo op de winter. Daarom groeien ze ’s winters sowieso alleen binnen, maar ook daar kan het te koud worden. Wanneer het kwik namelijk tot onder de 15 graden daalt groeien de meeste wietplanten nauwelijks meer, en kunnen ze gemakkelijk ten prooi vallen aan schimmels. Vooral in niet of slecht geïsoleerde zolders en kelders daalt de temperatuur snel wanneer het buiten kouder wordt. LED kweeklampen genereren dan niet altijd genoeg warmte voor een goede groei.

LED op de luchtwegen

Lucht is ontzettend belangrijk wanneer het over temperatuur gaat. Niet alleen om in de zomer je kweekruimte te koelen, maar ook om ervoor te zorgen dat het in de winter niet te koud wordt voor je wietplanten. Zomers kun je wellicht volstaan met gewoon een raam op een kier. Maar ’s winters zorgt zo’n open raam vaak voor een te lage temperatuur, en moet je op een slimmere manier aan verse lucht komen.

Sluit daarom in de winter een flexibele slang aan op de ínlaat van je kweekruimte en zuig verse lucht aan vanuit een andere verwarmde ruimte van je huis. Wanneer het een kleine kweekruimte zoals een tent of een kast betreft kun je de gebruikte lucht gewoon in dezelfde kamer uitblazen om de temperatuur nog verder omhoog te krijgen.

Dag = nacht, nacht = dag

Wanneer je kweekruimte met je LED kweeklampen aan, wél warm genoeg blijft (minimaal 21 graden) en het alleen ’s nachts te koud wordt. Dan kun je proberen om het dag- en nachtritme om te draaien. Laat je kweeklampen aan staan tijdens de koude uren ’s nachts, en zet je planten overdag in het donker. Soms is dit al genoeg om ook in de winter wiet te kweken met LED.

Isoleren

Het klinkt simpel maar het isoleren van de ruimte waarin je kweekt helpt enorm! Nou kun je daar subsidie voor aanvragen en het groots aanpakken. Maar wie toch op zolder of in een kelder kweekt, kan ook een snelle tent om zijn kweekruimte aanbrengen met isolatiefolie. Het gaat er namelijk vooral om dat je een laag stilstaande lucht om de kweekruimte heen creëert en dit kan makkelijk en snel met een tentje van isolatiefolie.

Denk, vooral wanneer je de kelder als kweekruimte gebruikt, ook aan de vloer. Zet je wietplanten niet direct op de koude vloer, maar bijvoorbeeld op een dikke laag piepschuim. Breng ze op zijn minst, in ieder geval een centimeter of tien van de grond.

Kachel

In onverwarmde kelders en op zolders, kun je er vaak niet omheen om bij te verwarmen met een kacheltje. Kleine elektrische ventilatorkachels met een thermostaat slaan alleen aan wanneer het beneden een bepaalde temperatuur komt en zijn wat dat betreft ideaal. Ze zijn soms echter te klein om een hele kelder of zolder mee te verwarmen. Isoleer in zo’n geval een kleine ruimte om je kweektent of kast heen door een soort tent te maken van isolatiefolie (zie isoleren) en zet de kachel in deze extra ruimte. Sluit een stuk luchtslang aan op de uitblaas van je kweektent en blaas gebruikte lucht buiten deze ‘isolatietent’ uit.

Kweek autoflowers

Wanneer je het tijdens de donkere periode maar niet warm genoeg kunt krijgen in je kweektent, overweeg dan eens om in de winter autoflowers te kweken. Die hebben namelijk geen donkere periode nodig. En omdat led kweeklampen in de regel toch iets minder stroom verbruiken dan HPS kweeklampen, kan dat best.

Over de potentie van autoflowers hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken, en de opbrengst ook niet. Er valt tegenwoordig ook een hoop te kiezen als het om autoflowers gaat, en ze zijn lekker snel klaar.

[Openingsfoto: mamaro, Shutterstock]
(advertentie)