(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week heb je kunnen lezen wat cannabisconcentraten zijn, dat ze enorm populair aan het worden moge duidelijk zijn. Is ook niet zo gek want cannabisconcentraten zijn ontzettend schoon en tegelijkertijd heerlijk aromatisch. We laten je zien hoe het extractieproces in zijn werk gaat.

honeycombHoe worden de concentraten nou gemaakt en hoe extraheer je al het goede uit een plant en scheid je het van het ongewenste plantmateriaal? Wel, het extraheren van de actieve cannabinoïden kan op twee manieren. Met, of zonder gebruik van koolwaterstoffen.

Het gebruik van koolwaterstoffen om de cannabinoïden uit de planten te halen kan extreem gevaarlijk zijn aangezien de meeste koolwaterstoffen die hiervoor gebruikt worden, butaan en propaan, zeer licht ontvlambaar zijn. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van ongelukken zoals in brand vliegende huizen, exploderende appartementen en mensen die serieuze brandwonden opliepen, doordat ze niet wisten waar ze mee bezig waren! Niemand zou moeten proberen om cannabisconcentraten te maken, tenzij ze exact weten waar ze mee bezig zijn en dan alleen in een goed geventileerde omgeving die daarvoor geschikt is! Knoop dat goed in je oren!

Butaan en propaan zijn niet polaire en niet giftige koolwaterstoffen waar cannabinoïden gemakkelijk en efficiënt in oplossen. Eenmaal opgelost en van de plant gescheiden, worden de koolwaterstoffen door middel van een zuiveringsproces uit het concentraat gehaald. Op deze manier houdt men een zeer schoon product over.

Omdat butaan en propaan een zeer laag kookpunt hebben verdampen deze koolwaterstoffen gemakkelijk uit het concentraat. Maar om ervoor te zorgen dat ook alle residuen eruit worden gehaald, moet het concentraat verder worden gezuiverd in een vacuüm droogoven of een vacuüm ruimte die je kunt verhitten.

Winteriseren (ontwassen, van was ontdoen) is een ander zuiveringsproces waarbij, nog tijdens het verdampen, graanalcohol aan de koolwaterstof/cannabinoïde-oplossing wordt toegevoegd. Door middel van zeer lage temperatuur en filters worden nu de cannabinoïden van de vetten en was gescheiden, waardoor een nog schoner eindproduct ontstaat!

Andere extractiemethoden

Het extraheren van de actieve cannabinoïden kan ook zonder het gebruik van waterkoolstof maar met alcohol, kooldioxide, isopropyl, water of met helemaal niets. Cannabinoïden kunnen ook met niets meer dan een fijne zeef uit de droge toppen worden gehaald. Hoe fijner de zeef, des te beter ook het eindproduct. Het nadeel van de zeefmethode, hoewel het een heel veilige en schone manier is om een concentraat (in dit geval hasj) te maken, is dat er veel hars verloren gaat vergeleken bij de andere methodes.

Met water en ijs kan je ook extraheren, het levert je de zogenaamde bubble hasj op. Ook hier wordt met verschillende filters gewerkt om de trichomen uit de plant te halen. Water, ijs en plantmateriaal worden gemixt en door de kou breken de trichomen van de plant die daarna door speciale filters uit het water worden gezeefd. De natte trichomen worden hierna gedroogd en tot hasj geperst. Deze methode levert enorm potente en goede hasj op, maar wanneer heeft door het gebruik van het water een risico op schimmel wanneer het niet goed gedroogd wordt, en schimmelhasj is niet goed voor je gezondheid.

Apparatuur om met koolstofdioxide te extraheren is erg duur, zoniet onbetaalbaar

Isopropylalcohol is ook een vaak gebruikt oplosmiddel voor actieve cannabinoïden. Het wordt over het plantmateriaal gegoten, waarbij het de cannabinoïden oplost. Het moet over het plantmateriaal gegoten worden omdat het anders ook ongewenst plantmateriaal zoals chlorofyl kan oplossen. Daarna moet de oplossing net zoals bij het gebruik van koolwaterstoffen verdampen. Het verdampen en zuiveren van isopropylalcohol duurt aanzienlijk langer en moet getest worden om er zeker van te zijn dat het eindproduct zuiver is!

Koolstofdioxide kan eveneens worden gebruikt om cannabinoïden te extraheren. Hoewel deze methode misschien wel de schoonste concentraten produceert, is het niet de meest gebruikte methode. De juiste apparatuur om door middel van koolstofdioxide te extraheren is namelijk erg duur, zoniet onbetaalbaar. De CO2 extractiemethode werkt door het verhitten of koelen van de CO2 waardoor het als oplosmiddel kan dienen wat vervolgens door het plantmateriaal heen wordt geperst of gezogen. CO2 produceert niet alleen ongelooflijke schone en pure concentraten, het is ook nog eens ontzettend milieuvriendelijk!

Volgende keer zullen we nog dieper ingaan op de details van het extractieproces. Kijk ook eens op onze facebookpagina.  https://www.facebook.com/qi.concentrates

(advertentie)