(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hallo en welkom bij deze CNNBS kookles. Vandaag maken we eens geen psychedelisch gerecht maar heerlijke, voedzame, gezonde én milieuvriendelijke hamburgers van tofu en hennepzaad. Is dat je allemaal iets te braaf dan bak je ze natuurlijk met hetzelfde gemak in de wietboter en heb je er de hele avond plezier van. 

Vlees is erg lekker, maar men komt er meer en meer achter dat het toch erg ongezond is om het elke dag te eten. Bovendien is de productie van vlees erg slecht voor het milieu en verantwoordelijk voor bijna vijftien procent van alle broeikasgassen, een kwart van het wereldwijde waterverbruik en tachtig procent van de ontbossing in het Amazonegebied. De vee-industrie is bovendien de grootste veroorzaker van de vervuiling van rivieren en kustwateren met fosfaten en stikstof.

Het kan dus helemaal geen kwaad om wat vaker geen vlees te eten, en bijvoorbeeld te kiezen voor deze lekkere hennepzaad tofuburgers. Hennepzaad bevat veel gezonde omega 3 en 6 vetzuren en is een bron van eiwitten en vezels. Bovendien maken hennepplanten de bodem schoon en nemen ze enorm veel CO2 op uit de lucht. Aan de slag!

Hennepzaad tofuburgers

Benodigdheden:

  • 1/2 kop geroosterd en gemalen henepzaad
  • 1/2 kop hete soyamelk
  • 200 gram fijngemaakte tofu
  • 1/2 kop bonen, rijst en/of aardappelen
  • 1/2 kop in olie gefruite fijngehakte groenten zoals ui, selderie of peterselie naar smaak
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 1/4 kop voedingsgist vlokken
  • 2 eetlepels soyasaus
  • zwarte en/of rode peper
  • 4 eetlepels ketchup

Bereiding:

Begin met he roosteren en malen van de hennepzaden. Neem hiervoor een pan met een dikke bodem en strooi hierin een laag hennepzaden zodat ze de hele bodem bedekken. Rooster de zaden een minuut of tien op hoog vuur terwijl je ze constant roert met een houten lepel. Laat ze niet verbranden! Wanneer de zaden zijn afgekoeld kun je ze malen met een koffiemolen of een keukenmachine.

Neem nu een grote schaal en vul deze met de gemalen hennepzaden en de hete sojamelk. Laat de zaden een kwartiertje in de sojamelk weken en voeg daarna de tofu, de bonen (rijst of aardappelen), de gefruite groenten, knoflook, de voedingsgist vlokken en de sojasaus aan toe. Meng dit goed door elkaar en breng het op smaak met de peper en de ketchup.

Maak nu burgers van dit hennepzaadgehakt en bak ze in de koekenpan mooi bruin, eventueel in de wietboter. Serveer de burgers op een sesam bolletje met wat sla, tomaat, wat uienringen, een schijfje augurk en mayonaise en ketchup. Eet smakelijk!

Eet Smakelijk! Foto: Topito Birolo, Shutterstock

[Openingsfoto: Quanthem, Shutterstock – foto hennepzaad: Africa Studio, Shutterstock]
(advertenties)