(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Als je als beginnende kweker je wietplant omver keilt, dan schrik je je waarschijnlijk net als Stoon een ongeluk. Een ongeluk bij een ongeluk dus, maar dat is meestal niet nodig. Wietplanten kunnen namelijk best veel hebben, en zijn wat dat betreft net onkruid. Hier is Muna’s eerste hulp bij breuken, knakken en omgevallen wietplanten.

Het is pas Stoons eerste kweekronde, dus ik kan zijn paniek goed begrijpen. Niemand ziet zijn wietplanten immers graag in de kreukels liggen. Gelukkig deed Stoon meteen wat hij moest doen en zette de dame in kwestie weer rechtop. Mijn hulp heeft hij dus eigenlijk niet eens nodig, maar ik zal hem wel wat eerste hulp bieden, lees je mee?

 

Naam
Stoon
Onderwerp
Oeps!
Bericht
Hoi beste Muna, aangenaam. Ik ben Stoon voor de collega blowers, en ik ben nu, na maanden jullie mooie site te lezen en bestuderen, bezig met mijn eerste kweekronde. Ik heb om te beginnen vijf Easy Bud Autoflower zaadjes besteld, en kreeg er nog een gratis White Widow Autoflower zaadje bij.
Nu zal ik je een hele hoop bijzaak besparen. Zoals een zaadje dat te lang tussen de watjes heeft gelegen, een ontkiemend plantje dat door een domme fout met de gieter half is verdronken, en de stekgrond van hier in de nabije winkel zonder enige voedingstoffen, heeft ook geen deugd gedaan aan de jongedames.
Maar nu komt het kroonjuweel van de beginnersfouten… Ik heb bij het verplaatsen van mijn bloempotten, mijn trots van de kweekkast (die ik heb besteld via jullie webshop op Black Friday Jah, bless you for your effort trouwens, want heb even een kleine 300 euries kunnen besparen), omgestoten door die met mijn vochtige handen vooruit te schuiven… Ik kon het begin van mijn worteltjes zien en de plant lag wel degelijk in een hoek van ongeveer 45 graden. PANIEK!!!Ik heb het plantje terug rechtop gezet en heb haar wortels opnieuw begraven. Ze kan nu weer zelfstandig staan en ik zie geen barsten of andere schade aan de steel. Een half uur later zag ze er wel weer gezond uit, of toch zoals ze ervoor eruit zag… De foto’s bieden hopelijk een duidelijker beeld…
Nu is mijn vraag of het überhaupt nog goed komt met het plantje, en of ik iets extra kan doen om deze hiervan te laten herstellen… Please Muna, help this rookie of the year save his darling…
Bijlagen

Wietplanten kunnen heel veel hebben

Hoi Stoon, was je erg stoned toen je je wietplant omver gooide, of viel het wel mee? Nee hoor da’s een grapje; stoned kun je nog prima tuinieren maar na een paar glazen wijn of bier kun je wietplanten beter even met rust laten. Desalniettemin kan ik me voorstellen dat je je een ongeluk schrikt als je je mooiste plant met een knik in de stam in een hoek van je kweekkast ziet liggen. Uit je verhaal begrijp ik dat je de dame in kwestie meteen rechtop hebt gezet, en de wortels weer met aarde bedekt hebt.

Een half uur na het tragische ongeluk, zag je plant er alweer redelijk gezond uit en waarschijnlijk is ze ook gewoon nog steeds gezond. Tenzij de plant er een dag later slap bij hing, kun je er gerust vanuit gaan dat ze goed en wel hersteld is. Je hoeft ook niets extra te doen en je kunt ook niet echt wat doen om het herstel te bespoedigen, behalve je wietplant gewoon even met rust te laten. Waarschijnlijk zijn er wel een paar worteltjes beschadigd hier en daar, maar dat herstelt zichzelf wel weer. Wietplanten kunnen heel veel hebben.

Een geknakte stam spalken

Zou de stam bij het omvallen gebroken of geknakt zijn, dan had je deze recht kunnen zetten en verbinden met een stukje tape. Meestal gebeuren dit soort ongelukjes als kwekers hun planten supercroppen. Dit is een techniek waarbij je een stam of tak eerst buigzaam maakt door hem tussen je duim en wijsvinger beurs te drukken, en dan ombuigt in de gewenste richting. Knakt de stam daarbij per ongeluk, dan wordt die weer rechtgezet en vastgeplakt met tape. Enkele dagen later is de breuk dan vaak alweer hersteld.

Wanneer je wat langer je eigen wietplanten kweekt, zul je merken dat ze heel veel kunnen hebben. Vooral fysieke beschadigingen, breuken van het toppen en het verwijderen van bladeren zijn allemaal geen probleem. Hiervan kunnen wietplanten razendsnel herstellen. Het enige risico met zulke zogeheten high stress training, is dat gefeminiseerde wietsoorten die hier gevoelig voor zijn, er hermafrodiet van kunnen worden. Gelukkig zijn de meeste wietsoorten dit niet, dus zou ik me niet te druk maken over breuken en beschadigingen.

In de praktijk gaan er maar weinig wietplanten ten onder aan dit soort ongelukjes. Je kunt je beter druk maken over de juiste hoeveelheid water en voeding, want daar kunnen wietplanten minder goed tegen.

Dus. Deze darling gaat het echt wel redden Stoon. Stuur je me nog eens een foto als ze helemaal in bloei staat?

-xxx- Muna

[Openingsbeeld: Talaj, Shutterstock]
(advertenties)