(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De wietplanten van Remco (als je ze überhaupt zo kunt noemen) bloeien. Maar daar is dan ook alles mee gezegd want erg florisant staan ze er niet bij. Zelf heeft Remco geen idee waarom zijn planten zo klein blijven want alles wat hij kan meten lijkt goed te zijn. Wat zou onze Lieve Muna erover te zeggen hebben?

Ik kreeg vorige week een mail binnen van Remco, die kennelijk al een paar keer tegen hetzelfde probleem aan loopt. Zijn wietplanten komen uit stekken maar willen na aankomst in zijn kweekruimte niet erg groeien. Hij heeft al een paar keer nieuwe stekken gekocht maar dat mocht niet baten. Ten einde raad zocht hij mijn hulp, en aan de foto’s te zien is er inderdaad iets goed mis.

 

Naam
Remco
Onderwerp
Wietplanten blijven klein
Bericht
Hoi Muna, ik ben al een paar keer overnieuw begonnen maar mijn wietplanten blijven erg klein. Alles wat ik kan meten is goed, dus ik snap het niet. Ik heb ook een andere stekkenboer geprobeerd dus aan de stekken ligt het niet. Ook alle folie heb ik vervangen (zwart/wit folie en vijverfolie).

Ik weet het echt niet meer 😕
Groet, Remco

Bijlagen

 

Wietplanten die klein blijven…

Hoi Remco, bedankt voor je mail. Ik zie wat je bedoelt; zulke kleine plantjes zou je eerder in plastic bekertjes verwachten maar toch niet in de potten waarin ze bij jou staan. Ik heb trouwens nog meer slecht nieuws voor je want volgens mij zijn je planten ook aangetast door meeldauw. Meeldauw is een schimmel die een witte schimmelpluis veroorzaakt, ik zie het op de foto’s op veel van je bladeren. Om het wat duidelijker te maken heb ik één van je foto’s even aangepast in Photoshop.

Zie je de witte vlekken op de bladeren? Dat is de witte schimmelpluis waar ik het over had. Ik wil je niet ontmoedigen maar ik vrees dat je beter nog eens opnieuw kunt beginnen. Zo’n beetje iedere plant is aangetast en aangezien ze ook allemaal heel klein zijn én ook al in bloei staan, is doorgaan met deze kweek zonde van je tijd en energie. Beschimmelde is niet rookbaar en kan zelfs gevaarlijk zijn, en daarnaast zul je van deze planten niet veel oogsten. Maar wees niet getreurd, ik zal je vertellen wat het probleem is, zodat je wietplanten de volgende keer hopelijk wél zullen groeien.

Meeldauw is misschien vervelend maar het geeft me wel een belangrijke aanwijzing voor het probleem en dus ook de oplossing. Zoals de meeste schimmels gedijt meeldauw namelijk goed in een vochtige ruimte. Daarnaast is het zo dat wietplanten niet goed groeien als ze te nat staan, en dat de bladeren daarbij ook vaak verdorren en vergelen. Helemaal als de potten daarbij ook nog eens op een koude vloer staan. Dit zijn allemaal zaken die op de foto’s te zien zijn.

Misschien heb je al door waar ik naartoe wil maar ik kan nu al bijna met zekerheid zeggen dat je je stekken met te veel water hebt verzopen. Nou ja, nu ik de oorzaak weet, kan ik je tenminste ook met een oplossing helpen, moet je maar denken.

Zo zullen ze wél groeien

Het is jammer dat je niet wat meer informatie hebt gegeven Remco maar wat je de volgende keer in ieder geval beter moet doen is water geven. En dan bedoel ik vooral MINDER water geven, en vooral in het begin. Jonge stekken zijn nog klein, en hebben niet zoveel water nodig. Maar omdat je ze al wel in een pot van pak ‘m beet 12 liter zet, zuigt dat volume aan aarde veel te veel water op. Op deze manier geef je al snel te veel water; de stek neemt het niet op maar de bovenlaag droogt door de warmte van je lamp wel uit. Je denkt dan al snel dat het tijd is voor nog meer water, terwijl de aarde al zo goed als verzadigd is.

Wanneer je opnieuw begint, geef je stekken na het planten in de aarde dan één keer een beetje water en wacht een dag of tien. Laat de wortels zelf op zoek gaan naar water, zodat ze snel groeien. Hou de waterhuishouding goed in de gaten, door het gewicht van de potten te voelen en naar de bladeren te kijken. Wanneer de bladeren als een soort klauw omlaag krullen, betekent dat negen van de tien keer dat de plant te nat staat. Voorzichtig met water dus de volgende keer.

Verder lijkt het erop dat de potten bij jou op een koude vloer staan, en dat je in een schuur of bijkeuken kweekt. Hou de temperatuur in je kweekruimte op peil (tussen de 21 en 27 graden, en zorg dat het ’s nachts niet meer dan 10 graden daalt), en zet de potten op een verhoging of een laag piepschuim maar niet op een koude vloer. Tot slot heb ik het vermoeden dat er onder je potten geen schotels staan. Dit maakt het lastig om iedere plant evenveel water te geven. Water dat onder uit de potten stroomt, wordt dan namelijk door andere potten opgezogen, en zo weet je eigenlijk niet hoeveel water je planten krijgen. Zet ze daarom op schotels als dit nog niet het geval is.

Nou, ik wens je veel succes met je volgende kweek Remco. Vergeet ook niet om je hele kweekruimte eerst even goed te ontsmetten met chloor. Dit om de sporen van de meeldauw zoveel mogelijk te doden.

-xxx- Muna

(advertenties)