(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Driewerf hoera voor een nieuw wereldrecord: onder de grens tussen het Mexicaanse Tijuana en het Amerikaanse Otay Mesa ligt ’s werelds langste drugssmokkel-tunnel ooit. Het meesterwerk is met 1313 meter een aardig stuk langer dan de vorige recordhouder uit 2014 in San Diego met 904 meter!

‘High level narco-tunnel’

Woensdag maakte de U.S. Customs and Border Protection in San Diego de vondst van de recordtunnel bekend, na een onderzoek dat jaren duurde en door meerdere opsporingsinstanties werd uitgevoerd. Sterker nog, er was zelfs een speciale afdeling voor opgezet, zo leren we van politiechef Aaron M. Heitke. “I am thrilled that this high level narco-tunnel has been discovered and will be rendered unusable for cross-border smuggling. I am proud of the tremendous efforts of the Tunnel Task Force and our agents.”

San Diego Tunnel Task Force

De bouwers van het ondergrondse spektakel zullen een stuk minder thrilled zijn mag je aannemen. De smokkel van wiet, meth, coke en heroïne naar de afzetmarkten in de VS mag dan ophouden (via deze route althans), wat de Mexicanen voor eeuwig nalaten is de eer van het wereldrecord.

Het verhaal en de cijfers van de smokkeltunnel vlakbij grensovergang Otay Mesa Port of Entry zijn op alle fronten indrukwekkend. Hoewel het nieuws pas op woensdag 29 januari bekendgemaakt is, werd de tunnel eind augustus gespot door de Mexicaanse politie. Daarna brachten agenten van de San Diego Tunnel Task Force de tunnel in kaart.

Ondergronds high-tech meesterwerk

De ingang was verborgen in een kleine industriepand aan de Mexicaanse kant, waarna de tunnel zich in noordelijke richting begaf om pas op 1.240 meter van de grens weer naar de oppervlakte te gaan. “Hoewel ondergrondse tunnels geen nieuw verschijnsel zijn langs de Mexicaans-Californische grens, tonen de verfijnde afwerking en lengte van deze specifieke tunnel aan welke tijdrovende inspanningen internationale criminele organisaties zich getroosten om grensoverschrijdende smokkel te faciliteren”, zegt special agent Cardell T. Morant van Homeland Security.

De samenwerking tussen diverse instanties zoals USBP, HSI, DEA en USAO in de tunnel taskforce wordt uiteraard de hemel ingeprezen door de autoriteiten, maar wij willen vooral smullen van de imposante details van het drugsbouwwerk.

Indrukwekkende tunnel-details

Gelukkig geeft de US Border Patrol die ook vrij. Het 1,3 kilometer lange gevaarte is 1,65 meter hoog (Mexicanen zijn niet echt basketballers van nature) en 60 centimeter breed. De smokkeltunnel is uitgegraven op een gemiddelde diepte van ruim 21 meter!

In de tunnel is een uitgebreid rails-en-karretjes systeem aangelegd, luchtventilatie, hoogspanning elektriciteitskabels en schakelborden, een gecompliceerd drainagesysteem en een lift bij de ingang. Er was ook nog ergens een flinke zijtunnel uitgehakt, maar ‘die kwam tot een einde zonder aan de oppervlakte te komen’, aldus de autoriteiten. De uitgang van de hoofdtunnel bleek te zijn geblokkeerd met honderden zandzakken.

Oké, wat heeft dit jarenlange onderzoek behalve de ontdekte tunnel nog meer opgeleverd? Eh… eigenlijk niks. Of zoals U.S. Customs and Border Protection het zelf zegt: ‘No arrests or seizures have been made in light of the discovery of this tunnel’.

(advertenties)