(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De wereld is in de 21ste eeuw één groot dorp geworden zegt men wel eens. En vanaf nu geldt dat ook een klein beetje voor cannabis (en eventuele andere drugs). Deze week presenteerde Talking Drugs – samen met enkele andere lobbygroepen – een interactie wereldkaart. Van ‘Antigua and Barbuda’ tot en met ‘Virgin Islands’… in totaal vind je 49 verschillende decriminalisering modellen in 29 landen terug op de kaart. ‘One handy web-tool’ zeggen de makers zelf en inderdaad!

Criminalisering faalt als drugsbeleid

Dinsdag werd de interactie drugswereldkaart onder de titel ‘Drug Decriminalisation Across the World’ in Londen gepresenteerd aan de wereld. Een knap staaltje hard werken door mensen van Talking Drugs, Release en het International Drug Policy Consortium (IDPC). Het Robert Carr Fund en Open Society Foundations financierden de kaart.

Je klikt op de wereldkaart een land of zelfs een (Amerikaanse of Australische) staat aan en je krijgt direct alle informatie over de decriminalisering van drugs – vooral en met name cannabis uiteraard – voor je online snufferd.

Op dit moment zijn er dus 29 landen (en 49 rechtsgebieden) met een of ander model van decriminalisering van drugs. Volgens alle deskundigen worden dat er in de komende jaren alleen maar meer. Het besef dat criminalisering van drugs(gebruikers) faalt als beleid dringt overal door (behalve bij het Nederlandse kabinet haha), evenals dat repressie vooral arme, jonge en/of gekleurde mensen treft.

‘Decriminalisering drugs geen softe optie’

‘Wanneer decriminalisering effectief wordt ingezet kan het bijdragen aan een betere gezondheid, betere sociale en economische vooruitzichten voor mensen die drugs gebruiken en hun gemeenschappen, evenals dalende uitgaven aan politie en justitie en recidivisme”, stelt Talking Drugs. ‘Verder is er geen bewijs dat drugsgebruik stijgt met dit model of dat drugsgebruik afneemt als het gecriminaliseerd wordt.’

Ware en actuele woorden, nu er in Nederland door de christelijke regeringspartijen weer eens wordt gepleit voor een hardere aanpak, meer war on drugs en het terugschroeven van verworven (drugs)vrijheden! Of zoals Talking Drugs het in Londen stelde deze dinsdag: ‘Decriminalisation is not a ‘soft’ policy option – it is the smart approach to reducing harms for individuals and society.’

LEES OOK:  D66 roept met manifest op tot regulering van alle drugs

Stoppen met schadelijke en ineffectieve drugsoorlog

Talking Drugs claimt terecht dat de schade die door de zogeheten war on drugs wordt toegebracht inmiddels wijd en zijd erkend is. Eén op de vijf gevangenen in de wereld zit vast vanwege drugs. In 2016 alleen al waren er meer dan een half miljoen te voorkomen drugsgerelateerde sterfgevallen door overdoses, HIV, hepatitis C en TBC. Er vinden forse schendingen van mensenrechten plaats inclusief arbitraire gevangenisstraffen, executies en moorden in het drugscircuit.

‘Terwijl deze verschrikkelijke situatie elke jaar erger wordt, stijgen de omvang van de illegale drugsmarkt en het drugsgebruik flink – althans volgens het United Nations Office on Drugs and Crime in haar laatste globale rapport in 2019′, schrijven de makers van de kaart. Ze sluiten af met een quote die de drugsspijker maar weer eens knetterhard op zijn (christelijke) kop slaat:

‘While there is no silver bullet for addressing 100 years of punitive drug policies, removing criminal sanctions for activities associated with drug use is a necessary step in the right direction’ – Talking Drugs

Zelf een beetje grasduinen in de kaart, wie weet om je volgende vakantietrip te zoeken? Klik HIER en je kunt eindeloos gaan surfen. En ook wij van CNNBS willen graag jouw mening weten over het decriminaliseren/reguleren van alle drugs, zoals D66 vorige week opperde. Gewoon effe doen!

‘Manifest voor een realistisch drugsbeleid‘, heet het plan van o.a. D66 om ALLE drugs - van wiet tot xtc en van qat tot coke - te reguleren. Is dat slim?

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...
[openingsbeeld: pongsapol ponata/Shutterstock]
(advertentie)