(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De tijd vliegt. Het voelt nog als gisteren toen ik de eerste DaVinci IQ verdamper mocht reviewen, inmiddels alweer drie jaar geleden. Daarvoor had ik ook voorganger DaVinci Ascent al eens mogen testen. Beiden waren vernuftige apparaten en voorlopers in de vaporizer industrie, kijken of de nieuwe IQ2 dat ook is.

Het bedrijf achter de Ascent, IQ en nu de IQ2 heet DaVinci, en maakt die naam waar met vernieuwende vaporizers. Zo is er inmiddels ook een kleinere variant van de IQ verschenen: de MIQRO. Een kleinere variant van een op zich al compacte verdamper, voor mensen die graag microdoseren met cannabis. En hoewel je met de MIQRO ook gewoon meer wiet kunt verdampen, vond DaVinci de tijd rijp voor een update van hun IQ. Dat werd dus de IQ2.

In de (ingenieuze) doos

 • Davinci IQ 2 vaporizer
 • Dosage Pad en Ceramic Extract Disc
 • Twee mondstukken
 • Alcoholdoekjes, organic cotton pads
 • Oplaadkabel, handleiding, extra tool
 • Dosage Pad

De doos zelf was de eerste horde. Die ziet er prachtig uit in het bekende DaVinci-oranje (of moet ik zeggen Sherbinski-oranje?) maar met een laag IQ kan het openen ervan misschien even duren. Net als de verdamper zelf, zit de doos namelijk ingenieus in elkaar.

IQ2 specificaties

Voor het eerste gebruik…

…dien je de DaVinci IQ2 zoals gebruikelijk eerst op te laden. Meegeleverd is een USB-kabel maar geen opzetstuk (kop) om in het stopcontact te steken. Vergeet bij het laden niet eerst het plastic lipje uit het batterijgedeelte te trekken. In mijn geval was de batterij al voor een deel opgeladen, en kon ik na zo’n twee tot drie uur beginnen met mijn eerste sessie. Zelf zegt DaVinci dat het tot zes uur kan duren om de batterij volledig op te laden. Tenzij je de speciale DaVinci snellader gebruikt, want dan zou het laden ook in maximaal drie uur kunnen.

Regelbare luchttoevoer

Ik heb de originele DaVinci IQ nog steeds als mijn nummer één optie om onderweg wiet te verdampen, dus ik ben benieuwd naar deze opvolger. Houd ik de beide IQ’s naast elkaar, dan zie ik nauwelijks verschil. Ook qua gewicht zijn ze vrijwel hetzelfde. Grootste verschil aan de buitenkant, is dat er nu onderop een ingenieuze draaiknop is geplaatst waarmee je de luchttoevoer kunt regelen.

De luchttoevoer heeft vijf standen. Wil je dikkere dampwolken dan zet je de draaiknop op de eerste stand. Om lekker door te hijsen en koelere damp te inhaleren gebruik je de vijfde stand. Of kies een van de drie andere standen daartussenin naar je eigen persoonlijke voorkeur.

De verwarmingskamer/kruidenkamer is hetzelfde gebleven, evenals de verwisselbare batterij. Maar als ik de handleiding erop nalees, lijkt het vooral de software te zijn die een update heeft gekregen. Op het eerste gezicht kun je het jezelf zo moeilijk en makkelijk maken als je wil. De IQ2 heeft een app voor je telefoon maar is net als zijn voorganger ook prima zonder app te gebruiken.

Wiet verdampen in de IQ2

Wat altijd een goed teken is, is dat ik de vaporizer zonder de handleiding aan de praat krijg. Wat ik me nog kon herinneren is dat je geacht wordt de verwarmingskamer goed vol te laden. Aan de binnenkant van het deksel zit een soort parel gemaakt van een medische kwaliteit keramiek dat zeer hoge temperaturen aankan, en zirconia genoemd wordt.
De parel van zirconia drukt de wiet aan en kaatst daarnaast de warmte terug, waarmee DaVinci het verhitten sinds de eerste IQ heeft verbeterd. Aangeraden wordt om je wiet niet te fijn te malen, anders kunnen kleine deeltjes door het mondstuk komen. Ook bij mij was dit in eerste instantie ook het geval.

De IQ2 heeft vier verschillende temperatuurstanden om uit te kiezen, en wordt standaard geleverd op de derde stand. Hieronder zie je de corresponderende temperaturen bij deze standen.

 1. 180 tot 190 graden Celcius
 2. 190 tot 200 graden Celcius
 3. 200 tot 210 graden Celcius
 4. 210 tot 220 graden Celcius

Vergeet voor het eerste gebruik trouwens niet om de standaardinstelling even van Fahrenheit naar Celsius in te stellen. Dit doe je door de verdamper aan te zetten en daarna de aan/uitknop, de + en de alledrie tegelijk in te drukken.

Tweede mondstuk, tool, ‘flavor chamber’

Open je de DaVinci aan de bovenkant, dan vind je daar een paar leuke verrassingen. Hier kun je om te beginnen het mondstuk verwisselen (meegeleverd) zodat je de DaVinci kunt aansluiten op bijvoorbeeld een bong of een slang (naar een eventuele bong).
Verder vind je hier een titanium gereedschap staafje ingebouwd. Dat is onder meer handig om wat in je wiet te roeren nadat je een sessie hebt gehad. Maar het helpt ook om de flavor chamber (smaakkamer) naast de batterij eruit te halen. Dit is in feite een lege cilinder met een klein gat aan de bovenkant en onderkant. De geïnhaleerde lucht stroomt hier doorheen. Je kunt er wiet of andere kruiden zoals bijvoorbeeld lavendel in doen om de smaak te verbeteren. Bovendien is het een handige plek om wiet voor later gebruik in te bewaren. Zelf doe ik er meestal een topje in, maar noodzakelijk is het niet.

Mijn eerste sessies waren met wat Lemon Haze van buiten. Druk vijfmaal op de aan/uitknop en de IQ2 begint met opwarmen. Na zo’n dertig seconden voel je een vibratie en ben je klaar om te gaan. Een lekkere, volle en bekende lemon smaak met dikke damp. Druk opnieuw vijfmaal op de aan-uitknop om de IQ2 weer uit te zetten. Doe je niets, dan gaat ‘ie na verloop van tijd automatisch vanzelf uit.

Om de verdamper echt eens stevig aan de tand te voelen heb ik er wat Phantom OG in geplaatst; een mooie hybride waarvan de buiten gekweekte variant op de afgelopen HomeGrown Cup als tweede eindigde in de mostly sativa categorie. En dan begint de IQ2 ineens écht te schitteren. Nu komt de smaak mooi vrij. Hiervoor had ik het alleen met tabak geproefd. Een verademing! Wel raad ik aan na iedere sessie even te roeren met het stokje. Toegegeven, dit is dankzij de eerder genoemde zirconia parel minder noodzakelijk dan bij andere vaporizers.

Ook voor concentraat (hasjolie)

Net zoals wel meer vaporizers die eigenlijk bedoeld zijn om losse wiet mee te verdampen, kan ook de IQ2 gebruikt worden om concentraten te verdampen. Een paar extra meegeleverde tools maakt dit mogelijk, zoals duidelijk en goed wordt uitgelegd in deze YouTube video.

Batterij

Hoera! Zoals je eerder al kon lezen heeft de DaVinci IQ2 een verwisselbare 18650 batterij. Een vrij standaard batterij die je makkelijk kunt vervangen. Naast dat je de batterij kan vervangen en zo de levensduur van het apparaat verlengt, kun je ook extra batterijen aanschaffen om onderweg langer door te dampen met de IQ2.

Zeker op de hogere temperaturen gaat de batterij best hard maar dat hangt ook maar net van je gebruik af. Reken op zo’n zes tot acht sessies per volle batterij. Hoe dan ook, de batterij is vervangbaar dus als je écht zo’n fanatieke gebruiker bent zul je een extra batterij willen aanschaffen. Of sterker nog: grote kans dat je er thuis nog eentje hebt rondslingeren van een ander apparaat.

Draagbaarheid

De DaVinci IQ2 is een van de meest ingenieuze vaporizers en maakt het daarnaast ook nog eens waar in mini-formaat. De MIQRO is blijkbaar nog kleiner, maar de IQ2 is ook niet heel groot. Hij past makkelijk in je broekzak.

Wat ik vooral prijzenswaardig vind, is dat ze de verwarmingskamer aan de onderkant van het apparaat hebben geplaatst, waardoor de damp even tijd heeft om af te koelen voordat deze je longen bereikt. Daarnaast wordt het mondstuk niet te warm, zodat je je lippen niet verbrandt. Dit zou eigenlijk industriestandaard moeten zijn maar helaas lijkt het erop dat er maar een paar fabrikanten zijn die dit doorhebben. In dit promofilmpje laten ze het mooi zien:

DaVinci smartphone app

Het zou 2020 niet zijn als deze complexe vaporizer geen applicatie zou hebben. Nou was er laatst wat heisa rondom vaporizer apps in de iTunes store. Gelukkig heb ik een Android van Samsung. De eerdere app van de IQ1 stond nog steeds op mijn telefoon en bleek ook te werken voor de IQ2.

Wanneer je een account hebt aangemaakt, vind je in de applicatie negen verschillende menu’s. In onderstaand screenshot laat ik alleen de menu’s zien die interessant zijn voor de review: het IQ2 dashboard, de settings en de smart paths.

Nadat je de IQ2 via het my devices menu aan je telefoon hebt gekoppeld, ga je naar het IQ2 dashboard. Zeker als nerd word je hier blij van. Via het dashboard kun je de temperatuur handmatig instellen, maar het tofste is dat de temperatuur is uit te lezen in een grafiek.

In het settings menu kun je verder nog drie dingen aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld het vibreren uitzetten (zou ik niet doen), de stealth modus aanzetten zodat de LED’s op de voorkant uit gaan, en je kunt hier schakelen tussen Fahrenheit en Celsius.

Zoals ik al eerder aangaf, is er niet één specifieke temperatuurstand. Wanneer de minimum temperatuur is bereikt, zal de temperatuur nog langzaam 10 graden Celsius opwarmen. Zo haal je net iets meer uit die laatste hit. In het smart paths menu kun je dit nog verder fine tunen.

Verder hebben ze ook een heel ding gemaakt voor het kunnen instellen op de THC- of CBD-waarden van het te verdampen goedje. Hier in Nederland is dat natuurlijk gissen, al kan ik je vertellen dat die waarden naar alle waarschijnlijkheid 5% lager liggen dan je denkt. Nadat je dit hebt ingesteld kun je nog specifieker gaan doseren.

Voordelen:
+ Ingenieus ontwerp
+ Klein
+ Verwisselbare batterij
+ Zo simpel of ingewikkeld als je zelf wilt
+ 10 jaar garantie (!)
+ Heel specifiek doseren

Nadelen:
– Batterij kan hard gaan (maar is te vervangen)
– Blijft in het duurdere segment

Conclusie

Ik ken geen verdamper van dit formaat die dezelfde kwaliteit damp weet te produceren. Goed, misschien de Crafty+ of de Mighty maar die zijn beiden groter en duurder. Ook de FireFly 2+ komt niet in de buurt van deze damp. Daarom een welverdiende 9 voor high. Qua gebruiksvriendelijkheid zijn er opties genoeg om eindeloos in te verdwalen maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken. Daarom hiervoor een 8. Op het gebied van duurzaamheid scoort de IQ2 een 8, vooral omdat de batterij vervangbaar is. De IQ2 valt nog steeds in het duurdere segment, waardoor hij een 6 krijgt voor de prijs. De batterij is verwisselbaar en zou een 10 krijgen als die iets langer zou meegaan, maar krijgt uiteindelijk een 9.

Samen maakt dat een totaalscore van 8.0, en daarmee scoort de IQ2 hoger dan de Crafty+! De IQ2 is verkrijgbaar bij VapoShop.nl en kost € 299,00 euro.

Eindrapport

 • High: 9
 • Gebruiksvriendelijkheid: 8
 • Duurzaamheid: 8
 • Prijs: 6
 • Batterij: 9
 • Totaalscore (gemiddeld): 8
De DaVinci IQ2 is exclusief voor publicatie op CNNBS getest, gefotografeerd en beschreven door Mauro van thestonedsociety.com en de Homegrown Cup. Mauro is daarnaast werkzaam als secretaris van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).
(advertenties)