(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ga er maar even voor zitten want we hebben een interessante vaporizer review voor je: de Crafty+. Deze verdamper is van het degelijke Duitse Storz & Bickel en wordt nou eens niet in China gemaakt. De Crafty+ krijgt van onze vaste verdamper Mauro een 10 voor de prestaties maar daarmee is zeker niet alles gezegd.

Je zou in het algemeen kunnen zeggen dat je niet té hoge verwachtingen moet hebben in het leven. Maar toen ik hoorde dat ik voor deze review de Storz & Bickel Crafty+ mocht uitproberen werd ik toch wel heel erg enthousiast. Storz & Bickel heeft een uitstekende naam, en het Duitse bedrijf heeft als enige vaporizer-fabrikant goedkeuring voor medicinaal gebruik. Dat is vrij uitzonderlijk, om niet te zeggen uniek.

Bovendien is dit misschien wel het enige vaporizer merk dat niet ‘Made in China’ is, maar ‘Made in Germany’. Redelijk uniek in de huidige wereld van elektronica. Storz & Bickel is bij de meeste lezers bekend dankzij hun Volcano vaporizer. Sinds een aantal jaar maken ze echter ook verschillende draagbare vaporizers, waaronder de Crafty+.

Crafty+

Nadat eerder de Volcano al een update had gekregen, is nu de kleinste telg van de familie onder handen genomen. Daarbij zijn de volgende verbeteringen doorgevoerd:

 • 30% sneller opwarmen
 • Aanzienlijk verbeterde levensduur van de batterij
 • Nieuw ontwerp voor optimale grip en gevoel
 • Verbeterd behuizingsmateriaal
 • Super-Boost: Door driemaal op de aan/uit-knop te drukken, bereik je de maximale temperatuur van 210°C
 • Verbeterde elektronica en geoptimaliseerde printplaat
 • 2 jaar garantie (1 jaar extra garantie bij registratie)

In de doos

In de doos tref je het volgende aan:

 • 1 Crafty Plus vaporizer
 • 1 USB-kabel
 • 3 Basis afdichtringen (klein)
 • 3 Normale gaasjes (klein)
 • 3 Grove gaasjes (klein)
 • 2 Druppelkussens (klein)
 • 1 Doseercapsule
 • Gebruiksaanwijzing
 • Veiligheidsinstructies

Specificaties

Afmetingen: 3.3 x 11 x 5.7 cm Geschikt voor: Kruiden en olie
Gewicht 135 g Manier inhalatie: Direct
Merk: Storz & Bickel Opwarmtijd: 30-60 seconden
Verwarmingstechniek: Hybrid Instelbare temperatuur: Ja
Schakelt automatisch uit: Ja Temperatuurbereik 40 – 210 °C
Garantie: 2 jaar Verwisselbare batterij: Nee
Draagbaar/Desktop: Draagbaar

Voorbereiden voor het eerste gebruik

We beginnen natuurlijk met het opladen van de Crafty+. Dat duurt wat langer dan gemiddeld in vergelijking met andere vaporizers. Daar staat volgens Storz en Bickel echter wel een batterij met meer capaciteit tegenover. Dat heeft er allicht mee te maken. Naast het opladen hoef je niet veel te doen, behalve misschien deze review er nog eens bijnemen. De instructies die er namelijk bij worden geleverd zijn niet heel informatief.

De Crafty+ met wiet

De Crafty+ is vooral een vaporizer die je gebruikt met cannabisbloemen. Oftewel de wiet die je uit de coffeeshop of je eigen (binnen)tuin haalt.
Eerst grind/crush/maal je de wiet, waarna je het mondstuk richting de zijkant opendraait. De kruidenkamer vind ik persoonlijk relatief klein vergeleken met de rest van de vaporizer. Bij het vullen moet je opletten dat de wiet niet naast de kruidenkamer valt.

Vervolgens druk je één keer op de oranje aan/uitknop aan de zijkant, en trilt de Crafty+. Tegelijkertijd gaat er een rood lichtje branden. Wordt dat lichtje groen, dan is de Crafty+ opgewarmd en kan je een trekje nemen op de standaard temperatuurinstelling van 180 graden Celsius. Je kunt stoppen met hijsen wanneer je wilt, of doorgaan met dampen tot het lichtje weer rood wordt. Door het inhaleren daalt de temperatuur.

Hybride verhitting

Wat bij het gebruik van de Crafty+ meteen opvalt is de hybride opwarmingstechniek. Dat wil zeggen een combinatie van convectie- en conductieverwarming. Je krijgt direct een goede hit. Toen ik mijn medecolumnist Derrick Bergman de Crafty+ liet proberen, was hij er direct positief over vanwege de volle hit en het onmiddellijke effect. En dat wil wat zeggen, want Derrick is een verstokte jointroker die met zware shag rookt. Eerdere vaporizers die ik hem liet proberen kregen niet zo’n reactie, en dat zijn er toch vrij veel.

Over de volle hits en het effect was ik zelf ook enthousiast. Toch kleeft er ook een nadeel aan die goede hits. Ik had aardig wat goede nieuwe buitenwiet, maar echt lekker verdampen vond ik het niet. Daarnaast is het na vijf trekjes ook wel gedaan met de smaak. Je kunt je wiet dan nog roeren met het stokje dat handig tegenover de aan/uit knop is geplaatst en eenvoudig uit te nemen is.

Ook kan je dan de booster modus nog aanzetten, door twee keer op de aan-uitknop te drukken. Daardoor gaat de temperatuur naar 210 graden celsius (tenzij je dat in de app hebt veranderd). Zo pers je er nog het laatste beetje uit. In totaal haal je misschien wel 15 goede hijsjes uit een gevulde Crafty+, maar verwacht niet dat de laatste halen net zo lekker smaken als de eersten.

Wel is de damp makkelijk op de keel. Allicht mede dankzij het nieuwe koelelement van PEEK (polyetheretherketone). Dat is een krachtig en hittebestendig soort kunststof, welke zich heeft bewezen in medische toepassingen.

Crafty+ vs. hasjolie

Met hasjolie is de Crafty+ te gebruiken door een beetje hasjolie op het zogenoemde druppelkussen te plaatsen. Dat druppelkussen kun je verschillende namen geven maar werkt uiteindelijk precies hetzelfde als bij andere verdampers die voornamelijk voor het gebruik met wiet ontworpen zijn.

Zoals je ziet heb ik wat (Ultra Glue) rosin op het druppelkussen geplaatst. Ik liet de Crafty+ in eerste instantie op 180 graden Celsius staan. Dat gaf vooral een lekkere smaak, maar niet veel damp.

Op de maximale temperatuur van 210 graden Celsius ging het al veel beter met de damp. Veel vollere wolken maar zoals wel vaker met een vaporizer betekent een hogere temperatuur ook mindere smaak. Die balans zal je dus zelf moeten uitvogelen. Maar ik kan me ook voorstellen dat je hasjolie liever consumeert met een vaporizer die daar specifiek voor is gemaakt.

Ik kon zo’n 10 hijsjes nemen met de hoeveelheid op de foto. Alleen de eerste 5 waren echt lekker. De batterij die hiervoor 6 blokjes aangaf (vol), gaf er daarna overigens 4 aan. Qua gevoel was ik daarna kneiter high. Het voelde als een goede dab. Ik had nog niet gegeten en m’n lunch lag voor me, maar het werk ging voor. Dat broodje werd niet snel daarna in rap tempo verorberd.

Batterij en draagbaarheid

Na ongeveer twee sessies is de batterij al halverwege. Het grootste gemis is echter dat de batterij niet verwisselbaar is. En daar levert de Crafty+ dus punten in, op de batterij en de duurzaamheid.

Het is niet de kleinste draagbare vaporizer maar hij past toch prima in je broek- of jaszak. Daarnaast heb je verder geen extra spullen of gereedschappen nodig om de Crafty+ te gebruiken. Het gereedschap zit immers handig in de zijkant van de vaporizer verwerkt.

Storz & Bickel smartphone app

Ook Storz & Bickel heeft tegenwoordig een smartphone applicatie, die geschikt is voor bijna al hun vaporizers. Tegenwoordig is dat niks nieuws maar het blijft wel opvallend hoeveel moeite vaporizer fabrikanten hebben met applicaties. De app loopt niet heel soepel. Overigens is de app momenteel alleen beschikbaar voor Android, Apple heeft namelijk besloten alle vaporizer gerelateerde applicaties uit de App store te verwijderen. Gelukkig heb ik een Android.

Om de app te kunnen gebruiken, verbind je de Crafty+ eerst met de applicatie. De verbinding verloopt via bluetooth wanneer je het serienummer invoert. Ondertussen moet de Crafty+ natuurlijk wel aan staan en is de vaporizer al aan het opwarmen. Dat kun je niet stoppen via de applicatie, maar wel met permanente bluetooth.

Eenmaal in de applicatie kan je op het ‘home’ scherm de temperatuur zien en deze handmatig instellen. Dat geldt ook voor de booster temperatuur. In het tweede scherm vind je de instellingen voor onder andere de vibratie, LED, automatisch uit gaan en permanente bluetooth. In het derde scherm vind je informatie over jouw specifieke Crafty+.
In het vierde scherm nog meer instructies, support en een overview of plants. Dat laatste vond ik wel interessant, alleen cannabis bleek er niet bij te staan. Waarschijnlijk in verband met de wetgeving in Duitsland.

Voordelen
+ Ongeëvenaard in dampervaring
+ Licht, ondanks grootte
+ Broekzakformaat

Nadelen
– Relatief kleine kamer
– Bij het vullen van de kamer wil je nog wel eens wat morsen
– Vrij lang nodig om op temperatuur te komen en weer af te koelen
– Batterij kan je niet vervangen

Conclusie

De dampervaring is ongeëvenaard en daarom scoort de Crafty+ op dit gebied (high) een 10. Je zou kunnen stellen dat andere scores niet belangrijk zijn. Maar bij dezen toch mijn argumentatie. Qua gebruiksvriendelijkheid is de Crafty+, afgezien van de app best goed te doen. Voor de applicatie zal je (voorlopig) wel een Android telefoon nodig hebben.

Op het gebied van duurzaamheid en batterij scoort de Crafty+ zonder verwisselbare batterij een onvoldoende. De batterij in het apparaat zal immers op een gegeven moment (buiten de garantie tijd) de geest geven. Voor de volgende versie wordt een verwisselbare batterij dan ook echt een must. Het is een vrij dure vaporizer, maar dan heb je ook wat. Daarom gewoon een zesje voor de prijs. Wel betekent een nieuwe versie dat de oude Crafty in prijs zal dalen.

Geld geen probleem, en wil je buitenwiet of coffeeshopwiet verdampen met volle dampwolken die iedere keer werkt? Dan is de Crafty+ perfect voor jou. Al met al geef ik de Crafty+ een totaalscore van 6,8. De Storz & Bickel Crafty+ vaporizer is verkrijgbaar bij VapoShop voor € 298,00 euro.

Eindrapport

 • High: 10
 • Gebruiksvriendelijkheid: 8
 • Duurzaamheid: 5
 • Prijs: 6
 • Batterij: 5
 • Totaalscore (gemiddeld): 6.8
(advertenties)