(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

‘Het is tijd voor een nieuw manifest. Want er waait een gure wind door het drugsdebat.’ Aldus D66-Kamerleden Vera Bergkamp en Maarten Groothuizen, samen met drugsonderzoeker Dr. Ton Nabben en Jellinek-manager Floor van Bakkum initiatiefnemers van de oproep tot een ander drugsbeleid in Nederland. Eentje dat afscheid neemt van de heilloze war on drugs  inderdaad!

Criminelen blijven spekken of drugsbeleid reorganiseren?

Manifest voor een realistisch drugsbeleid‘, heet de oproep dan ook toepasselijk. En heel voorspelbaar maken politieke partijen en media die rechts/conservatief/christelijk zijn er direct en zonder te lezen verbaal gehakt van. Want stel je voor zeg: een ander, effectiever, gezonder drugsbeleid in Nederland in plaats van de huidige miljoenen verslindende en 100% resultaatloze war on drugs… hè nee bah!

Terwijl de oproep tot een ander drugsbeleid toch echt gebaseerd is op de realiteit van vandaag de dag: drugs zijn er en zullen er altijd blijven. Van cannabis tot pilletjes en van speed tot coke. En dan kunnen we of blind doorgaan met de peperdure war on drugs en daarmee het spekken van criminelen, of we gooien het over een andere boeg en reguleren de hele handel. Beter voor de gezondheid van de consument (en de staatskas), een stuk slechter voor de portemonnee van de crimineel.

#ikmaakmedrug

Goed, de reacties van de onwetenden/gelovigen en hun media-roeptoeter De Telegraaf  zijn voorspelbaar, maar gelukkig zijn er ook nog heel veel verstandige mensen in ons land. Bijvoorbeeld de tientallen wetenschappers, advocaten, BN’ers, politici, artiesten en deskundigen die het drugsmanifest mede hebben ondertekend. O.a. Pepijn Lanen (Jeugd van Tegenwoordig), Frits Bolkestein (VVD), Filemon Wesselink (presentator), Sidney Smeets (strafrechtadvocaat), Saskia Noort (schrijfster), Hedy d’Ancona (ex-minister) ondertekenden het manifest.

En onder de hashtag #ikmaakmedrug ondersteunen op Twitter vele mensen het manifest (of ze kraken het juist af, dat kan en mag ook in een vrij land). Jij kan het manifest trouwens ook digitaal ondertekenen als je wil…

‘Vergeet repressie en drugsvrije wereld’

Goed, wat staat er nou eigenlijk in dat nieuwe drugsmanifest dat voor zoveel commotie zorgt? We knippen en plakken de kern er gemakshalve even uit. Een oordeel erover vormen kan je zelf wel; wij zijn geen rechts/conservatief/christelijk verbodsclubje à la PVV/CDA/CU tenslotte:

Onderteken het manifest!

Om een en ander voor elkaar te krijgen, of althans de discussie erover aan te zwengelen (wat al lastig genoeg is in dit kikkerlandje vol boze, bange burgers), pleiten de initiatiefnemers voor het instellen van een heuse staatscommissie.

‘Deze staatscommissie zou de opdracht moeten krijgen om voorstellen te doen om ons drugsbeleid te hervormen, waarbij het uitgangspunt is om gezondheidsrisico’s van drugs zo laag mogelijk te houden en de gezondheid, veiligheid en welzijn van onze samenleving als geheel zo goed mogelijk te waarborgen’, stelt het manifest.

Welja, wat kan een zinnig mens daar nou op tegen hebben zou je denken – of die nou zelf drugs consumeert of niet… Tekenen dus dat manifest, en dat kan door op onderstaand screenshot te klikken!

(advertentie)