(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Nederland ondenkbaar – zeker met de christelijke anti-drugs fanaten van CDA en ChristenUnie in het kabinet – maar niet in Zuid-Afrika: de minister van Financiën die laaiend enthousiast is over de potentie van cannabis. Eigenlijk roept Tito Mboweni slechts op tot een nationale discussie over legalisering, maar hij kan zijn eigen positieve oordeel simpelweg niet voor zich houden op Twitter.

Parlement moet in actie komen na uitspraak Gerechtshof

Donderdagavond is twitteravond in huize Mboweni en onlangs maakte de Zuid-Afrikaanse minister van Financiën er een waar wietfeest van. Tito ziet de miljarden als het ware al in zijn staatskas vloeien als het land maar overgaat tot een volledige legale cannabisindustrie.

Allemaal een rechtstreeks gevolg van een uitspraak van het Constitutionele Hof in 2018, dat toen oordeelde dat het privébezit, gebruik en teelt van wiet NIET STRAFBAAR is. En dat het parlement móet werken aan wetgeving die cannabis decriminaliseert, om daarmee de uitspraak van het Hof te ondersteunen. De verkoop van wiet blijft voorlopig echter niet toegestaan, op enkele medicinale uitzonderingen na.

LEES OOK:  BAM! Hooggerechtshof Zuid-Afrika legaliseert cannabis

Onze vriend, de minister van Financiën Tito Mboweni

Aan de dolenthousiaste minister Tito Mboweni zal het zeker niet liggen. Als een echte fan strooide hij met foto’s van wietplanten, ondertussen hoog opgevend over het potentieel van legale wiet voor ’s lands economie en – ook niet onbelangrijk – voor de South African Revenue Service’s collections. Inderdaad, dat zijn de belastinginkomsten ja.

Hoppa, daar gaan we en bedenk dus goed dat dit afkomstig is van de minister van Financiën van de grootste economie van Afrika, een land met 55 miljoen inwoners…

Goed gevonden op de boerderij van Tito, maar de minister heeft ook heel leuke buren zo blijkt. Kijk maar:

Zoals gezegd moet er eigenlijk nog een nationaal debat over het al dan niet legaliseren van wiet plaatsvinden in Zuid-Afrika. Maar Tito is er al van overtuigd dat de strijd al gestreden is en dat ‘het volk’ – of anders toch zeker de half miljoen mensen die hem op Twitter volgen – voorstander zijn van legale cannabis. Hoe anders kunnen we onderstaande tweet verklaren?

Om de welgemeende steun van de minister voor de goede zaak voor eens en altijd te illustreren, sloot Tito Mboweni af met een linkje naar een bekend YouTube nummertje van een ons welbekende Jamaicaanse voorvechter van vrije wiet:

Man man, hadden wij maar zulke minsters hier!

(advertentie)