(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals jullie wellicht weten – zo niet vrezen – gaat er vanaf april een verbod gelden op rookruimtes in de horeca. Velen waren bang dat dit rookverbod ook het blowen van pure joints in de coffeeshop zou treffen, evenals mixjes met tabaksvervangers à la Greengo. Maar die vrees blijkt ongegrond, zo blijkt uit een brief van verantwoordelijk staatssecretaris Blokhuis! 

Wat valt er straks wel en niet onder het rookverbod?

Opluchting dus voor de uitbaters én zeker ook klanten van de honderden coffeeshops in Nederland, nu blijkt dat er binnen in de zaak gewoon puur geblowd mag worden en ook de mix van wiet met kruiden/tabaksvervangers niet verboden wordt door de overheid. Mocht het wel zover zijn gekomen, dan zou daarmee een belangrijke sociale functie van de shops zijn komen te vervallen. Immers, wie zou er dan nog puur voor de gezelligheid blijven hangen zonder dat ie zijn net gekochte THC-waar kan smoren?

Maar de anti-rooksoep wordt gelukkig niet zo heet gegeten als gevreesd. Vanuit het rechtse politieke kamp – VVD, PVV, CDA en ChristenUnie – waren vragen gesteld aan staatssecretaris Paul Blokhuis (zelf van de ChristenUnie en dus bepaald geen fan van onze favoriete plantenhobby) over wat er nou precies onder het rookverbod valt. Bijvoorbeeld wiet?

Puurrokers, Greengo-blowers en kruiden-met-wiet-heksjes

Welnu, het antwoord van Blokhuis stuurde hij vorige week  donderdag naar de Tweede Kamer en in tegenstelling tot wat werd gevreesd, was dat voor de puurrokers, Greengo-blowers en kruiden-met-wiet-heksjes onder ons goed nieuws!

Kijk maar naar dit screenshot dat we maakten van Blokhuis’ brief:

LEES OOK:  Stoppen met roken als blower, hoe doe je dat?

Dit mag dus gewoon nog in de coffeeshop na april, mits het ding gevuld is met pure wiet of een mix van cannabis en tabaksvervanger/kruiden… [foto: Alina Rosanova/Shutterstock]

En dit mag straks écht niet meer (ook in coffeeshops)

En dan wil je natuurlijk ook dolgraag weten wat er dan wél allemaal verboden is straks, en dus ook in de coffeeshops? Welnu, we hebben ook dat even geknipt en geplakt voor je uit het schrijven van de staatssecretaris:

Nou ja, dat is hun probleem.

Alhoewel. Voor de overgrote meerderheid van de Nederlandse cannabis consumenten – nog steeds meer dan 90% – is de favoriete joint er eentje met een mix van wiet of hasj en… tabak. Tot nu toe zijn de controles op het (reeds verboden) roken van tabak met wiet/hasj binnen in een shop een wassen neus.

Maar of dat na de invoering van de nieuwe uitbreiding van het rookverbod nog steeds het geval is, durven we te betwijfelen. Het is dit kabinet namelijk menens (en terecht) met het streven naar een rookvrije generatie. Wellicht dat het toch verstandig is om proactief te handelen, en voor april 2020 alvast te stoppen met die ongezonde tabak!

LEES OOK:  Fuck die rookruimte! 6x Blowen zonder tabak

[openingsbeeld: Layang-Layang Studio/Shutterstock]
(advertentie)