(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het gebeurde toepasselijk in de kerstvakantie, maar het nieuws kwam pas deze week naar buiten. In Florida heeft de politie een 67-jarige man gearresteerd omdat die – onder het motto ‘Het is Kerst!’ – gratis wiet uitdeelde aan voorbijgangers in het centrum van St. Petersburg! 

Marijuana Santa

In de Amerikaanse media wordt de uiterst vriendelijke cannabisvriend uit Florida al ‘Marijuana Santa‘ genoemd. En dat is ie natuurlijk ook, een echte wietkerstman! Tijdens de kerstdagen stond de 67-jarige man namelijk op de stoep van Second Avenue in het stadscentrum van St. Petersburg zomaar wiet uit te delen aan voorbijgangers.

Zoiets gaat uiteraard als een lopend vuurtje, dus in no time was het een drukte van belang op die avenue om half twaalf ’s ochtends. Voetgangers werden richting wietkerstman gestuurd door andere voetgangers op zowel Second Avenue als de nabijgelegen Central Avenue, pal in het hart van de uitgaanswijk van de stad met een kwart miljoen inwoners.

Open en bloot

Jammer genoeg konden de autoriteiten weer eens niet lachen noch begrip opbrengen voor de überaardige weldoener op straat: hij werd zonder veel omhaal gearresteerd! Als reden voor zijn gedrag vertelde hij tegen de agenten slechts: ‘because it was Christmas’.

De wietkerstman, man wat zouden wij die graag eens tegenkomen! [illustratie: Piggybank studio/Shutterstock]

En je kan zeggen wat je wil, maar deze Richard Ellis Spurrier deed geen moeite om te verbergen wat zijn missie was. De politie rapporteert namelijk dat hij een shirt droeg met wietblaadjes op zijn mouwen. Verder bleek hij op dat moment nog 45 gram wiet in zijn rugzak te hebben plus een zwarte digitale weegschaal.

Wat het politierapport dan weer niet meldt, is hoeveel mensen toen al een gulle gift van de wietkerstman hebben aangenomen, haha.

De ene staat is de andere staat niet

Wat de zaak minder vrolijk maakt, is het feit dat de wietkerstman zijn stunt uithaalt in Florida, een staat waar recreatieve wiet – waaronder dit toch wel geschaard mag worden – nog steeds verboden is. Alleen medicinale cannabis wordt mondjesmaat toegestaan en dat uiteraard alleen met recept en pasje.

Daarom komt het gratis uitdelen van wiet aan voorbijgangers onze vrolijke Richard te staan op een aanklacht voor het bezit van drugs met de intentie om het te verkopen/distribueren. En dat is in Florida een felony ofwel een misdrijf. Daarnaast pakt justitie hem ook nog op een misdemeanor charge (een overtreding) wegens het bezit van drugsparafernalia. Inderdaad, dat zijn de gripzakjes en weegschaal.

Extra pech dus dat de wietkerstman in Florida was. In bijvoorbeeld Californië of Colorado – staten waar recreatieve wiet wel legaal is – was het gratis uitdelen van wiet op straat slechts bestraft als een overtreding en niet als een misdrijf. Hoogste tijd voor een landelijke (federale) legalisering van wiet in de VS.

En hier ook trouwens, want je mag tegenwoordig sowieso al bijna niks meer…

[openingsfoto: mikeledray/Shutterstock]
(advertentie)