(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Uit Amerikaans onderzoek onder 850.000 studenten – in de leeftijd 18 tot 26 jaar – op 135 universiteiten blijkt dat deze groep zich steeds vaker tegoed doet aan wiet, in plaats van aan een sloot drank. En dat effect is extra sterk in gebieden waar cannabis gelegaliseerd is, zo blijkt uit de studie van Oregon State University.

Massaal onderzoek onder studenten

Het wetenschappelijk onderzoek met de welluidende titel ‘Marijuana use trends among college students in states with and without legalization of recreational use: initial and longer‐term changes from 2008 to 2018‘ is deze week online gepubliceerd in het vakblad Addiction.

Het onderzoeksteam van Oregon State University (OSU) gebruikte data van 135 universiteiten uit 7 staten waar cannabis legaal is en gegevens van 454 universiteiten in 41 staten waar wiet nog verboden is. Meer dan 850.000 – anoniem blijvende – studenten namen deel aan het onderzoek.

Hoe langer legaal, hoe meer er geblowd wordt

Uit die databerg rolt de conclusie dat studenten in staten waar wiet legaal is 18 procent meer kans hebben om in de afgelopen maand cannabis te hebben gebruikt – met 17% daarvan die op minstens 20 van de 30 dagen van de maand blowde – dan hun collega’s in staten zonder legale wiet.

En bovendien worden deze cijfers alleen maar sterker (dus de verschillen groter) naarmate de tijd verstrijkt. na 6 jaar legalisering stijgt het percentage studenten dat in de afgelopen maand cannabis heeft gebruikt naar liefst 46!

Meer wietconsumptie = minder binge drinking

Mooie ontwikkeling natuurlijk. Des te meer omdat tegelijkertijd ook nog eens blijkt dat de cijfers voor binge drinking (dat is als je 5 glazen alcohol of meer in één sessie nuttigt) afnemen onder studenten. Terwijl dat volkje er toch om bekend staat dat ze wel raad weten met een goudgele rakker of een serie shotjes.

De studie signaleert verder nog dat het effect sterker is bij oudere studenten (tussen de 21 en 26 jaar) dan bij de minors van 18 tot 20 jaar oud. In de VS, waar de leeftijdsgrens voor zowel alcohol als cannabis op 21 jaar ligt, ruilen studenten doorgaans de peuk in voor de pint als ze ‘meerderjarig’ worden, schrijven de onderzoekers. Dit was duidelijk NIET het geval in ‘legalized states’.

Volwassen met 21 jaar

“Wanneer je eenmaal de 21 bereikt, verdwijnt in de meeste staten een barrière om alcohol te gebruiken terwijl die voor cannabisgebruik in tact blijft”, zegt Zoe Alley van de universiteit in Oregon. “Voor wietconsumptie zagen we op statenniveau stijgingen die veel verder gingen dan de landelijke stijgingen. Terwijl voor binge drinking het tegenovergestelde geldt: een grotere afname dan het landelijke gemiddelde.”

De (stevige) resultaten van hun studie verrasten de onderzoekers zelf ook. Vandaar dat ze pleiten voor meer vervolgonderzoek naar de link tussen legalisering van wiet en drankmisbruik…

[openingsbeeld: Lightspring/Shutterstock]
(advertentie)