(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer je zaailingen bijna twee weken oud zijn, onder een 400 Watt HPS staan en nog steeds niet veel groter zijn dan een grasspriet, dan doe je iets niet helemaal goed. Dat is niet erg natuurlijk want fouten maken we allemaal, helemaal als je net als Yoell voor het eerst wiet kweekt. Gelukkig weet Lieve Muna wel hoe je een zaailing er weer bovenop helpt.

Toen ik de foto’s van Yoell’s zaailingen zag, dacht ik in eerste instantie dat ze te veel water hadden gekregen. Wellicht was hij vergeten was om afwateringsgaten in de bekertjes te maken, en stonden de jonge wietplantjes daarom te nat. Na het lezen van het bericht bij zijn foto’s, ben ik er echter van overtuigd dat er iets heel anders aan de hand is met de kleine wietplantjes.

 

Naam
Yoell
Onderwerp
Zaailingen redden?!?
Bericht
Hoi Muna, ik ben voor het eerst aan het hobbyen. Mijn 4 Amnesia van The Advanced Seed Company en 1 Big Bomb van Bomb Seeds ontkiemden top. Ik heb ze in stekgrond gezet in plastic bekertjes, nu ongeveer 11 dagen geleden.
Ik heb een 400 Watt lamp op 20/4 staan, en de temperatuur is maximaal 25 graden en minimaal 20. Ik heb honderden filmpjes gekeken en zie door de bomen het bos niet meer. Zo’n lamp kan te heftig zijn maar daar zijn de meningen kennelijk flink over verdeeld. 2 Van de 5 stekjes gaan top, 2 beginnen nu langzaam lichter groen te worden en 1 heb ik al opgegeven.Nu vroeg ik me dus af of het echt door te vochtige grond komt, aangezien ze allemaal dezelfde hoeveelheid liefde hebben gekregen. Ik heb na 6 dagen heel voorzichtig een beetje water gegeven met daarin 3 druppels Root Stimulator van Biobizz. De opgegeven zaailing heb ik omgepot om te checken wat er aan de hand kon zijn. Wat me voornamelijk opviel was dat de aarde warm was (nergens iets over gelezen of gehoord in mijn research). Blijkt toch een ding te zijn dus meteen meer bekertjes over elkaar geschoven (schijnt te werken).

Ik geef nu al een aantal dagen geen water maar de groei is nu toch wel geremd (bij 3 van de 5 zaailingen). M’n maten hebben allemaal een eigen plant bij mij in de tent staan, dus het zal crisis worden als ik meer dan de helft om zeep heb geholpen.. snik* Ik hoop van je te horen Muna.
Mvg Yoell

Bijlagen

 

Zaailingen groeien niet en vergelen

Hallo Yoell, goed te horen dat je aan je eerste wietplanten begonnen bent. Laat je vooral niet ontmoedigen door deze zaailingen want de volgende keer gaat het vast wel in één keer goed. Ik vraag me wel af of de planten op de foto’s echt 11 dagen oud zijn, of dat je de foto’s eerder hebt genomen? Voor 11 dagen zijn de plantjes namelijk wel erg klein, maar dat heeft vast alles te maken met het probleem.

Toen ik de foto’s eerst zag, dacht ik inderdaad meteen aan een waterprobleem. Ik dacht dat er wellicht geen gaatjes in de bekertjes zouden zitten, voor de afwatering. Maar bij het lezen van jouw email kwam ik er al snel achter dat je pas op de zesde dag voorzichtig wat water gaf. Aan het water ligt het denk ik niet, en over de drie druppels Root Stimulator hoef je je ook geen zorgen te maken.

Een 400 Watt lamp is wellicht een beetje veel voor pas ontkiemde wietplantjes maar ook dat is niet waar het hier aan schort volgens mij. Je zou de lamp wel wat hoger (op ongeveer 50 tot 60 centimeter) kunnen hangen zolang de plantjes zo klein zijn maar het ligt niet aan de belichting. Dat de grond van het slechtste plantje warm was, dat is ook niet de oorzaak volgens mij. Maar wat dan wel?

Zaai- en stekgrond is dicht van structuur en bevat geen voeding. Foto: Parilov, Shutterstock

Zaai of stek niet in zaai- en stekgrond

Het probleem is dat je zaailingen een voedingstekort hebben, en dat komt omdat je de zaden in stekgrond hebt gezet. Hoewel het inderdaad zaai– en stekgrond wordt genoemd, is het echt niet geschikt voor cannabis-zaailingen. Dit soort grond bevat veel zand en geen voeding. De structuur van stekgrond veel te dicht en verstikt de wortels van een wietplantje al snel, vandaar dat de symptomen ook lijken op die van een wateroverschot. Daarnaast bevat zaai-en stekgrond geen voeding, en aangezien cannabis-zaailingen wel voeding nodig hebben staan ze nu uit te hongeren en te verstikken.

Als je de zaailingen wil redden, koop dan even snel een zak potgrond. Van de supermarkt desnoods maar uiteraard liever speciale cannabisaarde. Graaf de zaailingen dan voorzichtig uit en probeer hierbij de wortels zoveel mogelijk heel te houden (waarschijnlijk hebben ze nauwelijks nog wortels). Zet ze daarna voorzichtig in de nieuwe aarde, geef een klein beetje water en laat moeder natuur haar werk doen. Je zal zien dat ze snel weer groen worden, en weer gaan groeien.

Wietplanten en zaailingen hebben luchtige aarde nodig en vanaf het begin in ieder geval een klein beetje voeding. Dit zit in potgrond en cannabisaarde maar niet in zaai- en stekgrond. Toevallig heeft Plantarium onlangs twee uitstekende stukken over aarde gepubliceerd. Je kunt ze hier en hier teruglezen.

Succes met het redden van de zaailingen Yoell, ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Stuur je me nog eens een foto als het beter gaat?

-xxx- Muna

(advertenties)