(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je zou het misschien niet denken maar ook veganisten willen zich wel eens stoned eten. Maar boter wordt van melk gemaakt is en melk komt uit een koe. Lennart heeft gelukkig de oplossing: veganistische wietboter. Hij stuurde ons een simpel recept dat fanTAStich werkt, en we jou dus niet gaan onthouden.

Hallo vrienden, zoals zovelen kweek ik voor eigen gebruik ieder jaar wat wiet in de achtertuin. Ik ben daarmee begonnen omdat ik de wiet in de coffeeshop over het algemeen erg duur en veel te heftig vind.

Vorig jaar had ik dusdanig veel opbrengst, dat ik dacht deze niet te kunnen verstouwen voordat ze onbruikbaar zou worden. Los van wat weggeven bedacht ik me: ik maak wietboter! Maar aangezien mijn vrouw veganist is, wilde ik dit wel veganistisch doen (ondanks dat zij nooit gebruik maakt van mijn wiet; u never know). Ik kwam na wat onderzoek op het volgende recept en het werkt echt fanTAStisch!

Veganistische wietboter

Ingredienten:

  • 16 gram gedroogde wiet/knipafval (ik had een combi van beiden en aangezien ik het meeste kweekwerk aan mother nature overlaat (geen lampen, geen steenwol maar gewoon zon, regen en aandacht) was deze niet zo sterk).
  • 200 gram kokosboter (gewoon van de appie)

Kokosboter vormt de basis voor deze veganistische wietboter. Foto: Quanthem, Shutterstock

Benodigdheden:

1 oven
1 ovenschaal (waar je lasagne in maakt bijvoorbeeld)
1 kaasdoek
1 vergiet of keukenzeef
1 pot waarin de boter gaat (afsluitbaar)

Bereiding:

Zorg dat de wiet goed droog is. Je kunt dat ook in de oven doen maar ik vind dat riskant. Doe de kokosboter in de ovenschaal en verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat de boter smelten. Als de boter ongeveer voor de helft gesmolten is, strooi je de wiet erbij. Roer het even goed door elkaar en sluit de oven.

Laat dit zo ongeveer 45 minuten tot 1 uur in de oven staan en roer het iedere 10 tot 15 minuten even door.


Zodra de olie groenbruin is (er zijn verhalen dat ie niet verkleurt maar in mijn geval werd het groenbruin van kleur) dan zijn zo goed als alle werkzame stof aan de boter afgegeven en kan de schaal uit de oven. Laat het ongeveer een half uurtje afkoelen maar laat de boter nog niet stollen.
Neem een pot of schaal, liefst een waar je de boter ook meteen in kan bewaren, om verspilling te voorkomen.
Plaats de zeef over de pot, vouw het kaasdoek dubbel en leg dit in de zeef op de pot. Giet voorzichtig de olie door het kaasdoek en de zeef in de pot (dit kan even duren). Knijp/wring de laatste olie zoveel mogelijk uit het doek.

Laat de kokosboter stollen en voila: je veganistische wietboter is klaar. En oh ja, het smaakt NIET naar kokos, maar neutraal. Eventueel kun je van het afval in het doek nog thee trekken, maar dat zal niet meer dan 1 a 2 mokken zijn.


Ik adviseer om van het eindresultaat niet direct meer dan 1 theelepel te nemen; ik ben er twee keer namelijk iets té high van geweest, en dat was bijna onprettig te noemen.

Lennart

(advertenties)