- Je eigen wietsoorten en kruisingen maken
- Wat de pH-waarde of zuurtegraad met voedingswater doet
- Lieve Muna, wat doe ik verkeerd met deze zaailing?
- Jawel, hier zijn ze weer: de mooiste CNNBS ‘oogstepunten’ van 2024!
- Kijk, dit oogstten ze in het buitenwietland dit jaar
- Bubba Diesel wordt witter en witter …maar niet veel dikker…
De vegetatieve fase: groeien!
De cyclus van een wietplant kent verschillende fases. Zo is er de vegetatieve- ofwel de groeifase, en de generatieve- of bloeifase. Planten hebben in de verschillende fases specifieke behoeften aan voedingsstoffen en klimatologische omstandigheden. We gaan het hebben over de vegetatieve fase, dus let’s grow!
Wietplanten worden in de vegetatieve fase 18 uur per dag belicht en staan dus slechts 6 uur per dag in het donker, we laten autoflower wietsoorten even buiten beschouwing. Als alle zaken zoals voldoende licht, ventilatie, temperatuur, water en voeding in orde zijn, groeien wietplanten behoorlijk snel, tot wel 5 centimeter per dag.
De duur van de vegetatieve fase is afhankelijk van de klimaatbeheersing en het aantal planten dat je kweekt per vierkante meter. Hoe beter de klimatologische omstandigheden zijn, hoe eerder de plant op het volle tempo groeit. De vegetatieve fase duurt binnen daarom 3 tot maximaal 10 dagen. Klinkt kort hè, maar ook in de bloeifase, groeit je plant nog genoeg door!
Oppervlakte goed benutten
We gaan uit van het kweken van 5 planten op een vierkante meter, maar goed, 25 kan natuurlijk ook. Willen we met een klein aantal planten de oppervlakte optimaal gebruiken, dan is het zaak om de planten te toppen.
Toppen kan alleen bij planten die goed zijn aangeslagen. Wanneer dit nog niet het geval is, moet het toppen worden uitgesteld met 1 tot 2 dagen. Door de planten te toppen zorgen we ervoor dat de planten niet alleen de hoogte in gaan, maar ook breed worden, en dat speelt altijd in je voordeel, zeker binnen.
Na het toppen laten we de plant nog een paar dagen in de vegetatieve fase (18-uurscyclus). Als de uitlopers 3-4 cm zijn gegroeid, laten we de generatieve fase beginnen. Per plant zullen zich, als alles goed verloopt, 3-4 gezonde, grote toppen vormen. Op een vierkante meter zijn we dan in staat om 20 grote toppen op te kweken. Om een bredere plant te krijgen, kun je nu de bovenste top uit de plant halen. Verder snoeien is niet nodig. Door te toppen wordt een plant voller. Dat wil nog niet zeggen dat je een grotere plant krijgt, want je hebt ook iets weggehaald.
Zorg er voor dat je zo weinig mogelijk met je handen aan de bladeren komt. De functie van de huidmondjes in de bladeren wordt er gemakkelijk door verstoord
Toppen
Omdat de vegetatieve fase maar kort duurt, moet de schade in korte tijd worden ingehaald. Bij het wegsnoeien van een top zullen uit de okselknop net onder de afgesneden top twee nieuwe takken ontstaan. Blijf steeds voorzichtig met snoeien, het is voor een plant een pijnlijkere ervaring dan het knippen van je eigen nagels. Door te snoeien is het zelfs niet onwaarschijnlijk dat er enkele dagen vertraging bij de groei optreedt.
Snoeien
Bij het snoeien gaat het altijd om het verwijderen van de hele tak. Zorg er voor dat je zo weinig mogelijk met je handen aan de bladeren komt. De functie van de huidmondjes in de bladeren wordt er gemakkelijk door verstoord. Sommigen zweren erbij om bladeren te verwijderen om andere bladeren meer licht te gunnen. Dit is niet nodig, bovendien gaat zo een gedeelte van de groeicapaciteit verloren. Ook het verwijderen van afstervende bladeren is niet nodig. Je hoeft deze bladeren pas te verwijderen als de plant ze zelf heeft laten vallen. Er eerder afhalen levert namelijk misschien weer beschadigingen aan de plant op.
Na maximaal een week gaan we de belichtingstijd verkorten naar 12 uur. Tegelijkertijd passen we het bevloeiingsschema dan aan. We spreken dan over de generatieve fase. Volgende week meer over deze spannende fase waarin de planten hun toppen gaan maken.
(advertentie)