(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op RollingStoned schrijven we veel over cannabiszaden en meestal gaat het dan om potente genetica om mee te kweken. Maar wist je dat wietzaden, of liever gezegd hennepzaden, ons ook als voeding een hoop te bieden hebben? Je kunt ze zo opeten of je kunt ze vermalen en in een maaltijd verwerken. Van kiemplantjes kan hennepmelk of thee gemaakt worden. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

hempseed_burgerHennepzaden zijn een van de beste bronnen van gemakkelijk verteerbare eiwitten op deze aarde. Eiwitten zijn een essentiële voedingsstof voor mensen, we hebben ze allemaal nodig. Ze helpen ons lichaam bij het herstel van wonden en zijn de bouwstenen voor spiermassa. De meeste eiwitten uit hennepzaden zijn hoge kwaliteit edestine eiwitten, die ook in ons lichaam voorkomen, waardoor ze de beste plantaardige bron van eiwitten zijn voor ons immuunsysteem.

Albumine eiwitten

De overige eiwitten uit hennepzaad zijn albumine eiwitten, dat is het meest voorkomende eiwit in het bloed en het wordt gemaakt in de lever. Albumine zorgt ervoor dat vocht niet uit de bloedvaten kan weglekken en dat weefsels voedingsstoffen krijgen. Daarnaast transporteert albumine hormonen, vitaminen, geneesmiddelen en andere stoffen door het lichaam. Eiwitten uit hennepzaad zijn ook een geweldig alternatief voor mensen met een allergie voor melkproducten of soja.

ongepelde_hennepzaadVeel zoete lekkernijen, en een traditionele soep in Polen genaamd siemieniotka bevat hennepzaden. In delen van China worden geroosterde hennepzaden op straat en in bioscopen verkocht en gegeten als alternatieve popcorn. Eeuwenoude recepten met hennepzaden zijn nog steeds populair in de Oekraïne en Japanners gebruiken gemalen hennepzaad om etenswaren mee te kruiden. In Rusland is een alternatief voor pindakaas op basis van hennepzaad erg populair.

Alternatief voor melkproducten

Als alternatief voor melkproducten zoals ijs kan hennepzaden ook gebruikt worden. Ze kunnen vermalen worden tot meel en worden gemixt met bloem, zodat je er brood, cake, pasta’s of koekjes mee kunt bakken. Net als sojabonen kunnen hennepzaden ook een goede vleesvervanger zijn. Gebruik ze in elk recept dat je maar wilt als een smaakversterker of bron van eiwitten.

Hennepzaad koop je gewoon bij reformwinkels of De Tuinen, het is trouwens ook leuk om je tuin of de gemeente mee vol te zetten want er is niets illegaals aan, en voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor zo’n 3 euro koop je namelijk al 250 gram hennepzaad.

(advertentie)