(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vorige week was ik in de mooie stad Groningen en uiteraard bezocht ik een plaatselijke coffeeshop. Tot mijn vreugde bleek Metamorphose te beschikken over een terras, aan de voorkant. Daarmee hoort de shop tot een categorie die steeds zeldzamer wordt: coffeeshops met terras.

 

Bommen Berend

Het was te koud om op het terras te zitten bij Metamorphose, dus rookte ik mijn jointje ‘Bommen Berend’ gewoon binnen. Een nogal bijzondere naam voor een wietsoort, dus zocht ik de herkomst na. Bommen Berend blijkt de Duitse krijgsheer en bisschop Bernhard von Galen (1606-1678) te zijn, die twee keer ons land binnenviel. Bij de tweede keer, in 1672 belegerde hij meerdere steden, waaronder Groningen en gebruikte daarbij flinke kanonnen, vandaar zijn bijnaam.

Er gaat niks boven blowen bij Metamorphose in Groningen… [foto: GoogleMaps/Streetview]

Geen terras is groot gemis

Genietend van mijn jointje bedacht ik me hoe zeldzaam een terras bij een coffeeshop is geworden. Het onvolprezen terras van mijn eigen stamcoffeeshop, De Bakkerij in Eindhoven, is sinds augustus vorig jaar samen met de shop (De Apotheker) en het café voor onbepaalde tijd gesloten door de burgemeester. Zeker als de zon schijnt, is het gemis groot. Geen enkele andere coffeeshop in Eindhoven heeft een terras.

Coffeeshop-hoofdstad Amsterdam heeft nog een paar shops met terras: The Bulldog Palace op het Leidseplein natuurlijk, The Loft, Green Place, een paar shops op de Wallen… en ook Smoke Palace, maar die zie ik voorlopig niet meer open gaan.

Weinig fijner dan in de zon een jointje roken, met een goeie kop koffie erbij. Daarom is het zo jammer dat dit bij bijna geen enkele coffeeshop meer kan

Het mooiste coffeeshopterras dat ik ken is dat van de Toermalijn in Tilburg. Binnentuin is een beter woord dan terras; in de zomer is het een heerlijke oase. Weinig fijner dan in de zon een jointje roken, met een goeie kop koffie erbij. Daarom is het zo jammer dat dit bij bijna geen enkele coffeeshop meer kan.

Omdat ik natuurlijk niet in alle 573 coffeeshops kom, wil ik de hulp van de CNNBS-lezers inroepen. Ken jij een coffeeshop met een terras en/of tuin, geef de naam dan door via een comment onder deze column, via Twitter (@vocnederland) of een mail naar: info@voc-nederland.org. Wie weet is het niet zo erg als ik denk.

De mooiste buitenblowplek van het land volgens onze columnist: Toermalijn in Tilburg…

Rookverbod 2020

Voorlopig kunnen we in de coffeeshop, al dan niet in een afgesloten rookruimte, ons jointje roken. Maar het is de vraag hoe lang dat nog zo blijft. Sinds de stichting Clean Air Nederland in februari 2018 hun rechtszaak over een totaalverbod op rookruimtes in de horeca won, lijkt de coffeeshop als consumptieplaats ten dode opgeschreven.

De regering besloot niet in cassatie te gaan bij de Hoge Raad tegen het vonnis. De verantwoordelijke staatssecretaris, Paul Blokhuis (ChristenUnie), verklaarde in april 2018 dat alle rookruimtes binnen twee jaar gesloten moeten zijn, voorjaar 2020 dus. Later meldde Blokhuis dat hij ook het roken op terrassen wil gaan verbieden.

Verplicht afkicken (van tabak)

Er is één lichtpuntje. We hebben in Nederland geen rookwet, maar een tabakswet. Alle bepalingen gaan dus over tabak, niet over cannabis. Zolang je je wiet of hasj niet met tabak vermengt zou er dus niets aan de hand moeten zijn en hebben handhavers geen poot om op te staan. Voor de toekomst zou dat betekenen dat puur roken of verdampen van cannabis wél toegestaan blijft in de coffeeshop en bijbehorende terras of tuin.

De opgave voor mijzelf, en voor de honderdduizenden andere Nederlanders die hun joints met tabak draaien, is dan dus om voor april 2020 af te kicken van de tabak en puur te gaan. Misschien kan Paul Blokhuis daar een leuke campagne over maken?

[openingsfoto:  lornet/Shutterstock]
(advertenties)