(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met het uitkomen van de wietzaden die hij vorige week liet ontkiemen, is er weer een nieuwe kweekronde van Dokter Groen van start gegaan. Deze week laat onze kweekdokter zien hoe hij de uitgekomen zaden zaait, en  zijn kweekkast weer in gebruik neemt. 

Mijn zaden zijn uitgekomen, gepoot en veranderd in groeiende kiemplantjes. Ik heb ze onder de SANlight Q4W led kweeklamp in mijn CNNBS G-Kit gezet en daarmee is de nieuwe kweekronde officieel begonnen wat mij betreft. Vorige week heb ik laten zien hoe ik de zaden liet ontkiemen. Lees het gerust nog even terug want in dit kweekverslag laat ik zien hoe je de uitgekomen zaden het best kunt poten.

Kleine potjes…

Ik gebruik zoals gewoonlijk kleine vierkante plastic plantenpotjes om de zaden in te poten. Ik raad je aan om hetzelfde te doen, en je zaden niet meteen in grote potten te zaaien. Dit omdat een jong kiemplantje erg lastig te bewateren is wanneer die in een grote pot van pak ‘m beet 12 liter staat. Het piepkleine wietplantje neemt nog weinig vocht op maar de aarde des te meer. Dit werkt overbewateren gemakkelijk in de hand. Een les die ik de vorige keer dat ik zaden liet ontkiemen, aan den lijve ondervond.

Simpelweg omdat ik er niet voor naar de growshop of het tuincentrum hoef, gebruik ik biologische potgrond van de Albert Heijn om de potjes mee te vullen. Ze verkopen het in zakken van 5-liter, dus je pakt het gemakkelijk mee bij het boodschappen doen. Druk de aarde bij het vullen van de potjes gerust stevig aan, dit zorgt voor een stevige bodem en goed gevulde potjes. Maak je geen zorgen, daar groeien de wortels gemakkelijk doorheen.

Anyway, ik begin het poten van mijn wietzaden natuurlijk door eerst even te controleren of ze allemaal goed en wel uitgekomen zijn. Dit is een groot voordeel van de koffiefilter-methode want je hoeft de gripzakken met daarin de zaden daarvoor alleen even tegen het licht te houden.

Wietzaden poten

Vorige week dinsdag gingen de zaden in de koffiefilters en zaterdag was dit het resultaat. Zoals je ziet zijn alle zaden uitgekomen. De Hollands Hope was iets sneller dan de OE (Organic Earth) Kush.
Omdat ik van ieder koffiefilter van tevoren een hoekje had geknipt, kon ik de filters makkelijk openen. Met een theelepeltje pak je ze gemakkelijk op.

In de aarde prik ik een klein gaatje met een satéprikker om het worteltje van een zaadje in te laten zakken. Dit gaat gemakkelijk omdat de wortels bij de koffiefilter-methode mooi recht naar beneden groeien. Ik zaai ze zo, dat het worteltje geheel onder de aarde is ingegraven maar het zaadje zelf net op de aarde ligt. Daarna druk ik de aarde rondom het zaadje met het theelepeltje aan. Hierdoor ontstaat een geultje waarin je water kunt geven, en ligt het zaadje zelf op een verhoging.

De kweekkast in

Na het poten heb ik de potjes een beetje bewaterd met wat water met daarin wat wortelstimulator. Om alles maar meteen goed te doen heb ik het water afgezuurd tot een pH-waarde van 6,2. Dit zorgt ervoor dat de jonge plantjes meteen gestimuleerd worden om wortels aan te maken, en hun eerste mineralen goed kunnen opnemen.

Daarna heb ik ze in mijn CNNBS G-Kit, onder het licht van de SANlight Q4W gezet. De kweeklamp hangt op ongeveer 30 centimeter. Alleen de eerste dag heb ik de minikas dichtgelaten om uitdroging te voorkomen. Daarna heb ik die weggehaald want wietplantjes uit zaad hebben geen hoge luchtvochtigheid nodig om te overleven.

Tot volgende week!

(advertentie)