(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jazeker, ook kwekers met groene vingers maken nog wel eens klassieke beginnersfouten en Dokter Groen bewijst dat deze week. Het gevolg: twee planten met vergeelde blaadjes en een stagnerende groei. De oorzaak houdt onze kweekdokter nog even voor zichzelf, kun jij ontdekken wat het probleem veroorzaakt heeft?

Raad het probleem

Natuurlijk, het is de derde week van de levens van mijn 16 CNNBS Indica planten in mijn kweekkastje, en de eerste problemen steken de kop op. Geen genetische problemen hoor; ik heb me schuldig gemaakt aan een klassieke beginnersfout. Ik zal zo uitleggen welke fout ik precies gemaakt heb maar ik hoop eigenlijk dat jullie het zelf kunnen zien, en wel aan de volgende twee foto’s:

En? Zie je wat het probleem is? Precies, de onderste bladeren van de tweede plant van links, vooraan in de kast, beginnen te vergelen. En het is nog lang geen oogsttijd dus herfstkleuren zijn het niet. Maar weet je ook wat het probleem is hier? Als je goed kijkt kun je dat namelijk zien aan de rest van de planten. Om het nog wat duidelijker te maken voor je, zoom ik even in op een paar van de dames, misschien dat je de oorzaak van de gele blaadjes dan ontdekt.

Kijk, op zich hebben de vier planten hierboven geen gele bladeren maar ze verraden wel de oorzaak van het probleem. Je zou bij vergelende bladeren onderaan je plant wellicht kunnen denken aan een stikstof tekort. Stikstof is immers een mobiel element, dus zal de plant het bij een tekort uit haar onderste blaadjes halen die daardoor geel worden. Maar dat is hier niet het geval.

Teveel water

Nee, ik heb de meest gemaakte beginnersfout gemaakt en de planten teveel water gegeven. Twee van de zestien CNNBS Indica’s hebben hierdoor vergeelde bladeren. De rest is nog mooi groen maar aan de omlaag gerichte bladeren kun je zien dat ook deze planten te nat staan. Een wateroverschot is eigenlijk een zuurstoftekort bij de wortels. Omdat de aarde te nat is, verstikken de wortels namelijk een beetje.

Hoe graag ik mijn planten dus er bovenop wil helpen, er is niets dat ik op dit moment aan het probleem kan doen. Alles wat ik de planten op dit moment zou geven, zoals bacteriën of groeivoeding voor wat extra stikstof bijvoorbeeld, zou de aarde immers alleen maar natter maken. Er zit niets anders op dan te wachten tot de aarde weer droger is. Tot die tijd geef ik niets.

Waarom?

Ja, waarom vraag je je misschien af, maak je een klassieke beginnersfout als je geen beginner bent? Wel, iedereen maakt om te beginnen fouten, maar in dit geval komt het omdat ik de planten direct in hun eindpotten heb gezet. Normaal gesproken staan zaailingen bij mij namelijk eerst een week of twee in kleinere potjes.

Een grote pot zorgt er bij een klein plantje namelijk voor dat je snel teveel water geeft. Het grote volume aan aarde zuigt veel meer water op dan de zaailingen verbruiken. De toplaag droogt wel uit waardoor je geneigd bent meer water te geven, maar onder de grond is de aarde al snel zeiknat. Gelukkig is het probleem in mijn niet zo erg hoor; ik heb de onderkant van de pot met het probleemplantje eens bekeken, en daar groeien genoeg gezonde wortels uit. Kwestie van wachten dus voor deze groene kweekdokter, dan sal alles reg kom.

Tot volgende week!

(advertenties)