(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Maak je op voor de ontknoping van de afgelopen kweekronde van Dokter Groen! Voor het eerst kweekte hij een sea of green met maar liefst 16 wietplanten in de compacte CNNBS G-Kit. 16 wietplanten en 5 verschillende indica soorten die onze groene kweekdokter in dit eindverslag oogst, droogt, knipt, weegt en proeft. 

Eén dag na mijn laatste kweekverslag twee weken geleden, heb ik mijn CNNBS Indica’s geoogst en te drogen gehangen in een ongebruikte kweektent. Omdat deze kweektent geen afzuiger of koolstoffilter heeft, duurde het drogen wat lang en rook het behoorlijk lekker bij mij thuis de laatste tijd. Gister heb ik de dames geknipt en de oogst gewogen, én natuurlijk alle verschillende CNNBS Indica’s geproefd.

CNNBS Indica’s oogsten

Het oogsten van de CNNBS Indica’s was niet veel werk. Omdat ik deze keer een kleine sea of green met zestien wietplanten heb gekweekt, waren de planten niet heel groot. Ik kon ze daarom gewoon in hun potjes laten staan terwijl ik met mijn handen de schutbladeren eraf plukte. De suikerblaadjes heb ik er aan laten zitten en pas na het drogen schoongeknipt. Hier de voor en na foto’s van het oogsten.

Langzaam drogen

Na het plukken van de grootste bladeren, heb ik de planten één voor één onder aan de stam afgeknipt, van een label met het betreffende nummer (CNNBS Indica 1 t/m 5) voorzien, en ondersteboven te drogen gehangen. Zoals ik al aangaf, bestaat mijn droogruimte uit een ongebruikte kweektent zonder afzuiging of luchtcirculatie. Hierdoor ging het drogen lekker langzaam, waardoor vluchtige geur- en smaakstoffen (terpenen) zoveel mogelijk bewaard zijn gebleven. Wiet langzaam drogen komt de smaak dus alleen maar ten goede.

Cannabis knippen

Omdat ik de kleine suikerblaadjes bij het oogsten heb laten zitten, moest ik de toppen na het drogen nog even goed schoonknippen. Dit vind ik persoonlijk een stuk prettiger dan ze voor het drogen te knippen. Ik neem de planten mee naar de woonkamer, waar ik ze op mijn gemak knip en weeg. Kopje thee en een lekker jointje erbij en het is zo gepiept. Bovendien had ik deze keer hulp van mijn neef, waardoor het knippen helemaal snel ging.

De eindstand

Eén voor één knipten we de CNNBS Indica’s waarbij we de vijf verschillende wietsoorten natuurlijk goed uit elkaar houden. Per soort heb ik de geknipte toppen met mijn weegschaal gewogen. CNNBS Indica #1 heeft in totaal het meeste opgeleverd maar daar had ik dan ook vier planten van. Van CNNBS Indica #2, #3, #4 en #5 had ik slechts drie planten, zodat de soort met de meeste wiet per plant uiteindelijk CNNBS Indica #5 bleek.

De eindstand per wietsoort:

  • CNNBS Indica #1: 30,78 gram
  • CNNBS Indica #2: 18,81 gram
  • CNNBS Indica #3: 23,64 gram
  • CNNBS Indica #4: 22,51 gram
  • CNNBS Indica #5: 27,54 gram

In totaal heb ik deze ronde helaas iets minder dan 1 gram per Watt geoogst, namelijk 123,28 gram. Deel ik dit door 150 (Watt) dan kom ik uit op een nog steeds hele goede score van 0,82 gram per Watt. Het is voor het eerst sinds tijden dat ik onder de gram per Watt zit. Jammer natuurlijk maar ik heb er wel een paar goede verklaringen voor. Om te beginnen heb ik in de groeifase nog met de 100 Watt Hans Panel gekweekt.

Pas vanaf de omschakeling naar 12/12 heb ik de nieuwe 150 Watt SANlight Q4W gebruikt. Ik had gerekend op een lichte strek maar die bleef op een of andere manier geheel uit. Waarschijnlijk door de abrupte overgang naar het nieuwe lichtspectrum of het hogere wattage. In ieder geval heeft het ervoor gezorgd dat mijn planten kleiner waren dan waar ik op had gerekend.

Verder was dit voor mij voor het eerst dat ik 16 wietplanten in de CNNBS G-Kit kweek. Hierdoor hadden de meeste planten een pot met slechts 3,5 liter inhoud en de overige 7 een pot met een inhoud van slechts 2 liter. Maakt niet uit op zich natuurlijk maar het betekent wel dat je wat vaker moet bewateren. En aangezien ik ook nog wel eens een weekendje weg ben, hebben sommige planten tijdens deze kweek ook een paar keer iets te droog gestaan.

Volgende keer zal ik dan ook weer gewoon 9 wietplanten kweken zoals ik dat gewend ben. En als de planten dan ook nog eens van meet af aan onder dezelfde kweeklamp staan, zal het met die gram per Watt ook wel weer goed komen.

Welke is het lekkerste?

Dat ik een knipmaatje had, kwam deze keer ook goed uit bij het proeven. Uiteraard is de wiet nog niet helemaal goed gecured maar dat heeft ons er niet van weerhouden om ze vast te proeven. Telkens als we een soort geknipt en gewogen hadden, hebben we er een joint van gerookt. Over de uitslag van de smaaktest waren we het unaniem eens.

CNNBS Indica #5 was niet alleen de winnaar qua opbrengst maar ook qua smaak. Deze strain heeft een lekkere volle smaak en doet voor een Indica sterk denken aan een haze-soort. CNNBS Indica #2 zet ik qua smaak op de tweede plaats, vanwege de fruitige smaak. CNNBS Indica #1 komt daarna, en dit heeft vooral met de mooie bag-appeal te maken. De toppen van deze indica zitten vol met trichomen waardoor de wiet bijna zilver van kleur is. Ook de suikerblaadjes zitten er vol mee, waardoor ik de meeste bij het knippen expres heb laten zitten. Dat je van blaadjes hoofdpijn krijgt, is grote onzin wat mij betreft. De vierde en vijfde plaats worden gedeeld door CNNBS Indica #3 en #4, ook deze smaken me overigens heerlijk.

Volgende week ben ik er uiteraard weer, en zal ik waarschijnlijk vast nieuwe zaden laten ontkiemen voor de volgende kweekronde. Welke wietsoort het deze keer gaat worden weet ik nog niet, dus dat wordt een verrassing. Ik heb nog het één en ander liggen maar als iemand (hieronder) een suggestie wil doen, be my guest.

Dokter Groen

(advertenties)