(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De zon scheen uitbundig toen we dinsdag rond het middaguur het Haagse Plein opliepen, langs het Torentje van premier Mark Rutte naar de postkamer van de Tweede Kamer, midden op het Binnenhof. Gewapend met een steekkarretje met daarop vijf zware dozen met in totaal 225 splinternieuwe VOC bidbooks, elk in een envelop met naam en VOC logo. Honderdvijftig stuks voor alle leden van de Tweede Kamer, vijfenzeventig voor die van de Eerste Kamer.

 

Frames en feiten

Het was een vlekkeloos begin van een lange dag in het hol van de leeuw. Later die middag presenteerden we het nieuwe VOC bidbook, ‘Het cannabis dossier – De frames en de feiten’ in perscentrum Nieuwspoort. Samen met bestuurslid Freek Polak en onze adviseur mr. John Roozen lichtten we het bidbook toe aan de pers.

We hadden het eerste exemplaar eigenlijk willen overhandigen aan André Knottnerus, voorzitter van de adviescommissie voor de wietproef, maar hij legde in een vriendelijke mail uit dat leden van de commissie geen ‘representatieve activiteiten richting belanghebbenden’ kunnen ontplooien.

5 cannabis mythen

Het nieuwe VOC bidbook is met 40 pagina’s het dikste tot nu toe. Op de cover staat de Canadese premier Justin Trudeau en de tekst die hij tweette op 17 oktober 2018, de dag dat cannabis legaal werd in zijn land:

‘Profits out of the hands of criminals. Protection for our kids. Today cannabis is legalised and regulated across Canada’

In het eerste van de zes hoofdstukken passeren vijf hardnekkige mythen over cannabis de revue. Wie weleens een krant leest, een journaal of talkshow bekijkt of een Kamerdebat voorbij ziet komen, kent ze wel. De exportmythe, de omzetmythe (‘de 800 miljoen van Tilburg’), de mythe van de internationale verdragen, de mythe van de Gateway of Stepping Stone theorie en de schizofrenie mythe.

De grote drie van de het VOC presenteren hun nieuwste bidbook in Nieuwspoort, het mediacentrum van politiek Den Haag…

 

Verdwijntruc

Na het uit de weg ruimen van de belangrijkste frames, misverstanden en vooroordelen richten we de blik over de grens. In twee hoofdstukken komen de spectaculaire ontwikkelingen in Noord- en Zuid Amerika en in Europa aan de orde. Het vierde hoofdstuk, ‘Van Wietwet naar zinloos experiment’, biedt een analyse van het beleid van de afgelopen decennia en de pogingen om de cannabisteelt te reguleren.

Veel aandacht is er voor de verdwijntruc van dit kabinet, die de al door de Tweede Kamer aangenomen Wietwet van D66 in de ijskast schoof, in ruil voor een wietexperiment dat al dreigt te mislukken nog voordat het goed en wel is begonnen.

Kleine thuisteler

De disproportionele strijd tegen de kleine thuisteler is de titel en het onderwerp van hoofdstuk vijf. De excessen rond de wet Damocles staan in schril contrast met de situatie rond thuisteelt in zeven Amerikaanse staten en acht landen, van Spanje tot Zuid-Afrika waar thuisteelt gewoon is toegestaan.

Aan het terugdringen van het aantal coffeeshops moet een einde komen, gezien hun aantoonbare maatschappelijke belang

Het laatste hoofdstuk, ‘Perspectief en potentie’, begint met een citaat uit een brief van de directeur van de VNG, de organisatie waar alle Nederlandse gemeenten bij zijn aangesloten. De brief is gericht aan justitieminister Ferdinand Grapperhaus en gaat over de wietproef van het kabinet:

“Dit wetsvoorstel is puur bedoeld voor experimenten binnen Nederland. We dienen ons er van bewust te zijn dat daar ook in het buitenland ontwikkelingen gaande zijn die van invloed zijn. In ons land is inmiddels een groot cluster van agrotechnologische ondernemingen en kennisinstituten ontstaan vanwege veranderingen in beleid in andere landen (Canada, Verenigde Staten, Uruguay, Denemarken). Er ontwikkelt zich een robuuste, professionele legale, economische infrastructuur die de potentie heeft om op een kwalitatief verantwoorde en gecontroleerde manier producten te telen en te distribueren.”

Regulering op zijn VOC’s

In hoofdstuk zes laten we zien hoe ver die robuuste, professionele legale economische infrastructuur zich al heeft ontwikkeld. Denk aan de THC- en CBD-drankjes van Heineken-dochter Lagunitas, de Nederlandse kassenbouwers die goud verdienen in de legale wietindustrie in de VS en Canada, de deal van drankgigant Constellation Brands met Canopy Growth, de opkomst van edibles en concentraten etc.

We sluiten het bidbook af met ons eigenlijke ‘bid’: hoe vindt het VOC dat het verder moet met het cannabisbeleid? Citaat: ‘De stichting VOC blijft zich inzetten voor een inclusieve regulering van cannabis in Nederland. Concreet betekent dit:

  • Thuisteelt door volwassenen voor persoonlijke consumptie is wettelijk toegestaan
  • Cannabis Social Clubs zijn wettelijk toegestaan
  • Mensen die een strafblad hebben met alleen cannabis gerelateerde overtredingen, kunnen werken in de legale cannabisindustrie en vergunningen krijgen
  • Voor professionele teelt dienen de principes van de vrije markt te gelden, maar er worden maatregelen om te garanderen dat zowel grote als kleine bedrijven en telers kunnen gedijen
  • De diversiteit en variëteit van het aanbod dienen te worden gewaarborgd
  • Aan het terugdringen van het aantal coffeeshops moet een einde komen, gezien hun aantoonbare maatschappelijke belang
  • Volledige legalisering van cannabis is het einddoel van het beleid’

Verspreid het wietwoord

Deze week versturen we het nieuwe VOC bidbook per post aan de burgemeesters van alle 103 coffeeshopgemeenten, journalisten, wetenschappelijke bureaus van politieke partijen, woningbouwverenigingen, verslavingszorginstellingen en andere stakeholders.

De PDF van het bidbook is HIER gratis te downloaden op de VOC website. Gedrukte exemplaren zijn beperkt beschikbaar voor €7,50 per stuk, mail hiervoor naar: info@voc-nederland.org

(advertentie)