(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel we zonlicht zien als een wit licht bestaat het in feite uit een bouquet van verschillende kleuren. Wietplanten reageren op de verschillende kleuren uit dit palet van licht, dat we het kleurenspectrum noemen. En hoewel we geen invloed hebben op het kleurenspectrum van de zon, kunnen we kunstlicht wel naar onze hand zetten en er ons voordeel mee doen.

Het kleurenspectrum van licht kun je zichtbaar maken door wit licht door een prisma te laten schijnen. Hetzelfde gebeurt wanneer de zon op een regenbui schijnt. De waterdruppels scheiden de lichtbundel waardoor je een regenboog ziet.

Buiten bestaat het licht ook niet altijd uit hetzelfde lichtspectrum. Aan het einde van de zomer zit er meer rood licht in het kleurenspectrum dan in het voorjaar. Omringende begroeiing kan ook een deel van de kleuren opnemen, waardoor het lichtspectrum dat een wietplant opvangt verandert. Dit heeft ervoor gezorgd dat planten op een bepaalde manier met de verschillende lichtkleuren omgaan.

Een voorbeeld: wanneer een wietplant omringd is door veel hoge begroeiing, neemt die begroeiing een deel van het blauwe kleurenspectrum weg. De wietplant zal hierdoor (door het rode lichtspectrum) meer gaan strekken, om boven de andere planten uit te komen en daar beter licht op te kunnen vangen.

Een kweker verzorgt zijn groeiende wietplanten in het witte/blauwe licht van groeilampen. Foto: Eric Limon, Shutterstock

Buiten kunnen we als thuiskweker niet veel meer doen dan een goede lichte plaats in onze tuin voor de wietplanten reserveren. Binnen bepalen we echter zelf welke kleuren uit het lichtspectrum we onze planten geven. Om onze wietplanten binnen het beste van het beste te geven, hoeven we alleen maar de lamp erboven aan te passen.

Maar wat is dan het beste lichtspectrum voor wietplanten? Wel, er is helaas niet zoiets als één perfect lichtspectrum. Maar als je weet hoe wietplanten op een bepaalde kleur reageren, dan kun je er wél voor zorgen dat je planten het ideale licht krijgen dat ervoor zorgt dat ze zó groeien zoals jij dat wil.

Groeilicht vs. bloeilicht

Misschien ben je niet helemaal op de hoogte van alle kleuren uit het lichtspectrum, maar je zult ongetwijfeld weleens gehoord hebben van groei- en bloeilampen voor wietplanten. Groeilampen bevatten in de regel meer blauw licht, net als het voorjaarszonnetje dat op wietplanten schijnt wanneer ze buiten nog flink moeten groeien.
Blauw licht zorgt er bij wietplanten dan ook voor dat ze goed groeien, veel vertakkingen en grote bladeren aanmaken. Blauw licht is dus ideaal voor de groeifase, het stimuleert de groei maar niet de strek van de internodes.

Bloeilampen geven daarentegen meer rood licht af, en bootsen daarmee het najaar na. Wanneer het licht aan het einde van de zomer roder wordt, is dit een teken voor wietplanten om zich te gaan voorbreiden op de bloeifase. Het reageert erop door te strekken om zo hoog mogelijk te worden, om meer licht en wind op te vangen tijdens de bloei. Het rode licht stimuleert ook de ontwikkeling van toppen, en wietplanten zullen eerder gaan bloeien wanneer ze wat meer rood licht opvangen.

Bloeiende wietplanten in het rode licht van HPS kweeklampen. Foto: Eric Limon, Shutterstock

Natuurlijk hoef je niet per se blauw licht te gebruiken in de groeifase en rood licht in de bloeifase. Maar als je korte bossige wietplanten wil kweken, kun je in de groeifase het beste wél blauw licht gebruiken. Veel gebruikte lampen voor de groeifase zijn om deze reden metaal halide lampen of TL licht met een spectrum dat ligt tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin. Heb je echter genoeg ruimte in de hoogte dan kun je er ook voor kiezen om te groeien onder kweeklampen die wat meer rood licht uitstralen. Dit kan bijvoorbeeld met ouderwetse HPS kweeklamp, maar tegenwoordig ook met een LED die wat meer rood licht afgeeft.

Full spectrum LED

De trend voor kweeklicht onder hobbykwekers is tegenwoordig om gebruik te maken van zogenaamde full spectrum LED’s. Met deze kweeklampen kunnen kwekers hun wietplanten zowel laten groeien als laten bloeien. De term full spectrum suggereert dat het licht van deze lampen het volledige lichtspectrum van de zon uitstralen. Dit betekent echter niet dat ze allemaal hetzelfde licht afgeven. Sommige LED’s geven wat meer blauw licht af en anderen stralen wat meer rood licht uit.

Nu je weet wat blauw en rood licht met wietplanten doet, kun je zulke full spectrum LED kweeklampen ook beter bij je kweekruimte kiezen. Wil je lage bossige planten dan kies je voor een LED met een blauwer kleurenspectrum, en heb je graag hoge planten en een lamp die de topontwikkeling beter stimuleert, kies dan voor een LED met een roder spectrum. Je kunt dit checken door op de kleurtemperatuur in graden Kelvin te letten. Hoe lager de kleurtemperatuur in Kelvin, hoe roder het lichtspectrum. Hoe hoger de waarde hoe blauwer; hieronder staat een plaatje met de verschillende waardes in kelvin en de lichtkleur.

Het lichtspectrum

Het licht dat mensen kunnen zien behelst maar een klein deel van het spectrum. Ultraviolet licht kunnen we bijvoorbeeld niet zien, maar het kan onze huid wel beschadigen. Van wietplanten weten we dat ze meer THC aanmaken onder invloed van UV licht. Dit doen ze om zich tegen de schadelijke UV-straling te beschermen. Tegenwoordig zijn er dan ook kweeklampen die speciaal om deze reden extra UV lampen bevatten.

Het licht dat mensen kunnen zien is maar een klein gedeelte van het kleurenspectrum, tussen de 400 en 700 nanometer. Foto: udaix, Shutterstock

UV licht

Lichtgolven kunnen gemeten worden in nanometers. UV licht heeft een golflengte tussen de 280 en 400 nanometer en stimuleert de aanmaak van THC bij wietplanten. De meeste kweeklampen stralen ook wel wat UV licht uit, maar veel minder dan de zon. Je kunt ervoor kiezen om extra UV lichten in je kweekruimte op te hangen maar de winst in THC percentage zal waarschijnlijk niet bijster groot zijn. Wellicht kun je nog het beste kiezen om met LED kweeklampen te werken wanneer je meer trichomen wil, want wietplanten produceren doorgaans meer trichomen onder led kweeklampen omdat deze doorgaans aanzienlijk meer UV licht uitstralen dan HPS kweeklampen.

Groeilicht

Het beste groeilicht voor wietplanten is blauwig van kleur en heeft een golflengte tussen de 400 en 500 nanometer. Het is een belangrijk deel van het kleurenspectrum voor wietplanten, want zonder wat blauw licht kunnen ze niet goed groeien. Wanneer wietplanten naar het licht toe groeien reageren ze ook op het blauwe licht; zonder zouden ze niet weten uit welke richting het licht komt.

Goede bronnen van blauw groeilicht zijn LED kweeklampen, metaal halide kweeklampen en TL en spaarlampen in de juiste kleur. Bij LED kweeklampen staat de lichtkleur in Kelvin meestal gewoon aangegeven. Daarnaast hebben LED kweeklampen soms de mogelijkheid om het kleurenspectrum aan te passen voor de groei- of bloeifase.

Bij TL en spaarlampen staat vaak een nummer op de verpakking waaraan je de kleur kunt aflezen. Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur in Kelvin, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin.

Lichtkleur wordt ook wel gemeten in Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien gaat het best tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin. Foto: Zern Liew, Shutterstock

Groen licht

Groen licht is een beetje bijzonder omdat wietplanten het niet kunnen opmerken. We weten dat planten een klein beetje groen licht wel kunnen gebruiken, en de meeste kweeklampen stralen dan ook een kleine hoeveelheid licht uit tussen de 500 en 600 nanometer.

Dat wietplanten voor ons groen ogen, komt omdat ze het grootste deel van het groene licht niet opnemen maar terug kaatsen. Gebruik groen licht in je kweekruimte om je planten te kunnen bekijken zonder ze te storen tijdens hun donkere periode ’s nachts. Zorg er dan wel voor dat je een groene lamp gebruikt die hiervoor geschikt is. Niet alle groene lampen blijven namelijk onopgemerkt voor wietplanten.

Bloeilicht

Bloeilampen bevatten doorgaans veel rood licht en ook infrarood licht tussen de 660 en 730 nanometer. Gewoon rood licht kunnen wij mensen ook zien, maar infrarood licht dan weer niet. Planten ‘zien’ al het rode licht en bloeien er ook geweldig op. Dit is de reden dat kweeklampen voor de bloeifase veel rood licht uitstralen.

Rood licht wordt in de plant goed omgezet in energie en dit is ook de reden dat zelfs blauwe lampen voor de groeifase daarnaast ook rood licht uitstralen. HPS kweeklampen en sommige LED kweeklampen zijn perfecte bronnen van rood licht om wietplanten onder te laten bloeien. TL en spaarlampen kun je ook gebruiken, maar deze stralen hun licht niet heel diep. Als je ze gebruikt voor de bloeifase verwacht dan geen enorme opbrengst, en kies voor een warme rode variant tussen de 2100 en 2700 Kelvin.

[Openingsfoto: Fercast, Shutterstock]
(advertentie)