(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Waar rook is is vuur, maar niet alle rook is hetzelfde. Veel mensen denken bijvoorbeeld (nog steeds) dat de cannabisrook net zo slecht is als sigarettenrook. Gelukkig kantelt dat beeld de laatste tijd. In de VS geloven inmiddels twee keer zoveel Amerikanen dat tabak gevaarlijker is voor de gezondheid dan wiet. En ze hebben gelijk. In dit artikel geven we jou een flink aantal wetenschappelijke feiten om dat te staven – en hopelijk ook van de tabak af te krijgen.

Geen verhoogd risico op longkanker voor (pure) wietroker

Talloze onderzoeken naar de gezondheidseffecten op lange termijn van blootstelling aan cannabisrook ontkrachten de mythe dat wiet in verband wordt gebracht met dezelfde bewezen nadelige effecten op de luchtwegen als tabak.

Zo vergeleek een federaal gefinancierde studie aan de Universiteit van Californië in Los Angeles het levenslange risico op longkanker onder meer dan 2.000 langdurige wietrokers, tabaksrokers en niet-rokers. De onderzoekers stelden vast dat degenen die regelmatig sigaretten rookten een 20 keer hoger risico op longkanker hadden dan niet-rokers. Degenen die alleen wiet rookten hadden géén verhoogd risico.

“We hadden de hypothese dat er een positief verband zou zijn tussen marihuanagebruik en longkanker”, verklaarde de hoofdauteur van het onderzoek. “Wat we in plaats daarvan vonden was helemaal geen verband en zelfs een suggestie van een beschermend effect.”

LEES OP CNNBS OOK 6 redenen om wiet puur te roken

De ene rook is zeker niet de andere rook

Meer recentelijk meldde een team van gezondheidsdeskundigen in het tijdschrift Chronic Obstructive Pulmonary Diseases dat noch het vroegere noch het huidige roken van cannabis “ongeacht de cumulatieve hoeveelheid tijdens het leven” verband houdt met de progressie of ontwikkeling van COPD.

Andere onderzoeken geven aan dat wietrook en tabaksrook niet even kankerverwekkend zijn en dat personen die uitsluitend cannabis roken minder worden blootgesteld aan schadelijke giftige stoffen en kankerverwekkende stoffen dan tabaksrokers.

Sommige onderzoekers hangen ook de theorie aan dat de kanker bestrijdende kwaliteiten van cannabinoïden sommige van de schadelijke effecten van het inhaleren van rook kunnen compenseren.

LEES OP CNNBS OOKWat is ’t slechtst: puur blowen – tabak roken – mix-joints?

Wiet roken (wel puur a.u.b.) is bij lange na niet zo slecht voor je gezondheid dan sigaretten paffen

Tabak, de grootste gelegaliseerde moordenaar ter wereld

Volgens de bevindingen van een recent artikel gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, “wordt het steeds duidelijker dat cannabis andere effecten heeft op de longfunctie (in vergelijking) met tabak en dat de effecten van wijdverspreid cannabisgebruik niet noodzakelijkerwijs de schade weerspiegelen die wordt veroorzaakt door het roken van tabak.”

Een overzichtsartikel, onlangs gepubliceerd door onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Arkansas, is nog stelliger.

“De gegevens over cannabis staan in schril contrast met de consistent aangetoonde schade van tabak, de grootste gelegaliseerde moordenaar ter wereld. Elke mogelijke giftigheid van wiet verbleekt in vergelijking”

Sputum en het handige alternatief dat vaporizer heet

Dit wil niet zeggen dat blootstelling aan wietrook helemaal onschadelijk is. Cannabisrook bevat een aantal van dezelfde giftige stoffen en deeltjes als tabaksrook. En sommige onderzoeken hebben het roken van wiet in verband gebracht met een tijdelijke toename van de productie van sputum* en piepende ademhaling, evenals een verhoogd risico op bronchitis.

* Sputum is slijm vermengd met speeksel dat je ophoest uit de diepe luchtwegen bij luchtweginfecties

Dat gezegd hebbende; de blootstelling aan verbrandingsgif kan aanzienlijk worden verminderd door een vaporizer te gebruiken. In laboratoriumstudies is vastgesteld dat cannabisverdampers een “effectief en ogenschijnlijk veilig middel zijn voor het toedienen van THC … (dat) niet resulteert in blootstelling aan verbrandingsgassen”.

Hoe jammer dan weer dat onze oliedomme Nederlandse overheid vorig jaar in het kader van het anti-rookbeleid (!) heeft besloten dat de online verkoop van ‘dry herb vaporizers’ verboden is.

LEES OP CNNBS OOKBizar beleid: verkoop cannabis vaporizers sinds 1 juli verboden

Conclusie

De werkzame bestanddelen uit wiet – cannabinoïden – kunnen ook worden verwerkt in een groot aantal producten die niet gerookt hoeven te worden, waaronder voedingsmiddelen en dranken (edibles), olie, capsules, cremes en zelfs pleisters.

De bevindingen van alle bovenstaande wetenschappelijke onderzoeken zijn hoe dan ook duidelijk en consistent. De risico’s van wietrook en tabaksrook zijn verre van gelijk – in het voordeel van cannabis uiteraard!

LEES OP CNNBS OOKDossier • Effecten van het mixen van tabak met wiet (of hasj)

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)