(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er zullen nog maar weinig mensen (in leven) zijn die beweren dat roken geen kwaad kan. Maar de vraag is natuurlijk: hoevéél kwaad doet die tabak? En maakt het eigenlijk wel iets uit of ik mijn wiet puur rook, of dat ik mijn cannabis mix met tabak? Dat hebben Amerikaanse wetenschappers nu voor ons uitgezocht!

Blootstelling aan giftige stoffen

De betreffende studie is in juni gepubliceerd in het vaktijdschrift Nicotine & Tobacco Research onder de kop ‘Cigarette Smokers Versus Cannabis Smokers Versus Co-users of Cigarettes and Cannabis: A Pilot Study Examining Exposure to Toxicants‘.

De hamvraag van de wetenschappers is: aan hoeveel giftige stoffen word je blootgesteld als roker en/of blower? Daarbij kun je alvast één ding aannemen dat als een paal boven water staat: ALLE rook is per definitie niet gezond voor een mens. De vraag is dus vooral wat het minst slecht voor je is als consument…

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: wanneer het aankomt op giftige stoffen die het lichaam binnendringen tijdens een rooksessie krijgen tabaksrokers het een stuk meer voor hun kiezen dan mensen die zich tot cannabis alleen beperken. Of zoals de onderzoekers het stellen; puur-blowers hebben minder ’toxicant-related health risks’ vergeleken met sigarettenrokers of mensen die wiet en tabak mixen.

Er komen meer dan duizend additieven voor in sigaretten

Voor alle duidelijkheid; er is een verschil tussen een toxicant en een toxin. Die laatste, een toxine is namelijk een giftige stof die door de natuur wordt voortgebracht. Volgens ons RIVM worden toxinen onderverdeeld in bacteriële toxinen, dierlijke toxinen, schimmeltoxinen, algentoxinen en plantentoxinen.

En dan heb je dus toxicants ofwel gifstoffen; door de mens gemaakte giftige chemicaliën die o.a. voorkomen in sigaretten additieven en andere industriële producten. Heb je enig idee hoeveel additieven er in sigaretten worden gestopt door de tabaksfabrikanten? Het zijn maar liefst 1.077 (!) verschillende soorten en volgens het RIVM bestaat gemiddeld 30% van een sigaret uit additieven…

Ter informatie hebben we een screenshot gemaakt van de 13 meest gebruikte additieven die in Nederlandse tabaksproducten voorkomen:

Last van een enorm pensioengat? Blijven roken dan! [illustratie: Lightspring]

Wat is beter/slechter: puur wiet roken, mixen met tabak of sigaretten paffen?

Voor de Amerikaanse studie vergeleken researchers van de University of Minnesota verschillen in blootstelling aan gifstoffen bij drie verschillende typen rokers. Eén groep rookte zowel cannabis als tabak, de andere groepen rookten of het ene of het andere.

De onderzoekers strikten in totaal 53 rokers en maten de ’toxicant levels’ van de verschillende groepen door middel van adem- en urinetesten in de morgen, na een rooksessie. Om in aanmerking te komen voor de studie moesten de blowers vaker dan 1 keer per week cannabis gebruiken en de rokers moesten meer dan 5 peuken per dag paffen.

Uit de studie blijkt dat mensen uit de twee groepen waar tabak werd gerookt hogere gehaltes uitgeademde koolmonoxide hebben. En dat wordt wetenschappelijk in verband gebracht met systeemziekten, aandoeningen die ontstaan doordat het eigen afweersysteem het lichaam aanvalt (auto-immuunziekten). Hogere gehaltes koolstofmonoxide – kortweg CO – staan ook in verband met aandoeningen van de luchtwegen, die hoogstwaarschijnlijk door locale ontstekingen worden veroorzaakt.

Mengen van wiet en tabak is net zo slecht als alleen tabak

“Combinatiegebruikers (cannabis en tabak gemixt, red.) en tabaksrokers laten vergelijkbare hoeveelheden biomarkers zien ten aanzien van de blootstelling aan schadelijke bestanddelen, ondanks dat ze vergelijkbare hoeveelheden roken”, stelt de studie. Okay, dat wil dus zeggen dat je net zo slecht bezig bent als een sigarettenroker wanneer je je wiet of hasj mengt met tabak.

Echter, mensen die hun cannabis puur roken inhaleren ‘significant lagere hoeveelheden schadelijke chemicaliën’, schrijvend de onderzoekers.

Maar… hoewel puur-blowers aan veel minder schadelijke stoffen worden blootgesteld dan sigarettenrokers, worden ze nog altijd aan meer gifstoffen blootgesteld dan iemand die niets rookt.

LEES OOKStoppen met roken als blower, hoe doe je dat?

Het roken van een puur-joint is al een stuk beter dan sigaretten paffen of mix-joints blowen… [foto: RoMiEg/Shutterstock]

‘Onwetend combinatiegebruik’

Alle drie de groepen lieten hetzelfde gehalte aan fenantreen tetraol zien, een stof die voorkomt in de urine van rokers na de inname van fenantreen, een polycyclische aromatische koolwaterstof die op zichzelf niet-giftig is en derhalve ook niet kankerverwekkend.

Een andere studie suggereert dat sommige mensen in staat zijn om zonder problemen van chemicaliën zoals fenantreen tetraol af te komen, terwijl anderen schade oplopen aan hun cellen, wat uiteindelijk kan leiden tot kanker.

Dit onderzoek legt ook uit dat pure wietrokers soms toch gifstoffen in zich hebben die voorkomen bij sigarettenrokers, en dit zou veroorzaakt kunnen worden door ‘onwetend combinatiegebruik met wiet door het gebrek aan makkelijk toegang tot wiet of het mixen ervan in blunts (wietsigaartjes, red.) of spliffs (joints met wiet en tabak, red.)’.

Gezond(er) cannabis consumeren per definitie zonder tabak

Terug naar ons actuele onderzoek. De tabaksrokers lieten hogere gehaltes zien van het krachtige pulmonale (op de longen betrekking hebbende) carcinogeen NNAL, een giftige stof die veel voorkomt in sigaretten en waarvan in eerder onderzoek is vastgesteld dat die kanker veroorzaakt.

Nog een gifstof die meer voorkomt bij de twee groepen waarin tabak werd gebruikt is 2-HPMA (hydroxypropyl methacrylaat), een molecuul dat wordt vrijgegeven in urine na blootstelling aan propeenoxide. En dat laatste is dus zowel een mutageen (een chemische stof of elektromagnetische straling die het DNA beschadigt en zo erfelijke veranderingen kan veroorzaken) als een carcinogeen (een kankerverwekkende stof wanneer je ermee in aanraking komt).

Tot slot; volgens het Trimbos-instituut zitten er meer dan 6.000 (!) chemicaliën in tabaksrook, waarvan er minimaal 250 schadelijk zijn en rond de 70 zelfs kankerverwekkend. Elk jaar gaan er 20.000 Nederlanders hartstikke dood als direct gevolg van het roken van tabak (het roken van mixjoints met wiet én tabak inbegrepen).

Gelukkig zijn er tegenwoordig prima manieren om te genieten van cannabis zónder tabak. Sterker nog; het roken van wiet mét tabak is veruit de minst efficiënte manier om stoned/high te worden die er bestaat…

[openingsbeeld: Scarlette2020/Shutterstock]
(advertentie)