(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nederland heeft al een redelijk bizar cannabisbeleid met legale verkoop en illegale inkoop in coffeeshops en het gedogen (‘het mag zolang we je niet betrappen’) van 5 wietplanten in de tuin. Daar is sinds 1 juli jongstleden nog een geweldige, cynische beleidswijziging bijgekomen. De online verkoop van cannabis vaporizers (verdampers) is, dankzij de aanscherping van de tabakswet, voortaan verboden. En dat is redelijk krankzinnig te noemen, omdat je juist veel gezonder bezig bent met een vape dan met een joint!

Vapen, het gezonde alternatief voor joints roken

Dat onze overheid streeft naar een rookvrije generatie in 2040 valt prima te billijken. Van tabak roken is nog nooit iemand stoned geworden, zeggen wij altijd maar. Natuurlijk wel van het roken van een mix van tabak en wiet/hasj, maar dat laat onverlet dat dit bepaald niet de meest gezonde noch effectieve manier is om het psychoactieve effect van cannabis te ervaren.

Nee, dan de vaporizer (vape, verdamper). Daarmee werkt je wiet drie keer zo effectief als dat je ‘m via een joint rookt. Maar nog belangrijker is dat de cannabis slechts verhit wordt tot de ideale temperatuur waarop de cannabinoïden worden ‘losgelaten’ en via damp (geen rook, want geen verbranding immers) in je longen komt.

Kortom, vapen is een bijzonder effectieve en stukken gezondere manier om cannabis te consumeren. Sterker nog, er is zelfs onderzoek dat aantoont dat je door te gaan vapen de kans op tabaksverslaving vermindert…

LEES OOKStudie: vaporizen vermindert kans op tabaksverslaving

LEES OOKVaporizen vs Roken • Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Vaporizer is een verboden ‘elektronisch verhittingsapparaat’

Je begrijpt dus dat het de hoogste tijd werd om die apparaten waarmee je gezonder kunt ‘blowen’ te verbieden in Nederland (*cynische modus off). Per 1 juli 2023 is op bevel van de overheid de online verkoop van tabak en e-sigaretten verboden. Maar dus in één moeite door ook de (internet)verkoop van ‘elektronische verhittingsapparaten en voor roken bestemde kruidenproducten’, zo lezen we op de site Rijksoverheid.nl.

En vaporizers – ook al zijn ze uitsluitend bedoeld om cannabis mee te consumeren – vallen dus ook onder die elektronische verhittingsapparaten. Op de site van waakhond NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) vinden we nog wat meer specifieke informatie over het hoe en waarom van het ingevoerde online vaporizer verkoopverbod.

Nederland, het gekste jongetje uit de anti-rook klas

Complete waanzin en dus ook nog eens contraproductief als je werkelijk mensen van het roken van tabak vandaan wil trekken. Immers, degenen die wellicht overwogen om gezonder cannabis te gaan consumeren met een vaporizer, worden nu min of meer gedwongen door te blijven gaan met… het roken van joints. En zoals iedereen weet pleuren we in Europa nog altijd tabak door de wiet en hasj, dus blijven we vanzelf ook doorgaan met het roken van tabak. Iets wat nu precies niét de bedoeling was.

De omgedraaide wereld, inderdaad. Uiteraard zijn (online) winkels als Vaposhop, DHS en andere headshops niet blij met deze wetswijziging. Zo lezen we bij Vaposhop het volgende bericht:

“WAT BETEKENT DIT? 
Om aan deze wetgeving te voldoen zal Vaposhop op 30 juni alle elektronisch dampwaar, elektronische verhittingsapparaten van de website van de Nederlandse shop afhalen en zullen deze artikelen dus niet meer online te bestellen zijn voor onze klanten in Nederland.”

En bij Dutch Head Shop (DHS) op de site werken ze nu met stickertjes om de verandering te laten zien:

Buitenlanders en Nederlanders vanaf 2024 allemaal de sjaak

Als Nederlandse consument kan en mag je die rechtse verdamper niet meer online kopen. Nu kunnen Nederlandse webwinkels nog wel cannabis verdampers verkopen aan Belgen, Duitsers, Engelsen en ander buitenlands volk.

En andersom mensen; als je nu een vaporizer wil aanschaffen, kun je dat bij een buitenlandse webwinkel nog zonder enige problemen doen. Maarrr… aan die op zich ook al krankzinnig te noemen U-bocht constructie komt eveneens binnen afzienbare tijd een einde. Dit staat er namelijk aangekondigd op Rijksoverheid.nl:

Tja, elk volk krijgt de regering die het verdient klinkt het wel eens. Maar wij hebben het hier in Nederland toch wel heel erg slecht getroffen – zelfs nu onze langstzittende premier ermee ophoudt…

LEES OP CNNBS OOK het nieuws van gisteren 10 juli 2023:  Israël: gratis inhalator + wiet voor slachtoffers geweld en terrorisme

[openingsbeeld: Soifer/Shutterstock, foto rijtje vaporizers met wiettoppen: Branding Pot/Shutterstock]
(advertentie)