(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie is er tegenwoordig niet bezig met gezondheid en een betere levensstijl? Want hoe veranderen we ons algeheel welzijn? Binnen de cannabiswereld gaat de aandacht bijvoorbeeld ook uit naar het gebruik van cannabis in combinatie met periodiek vasten, ofwel intermittent fasting in goed Engels. Onafhankelijk van elkaar staan ze immers bekend om hun unieke gezondheidsvoordelen. Zijn ze samen misschien superieur?

Cannabis wordt al lang om zijn potentiële therapeutische eigenschappen gewaardeerd. Periodiek vasten, bekend om zijn rol bij gewichtsbeheersing en ziektepreventie, biedt eveneens substantiële voordelen. Het combineren van deze twee praktijken kan hun individuele effecten versterken. Dit leidt tot nog indrukwekkender gezondheids- en welzijnsresultaten.

Dit artikel gaat dieper in op de voordelen en effecten van het combineren van cannabis en periodiek (intermittent) vasten. Tegelijkertijd kijken we naar de daaraan verbonden risico’s. Laten we eens checken wat de wetenschap zegt over het combineren van cannabis met jouw periodieke vastenroutine.

Wat is periodiek vasten?

Wat houdt periodiek vasten nou eigenlijk in? Periodiek vasten is een dieetpraktijk die afwisselt tussen periodes van eten en vasten. In plaats van zich te concentreren op welk voedsel eten, concentreert het zich vooral op wanneer eten.

Gebruikelijke methoden zijn de 16:8-methode, waarbij je 16 uur vast en binnen een tijdsbestek van 8 uur eet, of de 5:2-methode, waarbij je vijf dagen per week normaal eet en je calorieën twee niet-opeenvolgende dagen tot 500-600 per dag beperkt.

Het primaire doel van periodiek vasten, is het opwekken van een calorietekort. Dit kan bij het afvallen helpen, de metabole gezondheid verbeteren en zelfs de levensduur verlengen.

Voordelen van combineren van wiet en periodiek vasten

Het omarmen van zowel cannabisgebruik als periodiek vasten kan verschillende onderling verbonden voordelen bieden die je algehele welzijn verbeteren. Hieronder volgen slechts enkele van die voordelen:

Verbeterde eetlustbeheersing

Het beheersen van honger kan een uitdaging zijn tijdens het vasten. Cannabis kan echter je krachtige bondgenoot zijn. Van cannabis is bekend dat het bij het reguleren van de eetlust helpt. Hierdoor wordt het vasthouden aan je vastenroutine beter beheersbaar. De stemmingsbevorderende eigenschappen van cannabis kunnen ook stress en angst verlichten. Dit zijn immers veelvoorkomende katalysatoren voor overeten.

Verbeterde cognitieve functie

Zowel cannabis als periodiek vasten dragen bij aan een verbeterde cognitieve functie, waardoor de focus en concentratie toenemen. Of je nu een veeleisende werkopdracht aanpakt of je voorbereidt op een test, de combinatie kan je helpen je productiviteit tijdens het vasten te behouden.

Ontsteking verzachten

Ontsteking is een sluipende aanstichter van chronische ziekten zoals diabetes, artritis en hartaandoeningen. Een ontsteking kan worden bestreden door zowel intermitterend vasten als cannabis. Beide zijn immers effectieve ontstekingsremmende behandelingen. Hun gecombineerde effecten kunnen ontstekingen verder verminderen en een gezondere levensstijl bevorderen.

Verhoogde energieniveaus

Periodiek vasten draagt bij aan meer energie en verbeterde atletische prestaties. Het aanvullen van periodiek vasten met cannabis kan mogelijk leiden tot een extra energieboost, aangezien sommige cannabisbestanddelen het uithoudingsvermogen en de prestaties lijken te verbeteren. Bovendien kan het effect van cannabis op je humeur bijdragen aan je algehele vitaliteit.

Verhoogd metabolisme

Zowel periodiek vasten als cannabis kunnen bijdragen aan een efficiënter metabolisme. Periodiek vasten verhoogt de insulinegevoeligheid. Dit leidt tot een verbeterde controle van de bloedsuikerspiegel en een metabole boost.

De introductie van cannabis zou dit effect kunnen versterken. Sommige cannabinoïden dragen namelijk bij aan glucoseregulatie en verbetering van de stofwisseling. Cannabis kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen, een bekende veroorzaker van stofwisselingsstoornissen.

Verbeter je ervaring met vasten dankzij cannabis

Het integreren van cannabis in je periodieke vastenroutine moet voorzichtig gebeuren. Je begint dus met kleine doses wanneer je nog onervaren of minder ervaren bent met de regelmatige consumptie van wiet of hasj. Met deze aanpak kun je de reactie van je lichaam op de inname van cannabis meten.

Onthoud dat de effecten van cannabis sterk variëren op basis van je tolerantie en consumptiemethode.

Je cannabissoort kiezen

Het selecteren van de juiste cannabissoort is van het grootste belang. Elk type cannabis heeft verschillende effecten: sommige zijn meer stimulerend, andere juist kalmerend.

Soorten die rijk(er) zijn aan CBD en die ontstekingsremmende en niet-psychoactieve eigenschappen hebben, kunnen met name heilzaam zijn tijdens vastenperiodes.

Cannabissoorten met een veel THC erin, dat de eetlust kan stimuleren, zijn echter niet altijd het meest geschikt om je voedselinname te reguleren, dat snap je zelf ook wel…

Eetwaren en tincturen

De wijze van cannabisgebruik is belangrijk. Eetwaren en tincturen kunnen in combinatie met periodiek vasten voor een meer consistente, gecontroleerde doseringservaring zorgen. Deze methodes hebben meestal ook een langduriger effect, wat gunstig is tijdens vastenperiodes.

Houd er echter rekening mee dat edibles meestal niet onmiddellijk effect hebben en soms een sterker effect kunnen hebben dan andere consumptiemethoden.

Timing van je cannabisconsumptie

Als je cannabis consumeert, kan dit je vasten aanzienlijk beïnvloeden. Als je eenmaal je vasten hebt verbroken, kan wiet de effecten van je periodiek vasten versterken, stress helpen verminderen, je eetlust onderdrukken en ontstekingen verminderen. Observeer zoals altijd hoe je lichaam reageert en pas dienovereenkomstig aan.

Potentiële bijwerkingen

Hoewel de combinatie van periodiek vasten en cannabis tal van voordelen kan opleveren, mogen mogelijke bijwerkingen niet over het hoofd worden gezien. Als je overweegt om cannabis aan je plan voor periodiek vasten toe te voegen, zijn hier een paar dingen om te overwegen.

Duizeligheid en misselijkheid

Duizeligheid en misselijkheid kunnen het gevolg zijn van een verstoorde elektrolytenbalans. Dit komt vaak tijdens vastenperiodes voor. Hydratatie en suppletie kunnen deze symptomen helpen beheersen. Het opnemen van essentiële elektrolyten zoals natrium en kalium in je dieet is cruciaal.

Natrium is van cruciaal belang voor het beheersen van de waterbalans in de cellen en helpt de zenuw- en spierfunctie, terwijl kalium essentieel is voor de hartfunctie en de spijsvertering.

Magnesiumsupplementen kunnen ook nuttig zijn, omdat magnesium een cruciale rol speelt in verschillende lichaamsfuncties en helpt bij de elektrolytenbalans. Als de symptomen aanhouden, is het altijd een goed idee om met een medische professional te praten.

Verminderde cognitieve functie

Hoewel cannabis de focus kan stimuleren, kunnen bepaalde soorten of hoge doses de cognitieve functie aantasten. Overdrijf je dosis niet en kies zorgvuldig je soort om deze effecten te beheersen.

Uitdroging

Het combineren van cannabis met vasten kan uitdroging veroorzaken. Vasten kan immers de vochtinname verminderen en cannabis heeft een diuretisch (vochtafdrijvend) effect. Zorg ervoor dat je voldoende hydrateert tijdens vastenperiodes.

Verhoogde eetlust!

Bepaalde soorten of doseringen van cannabis kunnen de eetlust stimuleren, waardoor vasten moeilijker wordt. Zorgvuldige selectie van de strain en gecontroleerde dosering zijn de sleutel tot het beheersen van deze mogelijke bijwerking.

Conclusie?

Concluderend kunnen we stellen dat het opnemen van cannabis in je intermitterende vasten-routine voordelen biedt. Je kunt hierbij denken aan een verbeterde focus, vermindering van ontstekingen en een boost van de stofwisseling.

Mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, cognitieve stoornissen en uitdroging, maar die gelden eigenlijk altijd voor consumptie van wiet, met of zonder vasten.

Als je nog onervaren bent, begin dan met kleine doses cannabis, selecteer de juiste wietsoort en overweeg om je consumptie na het vasten te timen.

Ben je al ervaren met wiet, dan gas erop!

[openingsbeeld:BELL KA PANG/Shutterstock, foto hotdog-wietman: mikeledray/Shutterstock, foto ‘Eat your greens: Roxana Gonzalez/Shutterstock, liggende blowende vrouiw: andrey_l/shutterstock]
(advertentie)