(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bij aanvang van Bio Bertje’s kweek met de monster-opbrenger Critical+ speculeerden we al dat die weleens voor spectaculaire verrassingen kon zorgen. Nou, het blijkt dat we daarmee niets te veel gezegd hebben, want inmiddels is de oogst van Critical+ (en één Blueberry Muffin wietplant) een feit, en verrassingen waren er deze ronde meer dan genoeg!

Hoi, lieve lezers!

In vervolg op mijn laatste kweekverslag, ben ik aangekomen in week 9; de planten staan aan het begin van deze week 6,5 weken op 12/12.
In week 9 en 10 ontwikkelen de Critical+ planten van Dinafem en ook de Blueberry Muffin van Humboldt Seeds Company fantastisch! De reusachtige hoofdtoppen zijn nu zo groot als mijn handen. De SANlight Q6W-Gen.2 lampen hangen nog steeds op 50 cm afstand van de toppen van de planten. De twee middelste lampen zijn gedimd naar 80% en de twee buitenste lampen op 100% (niet gedimd).

Watertanden en oppassen voor toprot

De Mills voeding werkt super! Alle planten zien er gezond uit en ontwikkelen dagelijks nieuwe clusters van bloemen. De geur van de planten is nu heel sterk en ze hebben het typische Critical aroma, dat ik persoonlijk heerlijk vind. De Blueberry Muffin laat inmiddels de eerste blauwe en paarse kleuren zien en ruikt heel zoet…Een aroma als dit doet mij altijd watertanden!

Het weer buiten is nu nog slechter en de luchtontvochtiger in mijn groei-kamer draait nu de hele dag (24/7) door. Desondanks is de luchtvochtigheid in mijn Homebox kweektent 65%, en dat is véél te hoog voor de bloei. De combinatie van grote compacte toppen en een hoge luchtvochtigheid maakt de perfecte omstandigheden voor de groei van toprot. Deze ‘grijze schimmel’ is mijn nachtmerrie, omdat hij altijd op de stam binnen in de bud begint te groeien en pas aan de buitenkant te zien is als het te laat is.

Ik zou nog steeds kunnen janken als ik de monsterbuds zie en het heerlijke aroma ruik; wetend dat ik een gedeelte aan mijn aartsvijand toprot verliezen zou

Aan het begin van week 11 zie ik gele suikerblaadjes (kleine bladeren die uit de toppen groeien) op een hoofd-top. Ik trek heel voorzichtig aan, en het gele blaadje komt meteen en zonder weerstand los, en dat is een heel slecht teken! Het betekent namelijk dat binnen in de top al bud-rot zit. De schimmel heeft het blaadje aangevreten en daarom komt het ook meteen los. Ik trek heel voorzichtig de hoofdtop uit elkaar en zie bij de stam witte en grijze schimmel, ik zou wel kunnen janken. Mijn ergste nachtmerrie is alweer uitgekomen —> TOPROT!

Emergency flush

De verdere verspreiding van de schimmel kan ik niet voorkomen als ik de planten verder laat groeien, en daarom besluit ik een emergency flush te doen, oftewel een noodspoeling. Dat betekent dat ik stop met het geven van voeding en de planten alleen nog aangezuurd water krijgen, en daarvan heel veel. Iedere 11-literpot krijgt drie keer zijn volume aan water, dus 33 liter water per pot. Daarmee spoel ik alle voeding en opgebouwde minerale zouten die nog in de aarde zitten uit de potten. De planten beginnen de volgende dagen meteen te vergelen. Dat is een goed teken, want het betekent dat de flush heeft gewerkt, en de planten nu hun eigen suikers in de bladeren gebruiken voor de bloei.
Op deze manier kan ik binnen een week oogsten. Dat is eigenlijk een beetje te vroeg omdat de planten wel nog een week bloei nodig hadden en ik dan pas de standard flush beginnen wilde.

Het totale oogstgewicht van 1571 gram is super, gezien het feit dat de oogst een week te vroeg was

Ondanks de vervroegde spoeling hebben de Critical+ planten onder de SANlight Q6W-Gen.2 LED kweeklampen zulke grote cola’s ontwikkeld dat ik toch blij ben met de opbrengst. Ik hoop dat ik het meeste van de hoofdtoppen kan redden, zonder te veel te moeten wegsnijden vanwege bud-rot. De LED kweeklampen hangen nog steeds opdezelfde afstand, en hebben dezelfde dim-levels als in de laatste weken.

Ik zou nog steeds kunnen janken als ik de monsterbuds zie en het heerlijke aroma ruik; wetend dat ik een gedeelte aan mijn aartsvijand toprot verliezen zou. De bladluizen zijn nu allemaal opgevreten door de sluipwespen en de zwaarte vliegjes zijn gevangen door de kleefvallen. Dat is een mooi succes, maar het weegt helaas niet op tegen de schimmel… 😢

Critical+ oogsten

Aan het begin van week 12 is het zover, en kan ik aan de oogst beginnen. Ik haal alle bladeren die groter zijn dan mijn duimnagel van de planten af, en snij ze dan beneden aan de stam af. Daarna hang ik de hele planten ondersteboven in mijn Homebox kweektent om te drogen. Dat doe ik heel voorzichtig, met het licht uit en alleen de afzuiger aan. Na 10 dagen zijn de planten volgens de knaktest (zie eerder artikel) voldoende droog, en haal ik de buds van de planten en doe ik ze in glazen potten om te curen (rijpen).

1209 gram schoon aan de haak

Het totale oogstgewicht van 1571 gram is super, gezien het feit dat de oogst een week te vroeg was. De Critical+ planten van Dinafem en de Blueberry Muffin van Humboldt Seed Company, hebben het uitstekend gedaan onder de vier SANlight Q6W-Gen. 2 LED kweeklampen. Het gemiddelde verbruik inclusief dimmen was 1000 Watt, en daarmee kom ik op een heel goede waarde van 1,57 gram per Watt voor de hele kweek.

De oogst is niet zo zwaar als mijn record met de SANlights maar nog steeds meer dan ik vroeger onder HPS kweekte. Aan het einde van de rit heb ik 1209 gram aan gedroogde toppen overgehouden als mijn medicijn; de rest moest ik weghalen vanwege de toprot. Die uitkomst stelt me zeer tevreden omdat ik nu weer voldoende medicijn heb tot mijn volgende oogst klaar is. 👍😎

Goede pijnstiller

De Critical+ is heerlijk om te roken een heeft een sterk medicinaal effect op mij. Mijn rugpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon na een hijs van de bong. Ze is ideaal als pijnbestrijder voor mijn rugpijn van een hernia. De Blueberry Muffin plant was de mooiste van deze kweek, vanwege haar paarse kleur en haar heerlijke zoete bessen-aroma. Het doet mij echt een beetje aan blauwe bessen denken. De smaak is geweldig, al helpt deze strain niet zo goed tegen mijn rugpijn, omdat het effect meer in het hoofd werkt dan in het lichaam. Deze wiet maakt eerder high dan stoned en je wordt heel creatief maar wel minder verdoofd als je haar rookt.

Uiteindelijk ben ik blij met de opbrengst en de kwaliteit van deze ronde, maar voor de toekomst moet ik een goede oplossing vinden om de luchtvochtigheid goed omlaag te krijgen als dat nodig is.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)