(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Veel gevorderde hobbyisten vinden het leuk om ook eens hun eigen F1 kuising te maken. Dit kan vrij gemakkelijk door twee verschillende wietplanten met elkaar te kruisen. Het resultaat kan soms verrassend goed zijn en als de moeder- en vaderplant genetisch genoeg verschillen heeft je kruising ook nog eens hybride groeikracht. Maar een nieuwe soort is het nog niet, daarvoor zul je hem moeten stabiliseren.

Een gestabiliseerde wietsoort produceert zaden waaruit consistente en homogene planten groeien. Om bijvoorbeeld je eigen F1 kruising stabiel te krijgen moet je met je zaden gaan terugkruisen en intelen tot je moeder- en vaderplanten hebt die altijd hetzelfde nageslacht produceren. Aangezien alle zaden dezelfde planten produceren weet een kweker precies wat hij van een stabiele soort kan verwachten, dit is uiteraard een groot voordeel.

Terugkruisen

Een van de technieken om een soort te stabiliseren heet terugkruisen. Terugkruisen is wanneer je een plant kruist met een van zijn ouders of eventueel andere dichte familieleden zoals een broertje of zusje. Terugkruisen is dus eigenlijk een beetje inteelt. De gedachte is dat je nageslacht creëert dat genetisch gezien veel op (een van) de ouders lijkt. Elke keer wanneer je terugkruist zal het nageslacht meer kans hebben om van beide ouders de gewenste eigenschappen te erven.

Een voorbeeld: stel je voor dat je twee planten kruist waarvan de moederplant een gewenste eigenschap heeft zoals bijvoorbeeld een paarse kleur. Als je nu de mannelijke exemplaren die uit je kruising voortkomen nog eens met de moederplant kruist is de kans groter geworden dat meer nageslacht ook een paarse kleur heeft. Omdat je namelijk meer van haar eigen genen in de volgende generatie inbrengt.

F1-F2

Inteelt

Als gevolg van te veel terugkruisen kunnen ook slechte recessieve eigenschappen steevast tot uiting komen. Als een plant van twee ouders een slechte recessieve eigenschap krijgt gaat het mis. In de zaden zit nu geen gewilde versie van een eigenschap meer, zodat de slechte eigenschap altijd tot uiting zal komen.

Goede teruggekruiste planten zijn gewild in kweekprogramma’s omdat hun eigenschappen gewild en voorspelbaar zijn. Planten die goed zijn teruggekruisd zullen altijd consistente resultaten opleveren. Als een plant twee dezelfde versies van een bepaald gen bezit, dan zal ze dat gen (lees: die gewenste eigenschap) dus altijd doorgeven, waardoor ze een voorspelbaar nageslacht produceert

Wanneer ga je terugkruisen?

Wanneer je een bepaalde plant hebt die je geweldig vindt, dan ga je terugkruisen. Je probeert om die mooie en gewenste eigenschappen als identieke genensets in je planten te kweken zodat deze altijd tot uiting komen. In het Engels heet dit het in locken of opsluiten van een bepaalde eigenschap. Door terug te kuisen gaat het nageslacht steeds meer op de ouder lijken.

(advertenties)