(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je wietzaden koopt heb je ze vaak niet altijd allemaal tegelijk nodig. Misschien kweek je immers maar één wietplant per keer. Of wellicht heb je zelf buiten wat zaden gekweekt en heb je die pas volgend jaar weer nodig. Wietzaden bewaren dus, zodat ze nog evenveel kiemkracht hebben als je ze laat ontkiemen.

Wietzaden bewaren

Veel thuiskwekers vragen zich af hoe je wietzaden het beste kunt bewaren, zodat ze zo lang mogelijk goed en kiemkrachtig blijven. Het korte antwoord op die vraag is in een donkere, koele en luchtdichte omgeving maar laten we kijken naar de opties. Bewaar je wietzaden het beste in de vriezer, de koelkast of in de woonkamer? En hoe kun je ze het beste verpakken?

cont

TIP! Bewaar je zaden met wat droge rijstkorrels zodat er geen vocht bij komt

In de vriezer?

Sommige kwekers denken dat je wietzaden het beste zo koud mogelijk kan bewaren, zoals bijvoorbeeld in de vriezer. Maar in de vriezer kunnen cellen in de zaden beschadigen, waardoor een deel van je zaden in de vriezer kapot kunnen vriezen. Als je dit voor lief neemt en je zaden voor een heel lange tijd (jaren) wil bewaren dan kun je er toch voor kiezen om ze in de vriezer te stoppen.

Verpak je zaden in de vriezer in een luchtdichte of vacuüm gezogen verpakking tezamen met wat ongekookte rijstkorrels, die houden de zaden goed droog. Zo minimaliseer je het verlies van zaden tijdens het invriezen.

Tip: maak een luchtdichte container door een rietje aan twee kanten dicht te smelten!

TIP! Maak een luchtdichte container door een rietje aan twee kanten dicht te smelten!

In de koelkast?

De koelkast is waarschijnlijk nog de meest geschikte plaats om je wietzaden te bewaren, maar kijk uit met vocht! Verpak wietzaden daarom ook in de koelkast in een luchtdichte of vacuüm gezogen container met wat droge rijstkorrels.

Als je je zaden op deze manier in de koelkast bewaart blijven ze wel een paar jaar goed en kiemkrachtig. Zaden die acht tot tien jaar later nog probleemloos ontkiemden zijn geen uitzondering. Maar als je je zaden zó lang in de koelkast hebt bewaart, zal je toch wel rekening moeten houden met wat uitval.

In de woonkamer?

Gewoon op kamertemperatuur kun je wietzaden natuurlijk ook bewaren. Op een koele droge en donkere plek zoals in een kast, zullen de meeste zaden het wel een jaartje overleven. Als je je zaden op kamertemperatuur wil bewaren, stop ze dan zeker ook in een luchtdichte of vacuüm gezogen container met wat droge rijstkorrels. Hierdoor ben je er zeker van dat er geen vocht bij je zaden komt.

Oude wietzaden ontkiemen

Hopelijk blijven je wietzaden nu lekker lang goed en kiemkrachtig. Heb je je zaden heel lang laten liggen dan kan het ontkiemen soms wat minder makkelijk gaan. Om je zaden dan toch snel te laten ontkiemen, kun je het zaadje schuren, zodat het makkelijker vocht opneemt. Dit wordt scarification genoemd en gaat als volgt:

Neem een glazen potje en knip een strook fijn schuurpapier van dezelfde hoogte als het potje. Rol de strook schuurpapier op, met de ruwe kant naar binnen, en stop dat in het potje. Doe je oude wietzaden in het potje en laat die met een draaiende beweging in het potje tegen het schuurpapier rollen. De buitenste laag van het zaadje wordt hierdoor gemakkelijker doordringbaar, en het zaadje zal sneller water opnemen en ook sneller ontkiemen.

Scarification, om oude wietzaden makkelijker en sneller te laten ontkiemen. Foto: Barney Green

[Openingsfoto: Flapas, Shutterstock]
(advertentie)