(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een coffeeshophouder, de onvermijdelijke onderzoeker Arno Hazekamp, een verontruste blower waarmee het allemaal begint en de Robin Hood van de cannabiswereld  Rinus Beintema. Zie hier de hoofdpersonen van een interessante aflevering van het tv-programma De Monitor, zondagavond uitgezonden. Met de intrigerende titel: ‘Wat zit er in mijn wiet?’

Op zoek naar antwoorden in gedoogland Nederland

Presentator Teun van de keuken verdiept zich in ruim 24 minuten in de wonderlijke wereld van de Nederlandse wiet. Aangestuurd door vragen over de kwaliteit – of beter gezegd het ontbreken van kwaliteitseisen – van het product waarmee wietconsument Kiejan Dam worstelt. Het tv-programma De Monitor (KRO-NCRV) gaat daarom op zoek naar antwoorden.

Wij weten al hoe krankzinnig het gedoogbeleid kan zijn. Zo mogen coffeeshops hun wiet en hasj NIET laten testen op werkzame stoffen of verontreiniging, want dat is strafbaar! Gelukkig hebben we nog koppige mensen als Rinus Beintema in dit land, want die startte gewoon een test-lab – toepasselijk HighLab genoemd – in zijn Friesland. En daar testen ze dus ook ijskoud (en niet toegestaan van onze geliefde overheid) cannabis die in coffeeshops aan consumenten wordt verkocht.

Verandert het wietexperiment wat straks?

Zand, haren, schimmels… het kan zomaar in je wietje zitten. Om nog maar te zwijgen over pesticiden of andere chemicaliën die bij de grootschalige, commerciële – en in Nederland per definitie  100% illegale teelt – worden gebruikt voor kiloknallers-wiet… Zo snel mogelijk zoveel mogelijk verboden wiet kweken, je denkt toch niet dat dit op biologisch-duurzame wijze gebeurt in Nederwietland of wel?

Dat gaat wel veranderen met het aangekondigde wietexperiment, maar dan alleen voor mensen die in coffeeshops hun wiet kopen (pak ‘m beet de helft van de pak ‘m beet half miljoen consumenten) en dat alleen in de 10 uitverkoren steden die meedoen aan het ‘Experiment gesloten cannabisketen’ van het kabinet. Die selecte groep kan een van zaad-tot-top gecontroleerd wietje kopen straks, de overige en overgrote meerderheid van de consumenten heeft en krijgt die optie niet.

Al moeten we daar wel meteen bij zeggen dat je natuurlijk altijd zelf veilig thuis kunt gaan kweken, zowel recreatief of medicinaal. En dan weet JIJ in ieder geval wel zeker wat er in JOUW wietje zit, nietwaar?

Nou, laat zien: wat zit er dan in mijn wiet?!

Nou ja, je begrijpt de strekking van de titel ‘Wat zit er in mijn wiet?’ wel. Die is uitstekend gekozen door de makers van De Monitor, want geen hond – inclusief de verkoper in de coffeeshop – die het eigenlijk weet momenteel. En als je het graag wel zou willen weten, dan mag dat niet. Haha, welkom in Nederland.

Hun programma staat helaas niet op YouTube (daar doen ze bij de Publieke Omroep niet aan), maar als je op onderstaand fragment klikt kom je op hun website en kun je het daar (terug)kijken, dat dan weer wel:

(advertentie)