(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Als er één kweker op CNNBS is die het experiment niet schuwt, dan is het Willie Wietman wel. Eerder maakte hij al een cloner van de IKEA VÄXER en deze week gaat hij aan de slag met een heuse space-regenton. Maar eerst worden de Liberty Haze planten in de CNNBS G-Kit XL geschoren en de stekken verpot. En natuurlijk is er ook weer een fijne video-update, het is haast te veel om op te noemen…

Ik tel de vierde week van het 12/12 schema, en de bloei 100% aan de gang. Achter de bovenste deuren zit het mooiste verstopt maar eerst dalen we af naar de onderste helft van de CNNBS G-Kit XL.

Benen scheren

De benen (stammen, red.) van de Liberty Haze planten hebben de laatste tijd namelijk niet veel liefde van me gehad, en kunnen wel een scheerbeurt gebruiken. De bladeren krijgen hier niet meer genoeg licht, zijn aan het verkleuren en kunnen weg. Ik knip alle kleine bloemen (topjes) en bladeren weg die onder de aluminium rand groeien.

Na de knipbeurt zien de dames er weer netjes uit. Mocht je je afvragen waarom ik alles onder de aluminium rand weg knip; dat is omdat de toppen die zich onder die grens bevinden, zich niet goed zullen ontwikkelen. Ze worden niet zo groot en blijven erg luchtig en licht van gewicht. Nu het weg is, kan de plant zich vol op de bovenste toppen richten.

Vol met bloemen

Boven in de G-Kit XL zit het vol met bloemen. De Liberty Haze blijft ook maar de hoogte in gaan. Omdat de dames nu vol in bloei staan, is knippen geen optie meer. Gelukkig heb ik nog wat ruimte om de lamp op te takelen. Ik probeer dit nog wel wat uit te stellen aangezien deze dames nog steeds de hoogte in gaan. Volgende week zal de groei in de hoogte er wel uit zijn.

De toppen zijn nog erg klein maar daar zal snel verandering in komen. Helaas zaten er nog geen bijzondere exemplaren tussen, maar wel een paar eigenwijze. De dame links in de hoek (de LH1) is al langs het armatuur gegroeid. Dit is in dit stadium nog niet zo erg, want de komende weken zal de binnenzon wel verder omhoog gaan.

De twee toppen van de LH2 zijn al dikker aan het worden. Deze heb ik ook wat moeten buigen, anders groeiden ook deze tegen de lamp. Omdat ik ze toch moet buigen doe ik dat richting een van de time lapse camera’s. Het lijkt me een mooie gelegenheid om de groei van één of twee toppen vast te leggen in de time lapse video van deze week.

Klimaatje

Met het klimaat in de G-Kit XL zit het deze week wel goed. Het is lekker vochtig en heerlijk warm. Precies zoals mijn wietplanten het op dit moment graag hebben. De gemiddelde temperatuur is met 25,41 graden Celsius op een paar tienden na, gelijk gebleven met vorige week. De gemiddelde luchtvochtigheid is een klein beetje gedaald naar 64,08 procent.

Dorstig!

De Liberty Haze is een dorstige wietplant! De anderhalve liter die ik ze om de dag geef wordt steeds helemaal opgedronken. Vlak voor een waterbeurt staan de planten bijna kurkdroog. Maar nu ik de onderkanten kaal heb geknipt, zullen ze ook iets minder verdampen en dus ook iets minder drinken. Ik hoef de bewatering dus niet op te voeren op dit moment.

Wortelschieten

Als je de 18 stekken zo bekijkt, lijkt het misschien niet helemaal goed te gaan maar onder het water groeien de wortels ontzettend goed! Dat luchtpompje werkt erg goed voor de wortelgroei. Vorige week vond ik al een wortel maar nu we vijf dagen verder zijn, hebben de stekken op drie na, wortel geschoten.

Van de 18 hebben er dus 15 wortels. Er zat wel één tussen die de voorronde niet heeft gehaald. Deze had wel wortels maar zag er dood uit (rechter stekje hierboven). Ik vond het wel apart dat het plantje zóveel wortels heeft gemaakt met zulke slechte bladeren.

Ik heb de stekjes in de welbekende tomatenemmertjes gestopt en in mijn andere CNNBS G-kit geplaatst. Omdat de testplant (van twee basilicum plantjes – de ene onder de Hans Panel en de ander voor het raam) onder het Hans Panel verder is vergeeld, gebruik ik daar de geleende Hans Panel (zie deze eerdere kweekupdate). Deze heb ik op de groeistand gezet, zodat de stekken rustig verder kunnen groeien.

Wat ga ik nou doen met deze stekjes? Van de 18 ga ik met de 8 stekken hierboven verder. Daarvan ga ik met de drie beste/mooiste weer verder. Eén wordt mijn moederplant en blijft in deze kweekkast staan. De tweede gaat in een nieuw project wat (zie verderop) en de derde ga ik kweken onder een 10 Watt LED. Maar Willie Wietman waarom kweekje er zoveel? Nou, dan kun je steeds de sterkste uitkiezen.

Space-regenton

Zoals ik vorige week al aankondigde is de pakketbezorger langs geweest met wat moois! Onder andere een nieuwe Raspberry Pi Zero W met camera, een LED driver én …een regenton! Op de foto links zie je hieronder de led driver. Deze zorgt ervoor dat 220 Volt wordt omgezet naar een gangbare spanning voor de LED. Deze was stuk, wat resulteerde in een knipperende lamp. Hoe ik deze vervang binnenkort te zien op mijn YouTube kanaal.

Een week of twee geleden zat ik wat te speuren hier op CNNBS, toen ik een leuk artikel tegenkwam: Kijk, 7 superstonede Space Bucket ideeën. Dit inspireerde me zo, dat ik meteen op Marktplaats op zoek ben gegaan naar een vat of regenton. Het is een 220 liter regenton geworden. Hoe ik deze ombouw tot Willie’s kweekton zie je van de week ook op mijn YouTube kanaal.

Time lapse (k)weekoverzicht

Deze week in de kweekvideo helaas nog maar 2 camera’s. De Liberty Haze blijft maar de hoogte in gaan maar omdat er een camera aan de CMH kweeklamp zit, blijft alles toch goed in beeld als ik de lamp verhoog. De eerst kleine topjes zie je langzaam ontwikkelen, kijk zelf maar:

Volgende week in mijn kweekavontuur, onder meer: aanpassing aan het klimaat, hoe gaat het met de stekken, en brandt er al licht in de regenton?

(advertenties)