(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Willie Wietman telt de derde week op het welbekende 12/12 lichtschema. De eerste bloeiharen verschijnen aan de Liberty Haze planten, die tevens ook razendsnel groeien nu! Daarnaast kun je natuurlijk weer genieten van een nieuwe time lapse video, en kijken we onder meer of de stekken al wortels hebben.

Toppen in plaats van takelen

Hallo, Willie hier met een vers kweekverslag van de derde week op 12/12. Halverwege de week kwam ik erachter dat de Liberty Haze al bijna tegen de lamp aan zat. Nu kan ik de CMH lamp van de CNNBS G-Kit XL natuurlijk gewoon wat hoger optakelen, maar in plaats daarvan geef ik de dames weer een knipbeurt. Bij alle takken die te hoog zijn, knip ik de top net boven twee uitlopers weg. Eigenlijk top ik ze allemaal. Op de rechter foto hieronder, zie je dat de dames na het knippen weer even hoog zijn. Om alles goed in beeld te krijgen moet de binnenzon tóch iets omhoog.

Vier dagen verder groeien de dames alweer bijna tegen de lamp aan. De vier Liberty Haze planten bedekken nu mooi het gehele kweekoppervlak in de kast. Hoe dit eruit ziet is goed te zien in met time lapse kweekvideo, onderaan dit artikel.

Bloeiharen!

Bij het inspecteren van de van de wietplanten kwam ik ook de eerste tekenen van bloei tegen. Dat houdt ook in dat de planten minder hard de hoogte in zullen groeien en dat ik ze vanaf nu beter niet meer kan knippen. Als ik dat wel zou doen, kan dat ten koste gaan van de opbrengst.

Op de laatste foto hierboven is goed te zien dat de dames nu mooi gelijk op gaan. Die foto heb ik trouwens genomen voordat ik de 315 Watt CMH kweeklamp weer omhoog takelde, tot 30 centimeter boven de toppen van de planten.

Het kweekklimaat

Het klimaat in de CNNBS G-Kit XL was deze week geweldig, al zeg ik het zelf. Als ik zo naar de cijfers kijk, is het een tropisch kuuroord voor wietplanten. De gemiddelde temperatuur is met 25,17 graden Celsius precies één graad gestegen ten opzichte van vorige week. De gemiddelde luchtvochtigheid is ook iets gestegen naar 65,98 procent. Ja, deze dames hebben het naar hun zin, vandaar dat ze zo lekker aan het groeien zijn.

Yes! Wortels

Nou, ik moet eerlijk bekennen dat ik niet veel naar mijn stekken heb omgekeken. Op het eerste gezicht zien ze er niet zo vrolijk uit, maar dat is vrij normaal voor stekjes. Ze hebben immers nauwelijks water kunnen opnemen, aangezien ze nog geen wortels hadden.

Veel van de kleine stekjes lijken verbrand. Ik heb de afstand tussen de lamp en de plantjes toch iets te kort ingeschat. Dat word op zoek naar een andere Curver box. Nu de box toch open is, meet ik gelijk de temperatuur van het water even, en dat was een stuk warmer dan ik had verwacht. 24 graden Celsius terwijl ik eerder 18 of 19 graden had verwacht. Er zit immers geen verwarming in de’cloner’ die ik van de IKEA VÄXER heb gemaakt (zie mijn vorige kweekupdate). Dat die 2x 10 Watt led-lampjes in staat zijn om 5 liter water op te warmen is best knap eigenlijk. Ik heb ook even in het reservoir gekeken of het niet vol met alg zat, maar het water was schoon op wat witte sliertjes na. Yes wortels!

De helft van de stekjes hebben inmiddels wortels. Nog een paar dagen en ze kunnen over naar een potje, en over naar mijn kleinere kweekkastje. Op dit moment wordt die echter nog bewoond door een basilicum plant. Die gebruik ik namelijk om te testen of de Hans Panel die daarin hangt wel goed is. Ik heb een tweede Hans Panel geleend om het verschil te kunnen zien.

Basilicum

Nou de eerste week van de test zit er op. Ik heb het plantje maar even in een pot geplaatst zodat ik niet elke dag hoef te kijken of er nog water in het schaaltje staat. Wat ik vorige week niet had verteld is dat ik twee basilicum plantjes had gekocht. Eén van de twee had ik in de badkamer geplaatst ter controle. Die staat daar bij een klein raam; geen topplek maar genoeg om het basilicum plantje in leven te houden.

Op de foto hieronder is links de basilicum plant te zien die al een week onder de Hans Paneel verbleef. De rechterplant is de plant die de week in de badkamer heeft doorgebracht. Die is duidelijk groener. Voor volgende week zal ik de bloeistand van de Hans Panel maar eens aan zetten, en kijken wat er dan gebeurt.

Time lapse (k)weekoverzicht

Deze week uiteraard ook weer een time lapse kweekvideo. De oude Samsung Note 3 die ik gebruik lijkt er langzaam mee op te houden. Maar gelukkig hangen er drie camera’s in de kast en is er dus altijd wel wat te zien, ook als er een uitvalt. Deze week is goed te zien hoe de Liberty Haze de hele kweekkast vult.

 

Dat was hem weer voor deze week. Volgende week zal ik hopelijk het (vertraagde) postpakket ontvangen waar ik al een week op wacht. En zullen we zien of de bloeifase van de Liberty Haze dames heeft doorgezet. En wat zal ik met al die stekken gaan doen…?

(advertenties)