(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jarenlang voerde de Thaise overheid een felle strijd tegen alles wat cannabis was. Maar sinds de militaire dictatuur vorig jaar ineens het licht zag en medicinale wiet legaliseerde, waait de wind er 180 graden gedraaid. Nu wil Thailand graag voorop lopen op wietgebied, zeker in Azië maar zelfs wereldwijd. Vandaar dat men begin volgend jaar de eerste editie van het World Ganja Festival organiseert!

World Ganja Festival

Tja, het heeft dus duidelijk zo zijn voordelen als je een dictatuur bent; bijvoorbeeld dat je in één daverende klap het beleid compleet kunt omgooien. (Geintje natuurlijk, maar toch…) Enter de militaire regering van Thailand, die na tientallen jaren van zinloze war on drugs in 2018 ineens vindt dat het genoeg is geweest en de koers drastisch omgooit.

Medicinale wiet wordt gelegaliseerd, de Thaise burger mag zelfs voor eigen gebruik thuis wietplantjes gaan  kweken en nu host het land als klap op de vuurpijl nog een internationale conferentie waarin de vele voordelen van cannabis worden bezongen: het World Ganja Festival!

LEES OOK: Regering Thailand akkoord met legalisering mediwiet

Wetenschappers en overheden in organisatie

Gekker moet het toch niet worden daar in Thailand. Zeker niet als je weet dat het congres georganiseerd wordt door de Thaise vereniging van wetenschappelijke onderzoekers, met medewerking van de nationale en lokale overheden. Het cannabisfestijn vindt plaats van 29 januari tot 2 februari en wel op een terrein nabij het Nong Yat Reservoir in de provincie Nakhon Phanom.

Generaal Charan Kullawanit, adviseur van World Ganja Festival: “Wij zijn de belangrijkste gastheer. Thailand is de belangrijkste gastheer. We zijn nu aan het besluiten wie we uit willen nodigen voor het congres. Er zullen Chinese, Japanse en Amerikaanse gasten zijn. Zij die ooit tegen het idee waren. Maar we zullen hen uitnodigen, zodat we kunnen luisteren naar hun academische ideeën, presentaties en statements. We zullen zien hoe het evenement de wereldwijde gemeenschap ten goed kan komen.”

Seminars, zakendoen, muziek, design

Ietwat cryptische teksten hier en daar, maar zo doen ze dat graag in Azië (kan je het later immers altijd nog ontkennen of er een een geheel andere draai aan geven). Feit is – en het is gezien de geschiedenis best een bijzonder feit – dat Thailand  dient als platform voor het delen van kennis over het medicinale gebruik van cannabis. Volgens de generaal mogen bezoekers zich verheugen in ‘educatieve seminars, informatie over technologische innovaties en mogelijkheden voor zakelijke onderhandelingen’.

Om de boel nog wat op te leuken in Bangkok komen er ook een muziekfestival en een design-competitie bij.  Kortom, het begint al aardig te klinken als het soort cannabisfestival dat we in Europa en Noord-Amerika al jaren kennen.

Economische kansen dankzij wiet

De organisatoren van het eerste World Ganja Festival hopen natuurlijk dat hun spektakel leidt tot nieuwe economische kansen voor Thailand. Denk aan de boeren die wiet kweken en fabrikanten die producten verwerken, verkopen en exporteren. En aangezien ze als eerste land in de regio tot legalisering van mediwiet zijn overgegaan, zouden ze daarin zomaar eens gelijk kunnen krijgen.

Naast geld verdienen, willen de Thai ook graag beter leren hóe ze goeie medicinale wiet voor de internationale export moeten kweken en wat zoals de juridische/legale barrières zijn waar men rekening mee moet houden bij teelt en gebruik.

Klinkt bepaald niet slecht allemaal. Te meer daar je dus moet bedenken dat het land pas in november vorig jaar besloot om wiet niet langer te verbieden en te bestraffen en de almachtige koning die legalisering van (medicinale) cannabis pas in februari met zijn officiële krabbel bekrachtigde…

LEES OOK: Unieke move Thailand: afgepakte wiet naar patiënten

(advertenties)