(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Kerstman/Sinterklaas is vroeg dit jaar: meer dan 60 keer heeft een Nederlandse vrouw vanuit Spanje pakketten wiet naar adressen in Nederland gestuurd. En niet zomaar een beetje shit voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. Nee, per lading ging het om 10 tot 13 kilo en in totaal zou de 43-jarige landgenote zodoende meer dan 600 kilo wiet hebben ‘geëxporteerd’!

Nederwiet exportfabel opnieuw ontkracht

En om met dat laatste te beginnen. Al jaren doen onze overheid en justitie ons geloven dat Nederland hét exportland bij uitstek is voor de hier gekweekte wiet – en alleen daarom al zou legalisering geen zin hebben. Maar dat die exportfabel – 80 tot zelfs 95% van alles wat wij hier kweken zou voor het buitenland bestemd zijn -geen stand houdt, blijkt steeds vaker en duidelijker. Met name Spanje heeft de rol van Nederland als exportgigant al lang en breed overgenomen.

Maar het zijn niet zelden Nederlanders die vanuit Spanje die handel runnen, dat is onmiskenbaar wel zo. Deze week bijvoorbeeld viel een 43-jarige Nederlandse vrouw in Granada keihard door de mand. ‘Detenida en Granada por mandar por paquetería urgente 600 kilos de marihuana a Holanda‘, kopt nieuwssite IDEAl dan ook al. Watskeburt?

Oh postbode, wat brengt u nu weer?

Onze ondernemende landgenote werd in het zuiden van Spanje gearresteerd omdat ze in minder dan een jaar tijd – sinds december 2018 om precies te zijn – meer dan zestig keer (!) een stevig pakket wiet naar het vaderland opstuurde.

Op verschillende adressen hier kwamen dan steeds tussen de 10 en 13 kilo vacuüm verpakte (en daardoor geurloze) Spaanse wiet binnen, netjes bezorgd door steeds hetzelfde internationale koeriersbedrijf. In totaal heeft de NL-postdealer op deze wijze meer dan 600 kilo wiet van Spanje naar Nederland gesmokkeld, zo denken de autoriteiten.

Door de wiet strak vacuüm verpakt te versturen kon de vrouw lange tijd ongemerkt kilo’s wiet via de post verzenden… [foto: Gordon Wheaton/Shutterstock]

Kleding blijkt wiet

De politie kon haar uiteindelijk pakken doordat één van die 60 pakketten op 2 oktober werd gedetecteerd in het koeriersbedrijf. De opgegeven inhoud bleek niet helemaal overeen te komen met de echte inhoud van het ‘spoedpakket’, zo ontdekten medewerkers bij toeval.

Daarna vogelde de politie vrijs eenvoudig uit dat dit al veel en veel vaker was gebeurd: steeds waren er door de vrouw pakketten naar Nederland gestuurd waarin zogenaamd kleding of reserveonderdelen zaten. Het bleek de vermomming voor een grootschalige wiethandel, waarvan de postmedewerkers niets afwisten aldus de politie.

Hoewel de wiet naar verschillende Nederlandse adressen werd verstuurd, bleek er eentje wel heel populair: daar zijn naar verluidt namelijk 50 geestverruimende Spaanse surprises afgeleverd…

[openingsbeeld: iQoncept/Shutterstock]
(advertenties)