(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is een bekend probleem voor veel ondernemers in de bestaande cannabisbranche: gedoe met de bank. Als je al een bank hebt. Of gedonder met I-deal en Pay-Pal als je toevallig een winkel runt in wietzaadjes of blowersparafernalia. Maar ook partijen van buiten onze wereld die straks graag legaal cannabis willen kweken, zoals Project C, lopen nu tegen de onwil van banken aan om zaken te doen met alles wat maar naar wiet riekt!

Wiet kweken voor de wietproef

Project C is een van de vele partijen die hoopt dat ze door de overheid wordt uitverkoren om straks wiet te mogen gaan kweken voor coffeeshops die meedoen aan de roemruchte wietproef van het kabinet Rutte III. Als het allemaal nog een beetje volgens plan wil verlopen, moeten de eerste zaadjes of stekken toch komend voorjaar ongeveer de grond in worden gejast.

Maar nu blijken ook de legale wannabe  wiettelers tegen problemen aan te lopen die vrijwel elke cannabisondernemer – voedingsfabrikant, zadenbank, coffeeshop, growshop, headshop, smartshop, parafernalia-winkel en zelfs media zoals wij – al uit eigen ervaring kent: mot met de banken!

Cannabis en banken, geen (gelukkig) huwelijk

De schijnheilige sector bij uitstek – zelf nooit te beroerd om te frauderen, te investeren in smerige sectoren of simpelweg grootschalig wit te wassen – houdt het liefst alles wat naar cannabis ruikt buiten de deur.

Hel, daar kunnen wij als CNNBS over meepraten; ook wij werden in de eerste dagen van ons prille bestaan in 2014 herhaaldelijk geweigerd door banken toen we een zakelijke rekening wilden openen (toen heette CNNBS trouwens nog RollingStoned). En dan te bedenken dat wij alleen maar SCHRIJVEN over cannabis…

LEES OOK: Horror!! De Rabobank & onszelf

Ook onze columnist en advocaat Maurice Veldman wijdde al een keer een column aan de bizarre houding van Nederlandse banken ten aanzien van de wietgerelateerde zakelijke branche: ‘Mr. Veldman: Cannabis & Banken‘.

Project C: advocaat, huisarts, politicus en kassenbouwer

Fast forward naar 2019, de tijd dat bijvoorbeeld Project C uit Breda graag in aanmerking komt voor een licentie om legaal wiet te gaan kweken. Die ‘C’ staat trouwens gewoon voor ‘Cannabis’ hoor, moet je verder niets achter zoeken. Het is een kleurrijk viertal dat erachter steekt, bestaande uit mensen die nog nooit eerder een voet hebben gezet in Nederwietland, kijk maar:

Maar ook deze mensen van onbesproken gedrag krijgen dus mooi geen voet tussen de deur bij de Nederlandse banken. Tot op de dag van vandaag wordt Project C overal geweigerd met hun aanvraag voor een zakelijke rekening. En zonder de medewerking van de bank wordt het een lastig verhaal.

“We zijn alleen de aanvraag aan het voorbereiden, maar moeten daar wel kosten voor maken en die willen we niet contant betalen”, zegt Joep van Meel tegen Omroep Brabant over de persoonlijke bankencrisis van Project C.  “Het is niet mogelijk om een transparant bedrijf op te zetten binnen een gesloten coffeeshopketen zonder deel te kunnen nemen aan het Nederlandse betalingsverkeer.”

Kort geding Project C tegen ABN AMRO

En omdat de tijd begint te dringen en ze ‘m bij Project C nu toch beginnen te knijpen – straks gaat iemand anders er vandoor met de geprojecteerde winst uit legale wietteelt van 12.000 kilo per jaar – spant men een heus kort geding aan. Bovendien kan en wil men niet uitsluitend met contant geld zaken doen, hetgeen alleen al uit oogpunt van veiligheid en het vermijden van ondermijningsactiviteiten goed te begrijpen valt.

Oh ja, er wordt ook geprocedeerd omdat de vier heren het constant geweigerd worden bestempelen als ‘niet te verteren en stigmatiserend’. Haha, welkom in onze wereld huisarts, kassenbouwer, advocaat en politicus.

Aanstaande maandag dient de spoedrechtszaak reeds en wel tegen de ABN AMRO. Waarom tegen juist deze bank? Omdat die aandelen wise gesproken in handen van de overheid is (want gered met miljarden belastinggeld tijdens de crisis in 2008) én omdat 2 van de 4 Project C-leden zowel privé als zakelijk daar reeds klant zijn.

Welja, we hopen natuurlijk samen met Project C van harte dat dit kort geding zin heeft…

[openingsfoto: Sbuda/Shutterstock]
(advertenties)