(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als onze dappere politie weer eens ergens wiet heeft afgepakt, hoor je op sociale media regelmatig mensen verzuchten dat het zo zonde is dat dit dan direct vernietigd wordt. Waarom maken we er geen olie van en geven het aan zieke mensen?  Welnu, in Thailand hebben ze het licht gezien en gaan ze précies dat doen!

 

Zinloze vernietiging

Het is inderdaad meer dan frustrerend als je moet zien hoe mooie wiet door de shredder of in de verbrandingsoven eindigt, wanneer de politie in opdracht van onze fijne regering weer eens een partijtje Nederwiet in beslag heeft genomen. Zonde van al het werk en bovendien volkomen zinloos. Je kan afgepakte wiet immers zoveel nuttiger van eigenaar laten veranderen. Duizenden Nederlanders hebben behoefte aan wietolie met THC bijvoorbeeld, een product dat nauwelijks legaal te verkrijgen is en als het dat al is, kost het je de hoofdprijs!

Illegale wiet wordt legale mediwiet

Nee dan Thailand, daar hebben ze het (inmiddels) begrepen. De militaire machthebbers hebben plannen bekendgemaakt om medicinale cannabisolie te maken voor patiënten van in beslag genomen partijen illegale wiet.

Deze wereldwijd unieke move werd wereldkundig gemaakt naar aanleiding van de vangst vorige week van een partij wiet van liefst duizend kilo (!). Wiet die nu niet meer in handen is van een ‘criminele organisatie’ maar is overgedragen aan de Thaise ministeries van ‘Traditionele, Alternatieve Medicijnen’ en ‘Medicinale Wetenschap’.

600.000 flesjes wietolie

Zij mogen de voorheen illegale wiet gaan verwerken en gaan van de 1.000 kilo liefst 600.000 flesjes wietolie produceren, bestemd voor de binnenlandse afzetmarkt. Ze houden 5 kilo achter voor ‘medische experimenten’, zo meldt de Engelstalige krant The Nation Thailand.

Secretaris-generaal Niyom Termsrisuk van de Narcotics Control Board zegt dat zijn team toestemming heeft gekregen van de Voedsel & Medicijnen Autoriteit voor de opmerkelijke transfer. Hij voegde er voor de zekerheid aan toe dat dit niet in strijd is met welke drugswet dan ook.

Journalisten bekijken op 2 augustus wiet op de Rangsit University in Pathum Thani in het kader van een door de overheid georganiseerde sessie ‘Medicinale Cannabis in Thailand’… [foto: Chaiwat Subprasom/Shutterstock]

Marijuana tree seen during Press Study Tour ” Medical Cannabis in Thailand” Organized by the Government Public Relations Deparment at Rangsit University in Pathum Thani on August 2, 2019.

Jaar geleden was medicinale cannabis ook nog illegaal

Zoals gezegd steken de meeste overheden met liefde partijen wiet in de fik, al dan niet met poserende agenten erbij voor de foto. In Thailand zijn ze er echter van overtuigd – zo leren wij – dat ‘de herkomst en kwaliteit’ van de in beslag genomen wiet uitstekend is.

Het is nog niets eens zo lang geleden dat alle wiet simpelweg verboden was in Thailand. Wat heet; pas in augustus fabriceerde het door de staat gerunde mediwietprogramma zijn eerste 10.000 flesjes wietolie. Afgelopen week startte de distributie daarvan richting patiënten.

De binnenkort aftredende militaire regering legaliseerde cannabis voor medisch gebruik in december 2018. Nabij hoofdstad Bangkok draait inmiddels een door de staat geëxploiteerde wietkwekerij en verwerkingsfaciliteit. De eerste legale wietplantjes in Thailand schoten in mei in de bloei en nu wordt er dus al wietolie verspreid via de ziekenhuizen in het Aziatische land.

Tekort aan legale cannabis voor Thaise patiënten

Probleem echter – iets wat ze in het begin ook in diverse Amerikaanse staten en in Canada hebben ervaren – is dat de vraag steevast het aanbod overtreft. De overheid verwacht begin volgend jaar ongeveer 1 miljoen flesjes wietolie te kunnen produceren, maar in de tussentijd is zij van plan om het tekort aan wiet aan te vullen met in beslag genomen partijen illegale wiet.

Gekwalificeerde aandoeningen en ziekten voor mediwiet in Thailand zijn o.a. epilepsie, chronische pijn, Parkinson, Alzheimer en de bijwerkingen van chemotherapie. “Artsen zullen elke patiënt diagnosticeren en iedere formule die wordt gebruikt voorschrijven. Cannabis zal geen schade of verslaving veroorzaken wanneer het onder medische supervisie wordt gebruikt”, stelt vice-premier en minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul.

Het kan dus snel veranderen allemaal, dat blijkt. Al vindt de Narcotics Control Board het wel nodig om nog te verklaren dat men ‘diep bezorgd is over de snelle liberalisering van de cannabiswetten in Thailand’.

[openingsfoto: Love Silhouette/Shutterstock]
(advertentie)